Da li ste se nekada zapitali zašto se masno tkivo uglavnom skuplja na određenom delu vašeg tela? Nauka tvrdi da je distribucija masti u telu povezana sa određenim zdravstvenim navikama i kada shvatite zbog čega vam se masnoće najviše nakupljaju na stomaku ili butinama, lako ćete pronaći i odgovarajući način ihsrane i određene vrste vežbi koje će vam pomoći da lakše skinete suvišne kilograme.

Navodimo 5 najkritičnijih mesta na telu gde se nakuplja masnoća i kako je najbolje skidati suvišne masnoće odatle.

  1. Predeo oko stomaka i donjeg dela leđa

Ako vam se salo taloži najviše u predelu stomaka, to može biti znak prevelikog lučenja hormona stresa po imenu kortizol. Hranite se što je moguće zdravije, unosite mnogo vlakana, vitamina i minerala u kombinaciji sa vežbama koje takođe uključuju tehnike za lakše „izbacivanje“ stresa, poput joge i pilatesa.

salo na

Ako vam je stovak konstantno nadut (a nemate masnog tkiva na leđima), to je možda posledica poteškoća sa disanjem ili prevelike konzumacije alkohola. Smanjite pijednje alkohola ili posetite lekara ako imate problema sa disanjem.

  1. Predeo stomaka, zadnjice i celih nogu

Salo koje se nakuplja na celom donjem delu vašeg tela, uključujući i listove i članke je obično posledica trudnoće. Saveti vezani za ovaj problem su isti kao oni koje ćemo opisati pod tačkom 4, odnosno oni koji se odnose na stomak, butine i zadnjicu.

  1. Gornji deo tela

U ovom slučaju masnoće se uglavnom nakupljaju u predelu stomaka, nogu, ramena, grudi i gornjeg dela ruku. Ovo se dešava zbog lošeg režima ishrane i manjka fizičke aktivnosti. Napravite radikalne promene u svom načinu ishrane, prvenstveno tako što ćete smanjiti unos kalorija tokom dana za minimum 500-1000 kalorija, vežbe 5 puta dnevno 30-60 minuta, a najbolje vežbe za ovakvu vrstu gojenja su kardio-vežbe (vožnja bicikla, brzo hodanje). Trebalo bi da radite vežbe tempom koji vam dozvoljava da normalno i bez poteškoća pričate dok ih radite.

Takođe bi trebalo da uključite i vežbe za gronji deo tela poput sklekova, trbušnjaka, istezanja, vežbi za vrat itd.

  1. Predeo od stomaka do grudi i cela leđa

Ovo je znak da niste dovoljno fizički aktivni i da ne jedete onako kako bi trebalo, tj. da preskačete obroke i prejedate se kad jedete. Pokušajte da hranu rasporedite u pet manjih obroka tokom dana. Manje porcije i zdrava, niskokalorična hrana je najbolji izbor. Osim toga, budite fizički aktivniji – šetajte, plivajte i radite vežbe za leđa i stomak.

  1. Stomak, butine i zadnjica

Ako vam se masnoće nakupljaju svuda po ovim „kritičnim“ područjima kod svake žene, to je jasan znak da niste dovoljno fizički aktivni. Ako vam se salo najviše nakuplja na stomaku, butinama i zadnjici, a najbolji izbor su vežbe za celo telo (više za donji deo tela) i vožnja bicikla.