Upalo lice vas može činiti mnogo mršavijim nego što želite, posebno ako smatrate da ste previše mršavi. Ako vam je i lekar savetovao da se malo udebljate kako biste poboljšali zdravlje, nađite najzdraviji pristup da dobijete nekoliko kilograma. Ništa nije garancija da ćete se „popuniti“ u licu ako se udebljate, ali prava telesna težina će dati punoću vašem licu i poboljšati tonus kože, tako da ćete izgledati mnogo zdravije.

Zdravo debljanje

Debljamo se kada unosimo više kalorija nego što ih trošimo. Unosite kalorije kroz kvalitetne namirnice poput nemasnih proteina, nemlevenih žitarica, povrća od skroba, nezasićene masne kiseline i mlečno proizvode – to će vam omogućiti optimalne nutrijente i istovremeno ćete se udebljati u licu. Dobra ishrana poboljšava tonus i boju kože, kao i nivo energije i opšte zdravstveno stanje. Izbegavajte da se debljate brzo tako što ćete navaliti na brzu hranu, sledolede i gazirane sokove, jer vam ovo svakako neće pomoći ni da izgledate ni da se osećate bolje. Nezdrave kalorije iz šećera, rafinisanih žitarica i zasićenih masnoća stvaraju suvišne masnoće u telu, što stvara veće zdravstvene rizike poput rizika od dobijanja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

kako se udebljati u licu

Trebalo bi da se debljate najviše do pola kilograma nedeljno tako što ćete svakodnevno konzumirati oko 500 kalorija više nego što vam je potrebno da održite trenutnu težinu. Ako se debljate brže, pogotovo ako niste fizički aktivni, znači da dobijate samo masno tkivo umesto zdravih mišića. Iako možda želite malo punije lice, ne možete nikako „usmeriti“ masnoće da idu direktno u lice – udebljaćete se u celom telu.

Vežbe za dobijanje na težini

Previše kardio vežbi može otežati da ne potrošite suvišne kalorije kojima želite da dodate kilograme, ali se nemojte u potpunosti odreći vežbanja. Da biste bili zdraviji, bar dva-tri puta nedeljno vežbajte po 20-30 minuta umerenim intenzitetom.

Vežbe sa tegovima dosta pomažu u izgradnji zdrave mišićne mase, pa ćete prirodno ostati vitki. Naravno, ne možete čelom i bradom dizati tegove, ali povećavanjem ukupne mišićne mase ćete generalno poboljšati celokupni izgled. Odlučite se za najmanje dve „jače“ seanse tokom nedelje kojima ćete aktivirati sve veće grupe mišića i uradite svaku vežbu najmanje 4-8 puta. Treninzi istezanja pomažu u poboljšavanju fizičke funkcionalnosti, držanja i nivoa energije, što sve utiče na zdrav i lep izgled, uključujući i izgled lica.

Starenje i promene na licu

Kako starimo, gubimo masnoće sa lica što znake starenja čini još vidljivijim. Ako održavate optimalnu težinu, to će vam pomoći da izgledate dosta mlađe čak i kad pređete četrdesetu. Istraživanje objavljeno 2009. godine u Magazinu plastične i rekonstruktivne hirurgije je pokazalo da kod jednojajčanih blizanaca onaj koji ima veći indeks telesne mase izgleda mlađe nakon 40. godine. Pušenje, previše alkohola, previše vremena provedenog na suncu i određeni lekovi mogu ubrzati pojavu znakova starenja.

Ako ste imali punije lice u tinejdžerskim i dvadesetim godinama, očekujte da se ta punoća smanji s godinama. Kolagen, protein koji daje elstičnost koži, počinje da gubi na elastičnosti kada pređete 20. godinu, što u kombinaciji sa gubljenjem masnoća iz lica rezultira ipijenim izgledom lica, što je prirodna posledica starenja. Ako povratite pune obraze, to neće biti tako primetno.

Imajte realna očekivanja

Izbegavajte da se debljate na nezdrav način unoseći nezdrave masnoće u sebe samo da bi vam lice izgledalo punije. Ako pribegnete nekom režimu za dobijanje kilograma, posebno ako vam oni nisu neophodni, ne možete biti sigurni kuda će suvišne kalorije otići. Možda ćete završiti sa salom na stomaku, butinama ili kukovima, ali ne i sa punijim licem.

Ako imate manjak kilograma, odnosno ako vam je indeks telesne mase 18.5 ili niži, dobijanje kilograma će vam pomoći da se „popunite“ svuda, uključujući i lice. Budite strpljivi sa dobijanjem na kilaži i imajte na umu da oblik lica takođe zavisi i od naslednih faktora, tako da ga ne možete izmeniti samo dijetom ili vežbanjem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply