kako smanjiti secer u krvi

[icegram campaigns=”14147″]

Kako sniziti šećer u krvi: Šta je potrebno uraditi?

Živeti sa dijabetesom bez promene životnog stila ili dijetetskih navika je veoma teško. Ukoliko se i dalje borite sa tim kako da ujutru ili u toku dana smanjite nivo šećera u krvi, nudimo vam izbor klinički odobrenih i opšte preporučenih metoda koje će vam pomoći da održite normalan nivo šećera u krvi bez mnogo odricanja od stvari koje ste radili pre dijagnostikovanja. Ipak, treba i napomenuti, pre nego prihvatite ijednu od ovih metoda, da je neophodno da konsultujete svog doktora kako bi ste izbegli neželjene rezultate.

Promenite način života

1 . Mršavljenje

U borbi protiv povisenog šećara u krvi, gubljenje kilograma ili odrzavanje normalne, zdrave težine je jedna od opcija. Obično, ovaj metod ume da bude efektivan ukoliko se krene sa njim odmah po uspostavljenoj dijagnozi. U cilju postizanja manje težine i, samim tim, smanjivanja variranja glukoze, savetuje se uzimanje hrane sa malo ugljenih hidrata, smanjenje obradjenih obroka, uzimanje zdravijih uzina i povecano vezbanje. Za one kojima je dijabetes dijagnostikovan godinama ranije, trazenje novih metoda u smanjivanju secera u krvi moze da bude malo teže.

kako sniziti nivo secera u krvi

2. Uzimanje lekova

Ukoliko vam je nivo šećera u krvi povišen ujutru, redovno uzimanje odredjenih lekova može da vam pomogne. Jedan od najpoznatijih vrsta lekova je metformin koji sprečava povećanu proizvodnju glukoze i deluje dovoljno brzo da odmah možete primetiti njegove efekte. Takodje, preporučuje se u ranim fazama lečenja dijabetesa, i efektivan je u regulisanju hormona. Konsultujte svog lekara u vezi doze i načina uzimanja leka.

Povezano>>> Prirodni lekovi i lekovito bilje za šećernu bolest

3 . Vežbanje

Nije potrebno mnogo truda, ali na kraju dana, pomaze u borbi protiv jutarnjih povisenih vrednosti i dovodi nivo secera krvi u normalu. Razmislite o radjenju kratkih vezbi ujutru (oko 10 minuta je dovoljno), setajte vise (ukljucujuci i rekreacionu setnju sa prijateljima) ili koristite stepenice umesto lifta sto vise mozete. Usput, nemojte zaboraviti da uzimate vodu sto vise mozete da ne biste dehidrirali i pratite raspored vezbi koje je odobrio vas lekar.

4 . Zaustavite sezonska oboljenja

Prehlade mogu, s vremena na vreme, drasticno da uticu na nivo secera u krvi, jer se tada vase telo bori protiv virusa tako sto otpusta hormone i time povecava secer. Kako bi sprecili slicno bez gubljenja traga o vasim postupcima vezanim za dijabetes, konsultujte se sa svojim doktorom o izradi plana borbe protiv sezonskih oboljenja ali i odrzavanja vasih redovnih navika u lecenju dijabetesa. Poenta je voditi racuna o kompatibilitetu lekova koje uzimate i nacinu doziranja, i pokusati da se drzite preporucene dijete koliko je moguce bez odstupanja od rasporeda, cak iako nemate apetita zbog bolesti.

5 . Kombinovanje lekova

Nijedan od metoda ne deluje sam. Pokusaj da se iskombinuju radi boljeg rezultata moze da bude dobra opcija, kao na primer, svrstavanje u isti nivo navika za gubljenje kilograma sa vezbama i listu lekova za dijabetes koje pijete. U svakom slucaju, radite na tome kako da snizite šećer u krvi zajedno sa svojim doktorom i beležite istoriju nivoa glukoze kako bi ste primetili i analizirali bilokakve promene.

Promenite ishranu

Promena vasih dijetetskih navika može da bude ključna za smanjenje nivoa secera u krvi i balansa hormona. Ispod smo sastavili listu hrane koja mora da bude ukljucena u vasu dijetu, ukoliko se pitate kako sniziti šećer u krvi prirodnim putem i krenete u pravu akciju.

1 . Voće

Voće je poznato po ugljenim hidratima koji mogu da utiču na nivo šećera u krvi i spreče javljanje, po zdravlje opasnih, komplikacija vezanih za dijabetes. Preporučeno voće uključuje: jabuke, narandze, limune i ostale vrste koje imaju manje masnoće, a bogate su vlaknima.

2 . Povrće

Baš kao kod jabuka, neke vrste povrća imaju u sebi kvercetin koji pomaze u sprecavanju komplikacija i odrzavanju vaseg zdravlja bez obzira na vasu dijagnozu. Jedite paradajz, luk, sve sa zelenim listovima i eksperimentisite sa ovom dijetom sve dok ne dobijete vidljive rezultate

3 . Ribe koje zive u hladnim vodama

Ova vrsta hrane je vazna u sprecavanju bolesti vezanih sa srce a koje su poznate kao veliki uzroci smrti kod ljudi kojima je dijagnostikovan dijabetes. Kao izvor omega-3 proteina, ribe koje zive u hladnim vodama kao skusa ili losos, imaju u sebi masti koje su dobre za srce i zdravlje, uopste.

Saznajte>>> Začini koji kontrolišu dijabetes

4 . Orasi

Jos jednom, za smanjenje verovatnoce srcanih oboljenja i smanjenje nivoa secera u krvi, orasi su neophodni. Nemojte ih se, ipak, prejesti. Dovoljno je uzeti par kasika dnevno da nastavite dalje.

5 . Mahunarke

Raznovrstan pasulj, sociva, leblebije itd. sluze kao savrseni dodatak vasim omiljenim obrocima od povrca kao sto su mesana jela ili corbe. Njihova prednost je da povecavaju vasu osetljivost na insulin i cine laksim kontrolu glukoze kako bi ste mogli da smanjite nivo secera u krvi.

Slično>>> Lekovito bilje za dijabetes

6 . Teletina

Vesti su dobre za ljubitelje bifteka – komponenta poznata kao CLA, koja je deo telece masti, ima sposobnost da pozitivno utice na vas disbalans secera u krvi. Preporucuje se da birate meso stoke jer sadrzi visoke nivoe CLA-a.

7 . Sirće

Obicno, jabukovo ili balzamikovo, sirce magicno deluje i na dijabeticare i na pred-dijabeticare u smanjenju nivoa secera u krvi. Kako bi postigli ovaj rezultat, uzimajte po dve kafene kacicice sirca pre svakog obroka ili zacinite njime vasu omiljenu, bez ugljenih hidrata, salatu od povrca.

Saznajte više>>>  Čajevi za dijabetes

8 . Cimet za snižavanje šećera u krvi

Neverovatno je, ali ovaj lako dostupan začin može, takodje, smanjiti nivo secera u krvi! Uzimajte po pola kafene kasicice dnevno ili ga pospite preko svojih pica ili voca (na primer, jabuke i cimet idu savrseno zajedno) i ubrzo cete videti rezultate.

9 . Vlakna

Ukoliko imate probleme sa šećerom i zelite da znate kako da smanjite secer u krvi, izaberite zdraviji put u vidu hrane bogate vlaknima, u vidu kombinacija od testenina od punog zrna, zitarica, povrca koje smo vec spomenuli: pasulj, pirinac i mnoga druga. Ukoliko jedete dnevno oko 30-50 grama obroke bogate vlaknima, mozete drasticno da uticete na variranje i odrzavanje šećera u krvi na normalnom nivou.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply