lizijantus cvijet

Lizijantus (donekle neopravdano) ima reputaciju da ga je teško gajiti. Zapravo, ako samo zapamtite nekoliko važnih stvari vezano za to šta je potrebno za uzgoj lizijantusa i pridržavate se saveta, možete i sami da gajite ovo cveće, koje je i prilično skupo jer se obično od njega prave bider-majeri i cvetni aranžmani.

Upoznajte lizijantus

Poznat i kao lažna ruža, eustoma, lizijantus (Eustoma grandifolorum) pripada porodici cveća Gentianaceae.

Lizijantus cvet je pogodan za gajenje u gotovo svim klimatskim zonama, a najbolje uspeva u područjima sa blagim letima. U zavisnosti od sorte, stabljika može biti visoka od 10 centimetara do jednog metra, a sadnica se može raširiti i do 35 centimetara.

Cvet lizijantusa je obično hladnih boja, ali postoje neke ređe sorte koje imaju cvet žute ili karmin-crvene boje i veoma su cenjene. Najpopularnije vrste lizijantusa u cvećarama su one u ružičastim i purpurnim tonovima, a posebno sorte gde je ivica latice druge boje u odnosu na laticu.Lizijantus cveće je divno i kao pupoljak i kada sasvim procveta. Obično se javlja nekoliko cvetova na stabljici. Lišće je obično šiljato i tamnozelene boje.

lizijantus uzgoj

Lizijantus sadnja

Mada lizijantus cvet možete gajiti i iz semena, to je prilično teško za početnike, jer je biljkama potrebno dosta vremena da sazru dovoljno kako bi mogle da cvetaju. Ovo se znatno lakše odvija u staklenim baštama, tako da je najbolje da kupite sadnice gde pupoljci već postoje. Obavezno kupite sadnicu sa pupoljcima, jer ponekad baštovani uzgajaju ovu biljku tako da ima više lišća nego cvetova.

Posadite svoju sadnicu na sunčano mesto sa dobrom drenažom. Zemljište bi trebalo da bude bogato organskim đubrivom.

Lizijantus spada u malobrojne vrste cveća koje ne podnose kiselu pH vrednost zemljišta. Ako ne održavate pH vrednost zemljišta između 6.5 i 7.0, vaš lizijantus će imati ćuto lišće i izgledaće beživotno. Ako testirate pH vrednost zemljišta i otkrijete da je kiselo, dodajte krečnjak kako biste povećali baznost zemljišta.

lizijantus gajenje

Lizijantusi nega

Nega podrazumeva redovno zalivanje, neka zemljište uvek bude vlažno, ali ne i mokro. Previše vode može dovesti do razvoja gljivica.

Dugačke stabljike čine lizijantus veoma elegantnim cvećem kada je u vazi ili buketu, ali je to velika mana za uzgoj, jer su ovakve stabljike relativno nestabilne i teško izdrže nekoliko cvetova. Nemojte da vas to obeshrabri, jer je ovo cveće predivno i možete naći mnogo stvari koje će vam pomoći da gajite ovo cveće. Kupite gotovo nevidljivo „prstenje“ ili dekorativne „pritke“ uz koje ćete vezati cveće.

Lizijantusu je potrebno da ga stalno „hranite“ kako bi imao jake stabljike i velike cvetove. Nađite đubrivo za cveće koje ima više kalijuma u odnosu na nitrogen i koristite ga po upustvu na pakovanju.

Gljivice i mušice su najveća pretnja za lizijantus i mogu se „nakačiti“ na biljku dok je još u staklenoj bašti. Najopasnije su larve ispod zemljišta koje se hrane korenom i uništavaju biljku. Protiv njih možete koristiti Gnatol, biološki agens. U poljoprivrednoj apoteci pitajte koje vrste pesticida su najbolje za lizijantus.

lizijantus u saksiji

 

Lizijantus u bašti

Lizijantus će biti kralj vaše bašte. Kupite cveće koje će uskoro procvetati i zasadite ga dok čekate da ostalo cveće nikne. Možete uzgajati patuljaste varijante u kući. Delikatan izgled lizijantusa ga čini savršenim za baštu ispred kuće.

Sorte lizijantusa

Većina sorti lizijantusa cveta u rano leto, iako se sve više kultivišu sorte koje nastavljaju sa cvetanjem i tokom celog leta.

Sorta balboa: jedna biljka može imati i preko 30 cvetova u raznim nijansama plave.

lizijantus sadnja

Sorta flamenco: iako svi više vole duple cvetove od običnih, ova sorta bolje podnosi vrućinu i može rasti i bez potpore, što je čini sjajnom za uzgorj.

Sorta Maurine je polupatuljasta sorta koja dobro podnosi toplotu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply