Koža lica nije manje elastična zbog starosti, već je krivac za pojavu bora – naša mimika. Bilo da smo srećni ili tužni, uplašeni ili se jako zasmejemo… sve ove emocije, nakon niza godina, ostavljaju tragove na licu. Kada se tome doda stres, napetost, briga, pušenje, štetno sunčevo zračenje, malo sna, udari hladnog vetra ili boravak na smogom zagađenom vazduhu – lice i te kako trpi i pokazuje “ožiljke” na svakom koraku. Male korekcije u svakodnevnom životu mogu dosta da nam pomognu a da pritom ne utrošimo ni dinara.

Razlozi za nastanak bora

• Stalno i nesvesno pravimo grimase.
• Burno i često izražavamo emocije: smejemo se, plačemo, čudimo se.
• Neretko mrštimo čelo, podižemo obrve gore ili ih skupljamo, stiskamo usne, pritiskamo bradu prema vratu, škiljimo očima.
• Pušimo. Zbog uvlačenja dima oko usta se pojavljuju vertikalne bore.
• Nezadovoljni smo sobom i životom uopšte. Čvrsto stegnuta usta podsećaju na kokošji rep: bore se kao zraci razilaze oko usana i očiju kojima žmirkamo.bore

Šta preduzeti

• Gledajte svoju mimiku i potrudite se da se rešite loše navike: Da ne mrštite čelo tokom čitanja ili u trenutku usredsređenog razmišljanja, a takođe da ne podižete obrve i ne žmirkate očima. Jednostavno, više obratite pažnju na mimiku i opominjite sebe.
• Ako ste kratkovidi, nosite naočare da se ne bi desilo da žmurite kada posmatrate predmete.
• Ukoliko ste pušač, vodite računa kako nameštate usne kada držite cigaretu i potrudite se da to izmenite.
• Oni koji imaju mogućnost da posete salon lepote neka iskoriste proceduru mini-liftinga. To je metoda pri kojoj se maska stavlja na lice tačno po masažnim linijama, uključujući pokretljive donje i gornje kapke. Ova procedura glača bore, dozvoljavajući koži da vrati elastičnost. Pritom, odličan efekat daje samo jedan tretman.

Fitoterapija

Obloga od kamilice
Supenu kašiku cveta kamilice dodajte u šolju ključale vode. Kuvajte na niskoj temperaturi 5-10 minuta. Procedite odvarak. Peškir koji ste presavili na četiri dela umočite u vruć čaj, iscedite i stavite na lice, držite dok se ne ohladi, a zatim se umijte hladnom vodom. Proceduru ponovite dva-tri puta.

Uljana maska
Zagrejte 30 g biljnogulja (najbolje kukuruznog). Umočite komad vate uulje i stavite na delove gde su naglašene bore. Prekrijte lice polietilenom (plastikom) s otvorima za oči i nos, pa preko toga stavite frotirski peškir. Masku držite 20-30 minuta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply