Napitak boza sastav i uticaj na zdravlje

U eri gaziranih i drugih veštački dobijenih sokova – uživati u prirodnom napitku prava je retkost. Verujemo da ste svi čuli za napitak koji se zove boza, a koji je danas nepravedno zapostavljen. O kakvom je napitku reč, zašto je on toliko dobar za naše zdravlje i kako ga sami možete napraviti – saznajte u okviru ovog članka.

Boza je orijentalni napitak, jedno od najviše autentičnih i najstarijih turskih pića koje se služi više od hiljadu godina.

Za razliku od nezdravih sokova, koji obiluju štetnim sastojcima i deca ih piju u velikim količinama danas, boza je prirodni napitak koji je zaista zdrav i hranljiv. Sadrži velike količine vitamina B (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E, kao i hranljive vrednosti koje potiču od proteina, kalcijuma, gvožđa, fosfora, cinka, tiamina, niacina i riboflavina.

Boza se ceni kao napitak koji daje energiju i snagu celom organizmu. Takođe sadrži mnogo dobrih bakterija i na taj način se posebno preporučuje sportistima, trudnicama i porodiljama.

recept za bozu

Napitak boza se pravi od fermentisanih žitarica. U Turskoj se uglavnom koristi durum pšenica, dok u drugim zemljama može biti od ječma, kukuruza, ovsa, pšenice, prosa, raži ili heljde. To daje vašem stomaku osećaj punoće, tako da je bolje da se ne pije boza tokom ili neposredno pre obroka. Proizvodi se i konzumira već više od 8000 godina, tako da je boza jedno od najvažnijih istorijskih pića poznatih u turskoj kulinarskoj kulturi. Boza potiče od reči “buze”, što znači ”proso” na Farsi jeziku.

Ovo je bio veoma popularan napitak kroz istoriju u svim regionima uređene turske zajednice. Boza je napitak pun kalorija i poznato je da daje toplinu i osećaj ishranjenosti u ljudskom telu. Boza je zimsko piće i naširoko se konzumira u delovima sveta gde je klima relativno hladnija. Za vreme gladi kroz istoriju, boza je bila najvažniji izvor ishrane, zbog svoje bogate prirode, kao i lakoće proizvodnje od zrna žitarica lako dostupnih skoro svuda.

pice boza

Napitak boza – sastav i uticaj na zdravlje:

Boza sadrži proteine, ugljene hidrate, masti i razne vitamine – zbog čega se smatra da je veoma hranljiv napitak. Takođe je visoka u sadržaju mlečne kiseline koja ima pozitivne efekte na varenje i na crevnu floru.

Zdravstvene prednosti boze su zaista velike. Posebno je važno da bozu piju trudnice, žene koje doje i sportisti. Ovaj dragoceni napitak ima visok nivo proteina, ugljenih hidrata i vitamina B. Takođe pomaže da razbistrite um i smirite nerve.

Kako se pravi piće boza        

Kako se pravi piće boza? Boza može da se napravi od bilo koje žitarice, međutim, najčešće korišćena je proso koja daje najukusniju bozu. Tokom proizvodnje boze, proso se drobi na komade veličine griza i kuva. Sledeći korak je dodavanje vode, šećera i deo prethodne boze se koristi kao starter kvasca. Boza se zatim ostavlja da fermentiše 24 sata na 30 C. Kada se fermentacija završi, boza se hladi u frižideru na temperaturi oko 4-5 C i onda je spremna da se služi. Sveže napravljena boza treba da se konzumira u narednih pet dana.

Recept za bozu

Domaća boza – sastojci:

– 5 l vode

– 2 pune šoljice šećera

– 2 pune šoljice brašna (kukuruzno ili pšenično brašno)

– 1 puna šoljica boze ili prirodno dobijenog kvasca

Priprema:

Ispeći brašno dok ne postane rumeno u boji, ali pokušajte da ga ne izgorite. Sipajte malo mlake vode u ovo i mešati. Nakon toga, sipati smešu u lonac, napunite ostatkom vode i stavite na ringlu. Dodajte šećer i ostavite tečnost da provri, uz mešanje s vremena na vreme. Neka ključa 5-6 minuta i dalje nastavite da mešate. Uklonite posudu sa vatre i ostaviti da se ohladi. Dodajte 1 punu šoljicu prethodno napravljene boze ili prirodno napravljenog kvasca. Ostaviti smešu na toplom mestu 2-3 dana da se izazove fermentacija. Kada je boza spremna, stavite je u boce i čuvati na hladnom mestu (frižider).

Sastojci potrebni za domaći (prirodno napravljen) kvasac za bozu:

  • 1-2 kašike blago pečenog brašna
  • 1 puna šoljica mlake vode
  • 1 puna šoljica šećera

Priprema:

Pomešajte malo pečenog brašna (vodite računa da ne izgori) sa vodom i dobro promešati. Dodajte šećer. Ostavite ovo na toplom mestu 2-3 dana da fermentiše, uz mešanje s vremena na vreme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply