Mnogi ljudi širom sveta imaju problema sa očima. Ukoliko ste jedni od njih, verovatno vam je već dosadilo da posećujete svog oftalmologa i trošite novac na moderne okvire za naočare.

Da li ste ikada primetili da vam doktori pišu recept za nove naočare svake godine? To vas čini besnim jer bi vaš vid teoretski trebao da se poboljšava ali se nije poboljšao. To je glavni razlog zbog kojeg kupujemo skupe naočare koje bi trebale poboljšati vaš vid, zar ne?

Ovo je prava, surova istina – na žalost, vaše naočare vam mogu pomoći samo da vidite bolje ali one ne poboljšavaju vaš vid. Takođe bi trebalo da znate da će se vaš vid pogoršati ukoliko ne dođete do srži problema.

Razloga za brigu, pak, nema jer ovde možete pronaći pravi odgovor za vas. U ovom članku možete videti kako da koristite ovaj moćan sastojak kako biste povratili i sačuvali svoj vid. Ime ovog čudesnog sastojka je šafran. Mnogi eksperti širom sveta zaista veruju da šafran predstavlja jedan od najlakših načina za prirodno poboljšanje vida.

safran za vid

Šafran može spasiti vaš vid

Pre svega bi trebalo da znate da šafran može usporiti napredak očnih bolesti poput makularne degeneracije koja prouzrokuje slepilo. Da li ste ikada čuli za šafran? Ručno se prikuplja iz tamno crvenog prašnika biljke šafran i može vredeti i do 1600 dolara po kilogramu. Koristi se na razne načine, uključujući i prilikom pripremanja jela, kao boja ili kao medicinski tretman. Nekih 90 bolesti, a možda čak i više, se mogu lečiti šafranom.

Šafran je začin koji sadrži antioksidantne karotenoide krocin i krocetin između ostalih sastojaka, sa snažnim antioksidantnim, ćelijskim i neuro-zaštitnim svojstvima. Krocin od šafrana ima jaču antioksidantnu aktivnost nego alfa-tokoferol i može sprečiti formiranje peroksidovanih lipida i delimično povratiti aktivnost superoksid dismutaze.

Dokazano je da šafran svoja lekovita svojstva duguje ovim karotenoidima.

Napomena: Nedavna studija je otkrila da je konzumiranje šafranovog suplementa oralnim putem (20 mg dnevno) tokom tri meseca kod pacijenata u ranoj fazi makularne degeneracije prouzrokovane starošću rezultovalo u znatnom poboljšanju funkcije mrežnjače i vidne akutnosti.

Čuvena profesorka Silvija Bisti koja je predvodila studiju sa pacijentima rane faze makularne degeneracije prouzrokovane starošću navela je da se „vid pacijenata poboljšao nakon uzimanja pilule šafrana.“ Ovo je stvorilo nadu da šafran može biti prirodni način za usporavanje ili sprečavanje gubitka vida usled makularne degeneracije. Prilikom očne studije, pacijentima sa makularnom degeneracijom koji su u svoj režim ishrane uključili šafran su počele da se oporavljaju ćelije, što je za rezultat imalo poboljšanje vida.

Profesor Silvija Bisti, vodeći istraživač studije, je izjavila :

„Čini se da šafran pogađa gene koje  regulišu sadržaj masnih kiselina ćelijske membrane, što čini ćelije za vid jačim i otpornijim.“

Koliko šafrana je preporučljivo? Da li se može uneti putem ishrane ili je neophodan suplement?

Medicinski stručnjaci kažu da je potrebno pratiti ova uputstva: za zdravlje očiju, potrebno je da osoba unese 20mg visokokvalitetnog šafrana dnevno. Osoba može uneti sličnu količinu začina koja ulazi u pripremu hrane ili čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply