pileca dzigerica zdravlje

Pileća džigerica i zdravlje               

Iako je sadržaj holesterola u pilećoj džigerici prilično visok, ova namirnica sadrži vrlo visoke nivoe nekoliko različitih važnih hranljivih materija. Dokle god se pileća jetrica jede umereno, i minimizira potrošnja drugih manje hranljivih namirnica koje povećavaju holesterol u krvi, pileća džigerica može biti pametan dodatak zdravoj ishrani.

Kako su pileća džigerica i zdravlje povezani ?

Porcija od 30 g kuvane pileće džigerice sadrži oko 45 kalorija sa samo 1 gram masti, 15 miligrama natrijuma i bez ugljenih hidrata. Pileća džigerica je prilično bogata proteinima, sa oko 7 grama u jednoj porciji. Na žalost, ista veličina porcije sadrži neverovatnih 180 miligrama holesterola, više od polovine dnevnog preporučenog unosa u tipičnoj ishrani. Osim toga, ako kuvate pileću jetricu u ulju, tu su još i dodatne kalorije i masti.

U drugom delu članka saznajte kako spremiti pileću džigericu za bebe i odrasle ⇓

kako se sprema pileca dzigerica

Vitamini

Pileća džigerica, može obezbediti velike količine mnogih vitamina. Jedna porcija sadrži više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina A i četiri od B vitamina – folata, pantotenske kiseline, riboflavina i B12. Jedna porcija obezbeđuje više od 50% dnevnog preporučenog unosa za holin, vitamin B6 i niacin, koji su takođe B vitamini rastvorljivi u vodi. Vitamin A podržava oči i imuni sistem. B vitamini pomažu u održavanju zdravlja nervnog sistema, jetre, mozga i mišića.

Vitamin A

Porcija od 30 g pileće džigerice sadrži oko 130% vašeg dnevnog preporučenog unosa vitamina A. Vitamin A promoviše dobar vid; takođe može pomoći u smanjenju uticaja makularne degeneracije i bori se protiv katarakte i drugih poremećaja vida. Vitamin A takođe doprinosi zdravlju kože, varenju i imunitetu.

Vitamin B-12

Takođe ćete dobiti oko 120% vašeg dnevnog preporučenog unosa vitamina B-12 u porciji od 30 g pileće jetrice. Nedostatak vitamina B-12 loše utiče na zdravlje i može da doprinese razvoju perniciozne anemije. Dobijanje dovoljno vitamina B-12 u ishrani može pomoći vašem telu u proizvodnji novih crvenih krvnih zrnaca, povećati nivo energije, poboljšava mentalne funkcije i bori se protiv Alchajmerove bolesti.

Folati

Folati su zapravo vitamin B-9. Folna kiselina je oblik folata koji se dodaje u namirnicama. Pileća džigerica sadrži oko 60% vašeg dnevnog preporučenog unosa folata. Folati su posebno važni za žene koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne, jer mogu da smanje mogućnost urođenih ili razvojnih poremećaja kod beba. Folati su korisni za zdravlje svake osobe međutim, s obzirom da su važni za stvaranje novih ćelija posebno se preporučuju trudnicama.

Pileća džigerica nutritivna vrednost

Kalorije i proteini

Ako želite da smršate kalorije iz pileće džigerice ne treba da vas plaše.Porcija od 100 g pržene pileće džigerice sadrži 172 kalorije, od kojih više od 100 dolaze iz proteina. Jedna porcija pileće jetrice sadrži 25.8 g proteina, koji obezbeđuju više od 40% dnevnog preporučenog unosa za proteine. Pileća džigerica sadrži kompletne proteine, budući da sadrži sve esencijalne amino kiseline, one koje vaše telo ne može da proizvede.

Amino kiseline

Ne samo da pileća džigerica sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, već takođe sadrži velike količine mnogih od ovih aminokiselina. Jedna porcija pileće džigerice daje preko 100% minimalnih dnevnih potreba za fenilalaninom. Fenilalanin pomaže u proizvodnji dopamina i norepinefrina, što su neurotransmiteri koje utiču na raspoloženje i memoriju. Dakle pileća jetrica je dobra i za mentalno zdravlje.Jedna porcija pileće jetrice takođe obezbeđuje više od 50% zahteva za svim ostalim esencijalnim aminokiselinama.

Masti i holesterol

Jedna porcija pileće jetrice sadrži 6.4 g masti, od kojih su 2 g zasićene masti. To je manje od 10% od maksimalne preporučene količine za masti i zasićene masti. Međutim, pileća džigerica možda ipak neće biti dobar izbor za vaše zdravlje ako ste pod rizikom od srčanih oboljenja, jer jedna porcija sadrži 564 mg holesterola, što je skoro dvostruko maksimalna preporučena količina. Holesterol treba da se unese u ograničenim količinama, jer može dovesti do stvaranja plaka na zidovima arterija.

Gvožđe i drugi minerali

Iako pileća džigerica ne može biti izbor za ljude koji imaju problema sa zdravljem srca i krvnih sudova , ipak se odlikuje visokim sadržajem minerala, naročito gvožđem. Jedna porcija pileće jetrice daje više od 100% preporučenog dnevnog unosa gvožđa za muškarce i 72% za žene. Gvožđe je neophodno za formiranje hemoglobina, koji nosi kiseonik kroz telo. Jedna porcija pileće džigerice vas takođe snabdeva sa 63% preporučenog dnevnog unosa fosfora, više od 50% bakra, više od 30% cinka i više od 100% selena.

Kako spremiti pileću džigericu

Pileća džigerica nije naročito zahtevna za pripremu. Obično se sprema kao pržena u tiganju, na ulju, u kombinaciji sa lukom. Ovo bi bio neki osnovni recept, a načini na koje sve možete pripremati pileću džigericu su zaista brojni. Pileća džigerica sa lukom se sprema brzo i lako, veoma je ukusna i nema taj karakterističan ukus zbog kojeg mnogi baš i nisu ljubitelji džigerice.

Kako spremiti pileću džigericu – sastojci:

  • 300 g pileće džigerice
  • 2 glavice crnog luka
  • malo ulja
  • brašno
  • vegeta

Prilog:

  • krompir
  • spanać pire

Priprema:

Sipajte ulje u tiganj. Operite i prosušite pileću džigericu, pa je začinite vegetom po ukusu. Svaki komad džigerice uvaljati u brašno i ređati u teflonski tiganj. Napominjemo da se pileća džigerica ređa direktno na hladno ulje, a nikako u već zagrejani tiganj!  Poređati crni luk isečen na krupnije komade u prostore između i preko džigerice. Poklopiti tiganj, staviti ga na hladnu ringlu, onda uključiti ringlu da se zagreje na umerenoj temperaturi. Kada se zagreje ulje i počne da se prži džigerica, treba sačekati 5 minuta pa okrenuti komade džigerice. Ovaj postupak treba ponavljati na svakih 5 minuta, sve dok pileća džigerica ne bude gotova. Pripremite prilog za ovo jelo, a mi savetujemo pire od spanaća i krompir. Krompir pripremite kako vi to želite. Prijatno!

Pileća džigerica za bebe i decu

Ukoliko se pitate da li je pileća džigerica za bebe i decu bezbedna – odgovor je i da i ne. Jetra može biti hranljiva, ali u prevelikoj količini može biti štetna.

Zašto je previše pileće džigerice loše za bebe ?

Jetra je bogat izvor vitamina A, hranljive materije koja igra važnu ulogu u razvoju i podršci mnogih organa u telu, doprinosi dobrom vidu i zdravom imunom sistemu. Previše vitamina A u ishrani, međutim, može biti štetno. Verovatno se sećate da se savetuje da ne jedete džigericu kada ste bili trudni. To je zato što previše vitamina A može uzrokovati kongenitalne poremećaje. Sugeriše se da ponudite pileću džigericu bebi samo jednom nedeljno, i to samo nekoliko kašičica za obrok, tek kada beba napuni najmanje 6 meseci starosti.

Kako se priprema pileća džigerica za bebe

Skuvajte svežu pileću džigericu za vašu bebu u roku od 24 sata od kupovine, ili je čuvajte u zamrzivaču u trajanju do mesec dana.

Parče pileće džigerice obično treba termički obraditi samo nekoliko minuta sa svake strane.

Navodimo vam jedan zanimljiv recept kako se priprema pileća džigerica za bebe.

Pire od žumanceta i pileće džigerice

  • 1 tvrdo kuvano jaje
  • 1 mali komad pileće džigerice
  • 1/2 šolje mleka (majčino mleko ili adaptirano mleko)

Stavite džigericu u mali tiganj i sipajte mleko.

Dovesti do ključanja, a zatim odmah smanjiti temperaturu i kuvajte na veoma laganoj vatri oko 5 do 8 minuta, dok se pileća džigerica ne skuva.

Uklonite žumance od jajeta.

Koristeći blender, pomešajte kuvanu džigericu i ono što je ostalo od mleka sa žumancetom, da se napravi kremasti pire. Dodajte još mleka, ako je potrebno, da dobijete teksturu koju želite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply