Kako udebljati noge

Osobe koje žele da vide promene na svom telu, obično žele da smršaju; malo je onih koji žele da dobiju koji kilogram. Ali, ukoliko imate izuzetno mršave noge, verovatno biste voleli da ih malo „popunite“, iz estetskih razloga. Pošto je višak masti nezdrav, makar bio i estetske prirode, ne bi trebalo da pokušavate da se ugojite, osim ako vam doktor to izričito ne odredi.

Ako želite udebljati noge fokusirajte se na jačanje nogu

Zdraviji pristup za dobijanje mase u nogama je- vežbanje. U nogama imate nekoliko velikih mišića- kvadricepse, listove i zadnju ložu, i sve ih možete aktivirati određenim vežbama. Kardio vežbe poput džogiranja, mogu pomoći u razvoju ovih mišića. Trening snage, koji uključuje čučnjeve i iskorake je odličan, kao i joga, na kojoj koristite celo telo.

Oprezno sa mastima

Udebljati noge bez dobijanja težine na drugim delovima tela je težak zadatak.Pre nego što počnete sa visokokaloričnom dijetom, dobro se upoznajte sa rizicima, poput gojaznosti. Ukoliko nabacite samo koji kilogram, to je ok, ne znači da ćete postati gojazni, ali vodite računa i držite se granice. Kada imate višak masti, povećavate rizik od dobijanja srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, nekih vrste raka, poremećaja sna, i osteoartritisa.

Napravite kalorijski višak

Iako je moguće dobiti salo, nije moguće odrediti deo tela u kom će se taložiti, baš kao što ne možete izabrati koje naslage ćete istopiti, kada želite da smršate. Da biste dobili na kilaži, morate povećati unos kalorija. Na primer, ako dnevno konzumirate 1800 kalorija, a potrošite 1500, napravili ste kalorijski višak od 300 kalorija. Kada skupite višak od 3500 kalorija, dobijate pola kilograma.

Napravite izmene u ishrani i programu vežbanja

Svakodnevno napucavanje kalorijama koje dolaze iz obližnjeg restorana brze hrane jeste brži način da dobijete kilograme, ali to loše utiče na vaše zdravlje. Zdraviji način da povećate unos kalorija jeste unosom namirnica bogatim polinezasićenim i nezasićenim mastima, tzv. zdravim mastima. One se nalaze u ribi, orašastim plodovima, semenkama i uljima poput maslinovog. Smanjenje fizičke aktivnosti dovodi do kalorijskog viška. Ipak, ne zaboravite da je vežbanje bitno za zdravlje, i treba ga smanjiti samo ukoliko vam to doktor preporučuje.

Svako ko želi da se udeblja u nogama mora da se fokusira na izgradnju mišića na nogama.Sa pojavom sala dolazi i celulit pa možete zažaliti što ste uopšte udebljali noge.

Kalorije pomažu u stvaranju mišića

Da biste dobili na mišićnoj masi, potrebno je da napravite višak u kalorijama. Iskoristite online kalkulator ili se posavetujte sa nutricionistom, kako bi odredili koju količinu kalorija treba da potrošite svakog dana, pa spram toga, pravite višak od 250 do 500 kalorija. Žene su verovatno navikle da čuju savete kako bi trebale manje da jedu i sl, ali imajte na umu da je telu potrebna dodatna energija za izgradnju mišića na nogama.

Umesto brzom hranom, dodajte kalorije kroz voće, povrće, posne proteine, mlečne proizvode sa niskim procentom masti, proizvodima od celog zrna. Takođe, potrudite se da generalno jedete više proteina, oko 0,2 grama po kilogramu telesne težine. Okrenite se posnim namirnicama- piletina bez kože, biftek, bela riba ili tofu.

Tip tela i debljina nogu

Da li ćete uspeti da oblikujete noge kako biste želeli, zavisi od vaše genetike. Ukoliko ste ektomorf – imate tip tela sa tankim kostima i malo masti, teže je dodati mišićnu masu. Vaše telo je, u ovom slučaju, prirodno mršavo i genetski ograničeno. Možete nabaciti koji kilogram sa vežbama snage i stvaranjem zdravog kalorijskog viška, ali nikada nećete imati noge kao bodi bilderi. Osobe sa srednje velikim i krupnim kostima dobiće najbolje rezultate ukoliko žele da udebljaju noge, kroz pažljivo ciljane vežbe i kalorijski višak.

Ipak bez obzira na tip tela svako ko želi udebljati noge trebalo bi da se potrudi i da bude uporan jer rezultati sigurno neće doći preko noći.Za mnoge je teretana najbolje mesto za debljanje nogu jer vežbe opterećenja sa tegovima uz odgovarajuću ishranu o kojoj smo već govorili daju najbrže rezultate u debljanju nogu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply