uzgoj limuna

Svima je poznata činjenica da je svo citrusno voće bogato magnezijumom, kalcijumom, fosforom, kalijumom i vitaminima. Takođe je bogato šećerom, pa je važno uzimati optimalnu količinu ovog voća ako želite da se pridržavate pravilne ishrane.

Uzgoj citrusnog voća nije komplikovan. Dve najbolje vrste citrusa za uzgajanje su limun i mandarina. Ako ih uzgajate sasvim sami, lako ćete uočiti razliku u kvalitetu i svežini.

Ako sami uzgajate voće, nećete u organizam unositi mnoštvo štetnih hemikalija koje obično idu ruku pod ruku sa neorganskim uzgojem voća. Ovde ćemo objasniti kako možete uzgajati limun i mandarinu.

Uzgoj limuna

Preporučljivo je da kupite sadnice limuna jer ćete brže dobiti plodove i izbeći najteži deo kada je gajenje limuna u pitanju. Tako ćete najbolje uspeti da uzgajate ovo voće.Sadnice je moguće nabaviti u skoro svim rasdnicima.

Posadite ga u plastičnu ili glinenu saksiju sa mnogo rupa na dnu. Neka saksija bude veća nego koren, jer vremenom, kako drvo raste, moraćete da prebacute limun u veću saksiju. Stavite sadnicu limuna u saksiju i u deo za drenažu stavite nekoliko kamenova kako biste poboljšali protok vazduha. Zatim naspite zemlju u saksiju. Obratite pažnju i na deklaraciju – neke vrste zemlje su već pripremljene za uzgoj ovakvog drveća, tako da će vam one dati najbolje rezultate.

uzgoj limuna u kuci

U principu, ovo je sve što vam je potrebno kad je u pitanju sadnja limuna. Postavite biljku na mesto gde će imati 7-10 sati sunčeve svetlosti svakog dana. Takođe, ne zaboravite na redovno zalivanje. Imaje na umu da ne morate previše zalivati drvo. Drvetu limuna je potrebno 7-9 meseci da sazri.

Naravno, možete krenuti sa uzgojem još od semenke. Da biste to uradili, potrebno je sledeće:

 • Organski limun, jer u neorganski uzgajanom limuna nema koštica, a ako ih i ima neupotrebljive su
 • Zemlja u koju ćete posaditi semenke. Preporučljivo je da bude puna prirodnih đubriva
 • Saksija za sadnju
 • Saksija za mladicu
 • Mesto u stanu blizu nekog prozora, zbog sunčeve svetlosti

Pratite sledeća uputstva ako želite da pravilno uzgojite drvo limuna:

 1. Navlažite zemlju u saksiji, ali je nemojte potpuno natopiti
 2. Napunite manju saksiju zemljom, da bude zemlje sve do oko 2 cm od ivice
 3. Uzmite semenke iz jednog limuna i očistite je
 4. Čim izvadite semenku iz limuna i očistite je, posadite je. Trebalo bi da je još vlažna kada je posejete u zemlju. Posadite je oko centimetar u dubinu, u sredinu saksije
 5. Blago poprskajte vodom mesto gde ste zasadili semenku
 6. Dobro umotajte saksiju u plastičnu foliju i izbušite dosta malih rupica po njoj
 7. Stavite saksiju na toplo i sunčano mesto
 8. Ako se plašite da će vam se zemlja skroz sasušiti, poprskajte je više
 9. Nakon dve nedelje, kada se pojave klice, skinite foliju sa saksije
 10. Redovno zalivajte biljku. Pored toga, pobrinite se da biljka ima bar 8 sati sunčeve svetlosti tokom dana. U umerenim dozama joj dodajte i organsko đubrivo
 11. Pazite da biljku ne napadnu biljne vaši. Ako je potrebno, koristite pesticide. Mrtve listove bacajte
 12. Kada je za biljku postojeća saksija mala, prebacite je u veću. Mladim biljkama je potrebno više vode nego starijim, ali i jednima i drugima je potrebna voda i zato ih redovno zalivajte.

Saznajte više>>> Uzgoj limuna u posudi, sadnja, orezivanje, nega i održavanje

Mandarine

uzgoj mandarine u saksiji

Za uzgoj mandarina u kući, najbolje je odabrati mladicu. U ovom slučaju je mnogo lakše uzgajati biljku kao mladicu nego iz semenke. Pripremite plastičnu ili glinenu saksiju (kao što je potrebna i za limun (sa rupama i kamenjem). I naravno, stavite biljku na sunce.

Drvo mantadire može rasti u kući zahvaljujući činjenici da obično ne naraste više od dva metra a orezivanjem ga možete skratiti. Svakodnevno pomalo zalivajte biljku. Čim korenje „izviri“ kroz rupe na saksiji, prebacite drvo u veću saksiju. Berite voće čim postane narandžasto, jer kasnije gubi ukus.

Budite pažljivi kada berete mandarine. Pokušajte da na grančici ostavite onaj delić koji obično ostane na plodu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply