surutka od kozjeg mleka

Obnavlja jetru

KADA se sprovodi terapija za regeneraciju jetre pomoću surutke, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti svežu surutku (od 0,5 do jednog litra dnevno), a pri tom izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlečenje poželjno je u isto vreme redovno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak, i to na prazan stomak.

Ako se surutka pije svakog dana ona odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Uvek treba čitati etiketu i piti surutku doslovce kako je na njoj napisano.Najbolje je da se surutka pije uz obrok, stavlja se mala ili velika kašika praha surutke u čašu vode i pije se uz svako jelo, posebno ako je neko sklon gorušici. To će regulisati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crevu.

Surutka, koju su mnoge mlekare ranije smatrale otpadom, danas je u dijetoterapiji namirnica „broj jedan“. Preporučuju je i lekari i dijetetičari, jer ima lekovita svojstva, ali i moć da skida višak kilograma.

Najbolja je sveža surutka u tečnom obliku ali je može zameniti i surutka u prahu. Na ambalaži može da piše: hidrolizovana belančevina iz surutke, koncentrat belančevina iz surutke ili izolat belančevina iz surutke.

Izraz hidrolizovan znači da su belančevine razbijene i zbog toga se surutka lakše vari. Koncentrat znači da su belančevine iz surutke izdvojene i koncentrovane, odnosno da u njoj ima vrlo malo laktoze (oko pet odsto) i da mogu da ga uzimaju i oni koji ne podnose laktozu.Izraz izolat belančevina iz surutke znači da su belančevine dodatno koncentrovane i da je manje laktoze i drugih sastojaka surutke.

Izolat belančevina iz surutke ima više od 90 odsto čistih belančevina, a koncentrat belančevina iz surutke oko 80 odsto pa je zato izolat gotovo u potpunosti čista belančevina. Dakle, ko želi da izvuče maksimalnu korist iz surutke, treba da uzima izolat belančevina iz surutke.

Ono što je čini izuzetno zdravom jesu, pre svega, belančevine. Belančevine u surutki imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je nezamenjiva kod osoba koje imaju smanjen apetit, pogotovo posle bolesti ili kod starih osoba.

Ako se surutka pije svakodnevno jača se imunitet i obezbeđuje unos proteina, da bi se vratila snaga bolesniku:

Surutka podiže imunitet, zato je glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje imuniteta, i hrana za bebe. Surutka je i pravi izvor proteina u ishrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba u belančevinama.

Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), eliminiše umor i grčeve u mišićima. Surutka sprečava osteoporozu kod starijih osoba, čisti krvne sudove od holesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regeneriše i čuva jetru.

Proteini iz surutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućavajući brzi oporavak mišića posle treninga. Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Surutka sadrži i sve za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Ona je prirodni antiseptik, jer leči upalu grla i disajnih puteva.

Terapije surutkom poznate su u lečenju crevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljene arterije.

Surutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svežem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale – natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mlečne kiseline i mlečnih enzima. Mlečne kiseline održavaju nisku PH vrednost u crevima i uništavaju prekomeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad creva.

Poput kiselog mleka i jogurta,surutku treba uzimati redovno, pogotovo kod nadutosti, neredovnih stolica, divertikulitisa, kolitisa i hronične upale creva.

Za mršavljenje

Surutkini proteini pomažu pri mršavljenju: izazivaju osećanje sitosti jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.

Belančevine iz surutke iste su kao i u majčinom mleku, a među njima je najzastupljenija belančevina alfa-laktalbumin. Ova belančevina je izvor osnovnih aminokiselina, vezuje kalcijum i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i leči depresiju.

Osim alfa-laktalbumina, surutku čine i imunoglobulini (oko 10 odsto surutke), kao i laktoferin (oko dva odsto belančevina u surutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste gvožđe da bi mogle da se šire i rastu, a pošto laktoferin vezuje gvožđe, time uspešno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je takođe belančevina iz surutke, a, poput laktoferina, sprečava rast bakterija. Ona je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply