kalistemon

Kalistemon biljka

Ako biste voleli da imate cvetnu živu ogradu – razmislite o uzgoju kalistemona. Kakva je to biljka i na koji način je treba uzgajati, otkrijte u okviru ovog članka.

Kalistemon biljka (Callistemon citrinus), poznata još i kao četkovac, u divljini se nalazi samo na australijskom kontinentu, ali spada među najpoznatije australijske biljke gajene u drugim zemljama, u kojima je polu-izdržljiva vrsta koja se široko gaji i prilagodljiva je na baštenski tretman.

Kalistemon spada u žbunaste, zimzelene vrste. Cvet kalistemon je veoma raskošan, što potiče od masovnih prašnika, a ne latica. Zavisno od vrste, može biti crvene, bele, ljubičaste ili žute boje.

Tamo gde biljke neće preživeti na otvorenom (gde je hladnija klima), cene se kao saksijsko cveće.

kalistemon

Kada je kalistemon cveće u pitanju, njegova posebna atrakcija jeste cvet u obliku četke za flaše i njegova navika cvetanja dva puta godišnje, ako se dobro zalije. U periodu ekstremne toplote i hladnoće, ako nedostaje voda, cvetanje je oskudno. Glavna sezona cvetanja traje od početka novembra, ali je njegovo jesenje cveće dobrodošlo od kraja marta.

Listovi su ravni i kruti, i rast je takođe krut i gust, pa se sprovodi orezivanje koje može da se obavi nakon prolećnog cvetanja ili u jesen. Prosečna visina će biti 3-4 m, dok u saksiji obično neće preći 2 m. Inače, listovi kalistemona izgledom podsećaju na listove vrbe ili masline.

Drvenaste kapsule semena ostaju godinama zatvorene na granama i otvaraju se kada se stave na toplo mesto, kao što je sunčani prozor.

kalistemon gajenje

Kalistemon uzgoj            

Kalistemon nije zahtevan za uzgoj i održavanje. Jedino što mu se može zameriti je to da nije otporan na niske temperature. Ako je izložen temperaturama ispod nule, može se javiti delimično do potpuno izmrzavanje biljke. Calistemon – gajenje na otvorenom je najčešće u primorskim krajevima, dok se u našim uslovima prevashodno uzgaja kao saksijsko cveće.

Za uzgoj kalistemona je neophodna sunčana pozicija, ako je moguće tokom čitavog dana. Tokom leta slobodno možete da zalivate biljku obilno (pod uslovom da je tlo dobro propusno) ili retko, jer kalistemon veoma dobro podnosi sušu, što je i logično ako znamo odakle potiče. Idealna temperatura za gajenje kalistemona preko zime, ukoliko se gaji u saksiji, je 5-10 stepeni. Tada treba smanjiti i prorediti zalivanje biljke, vodeći računa da se zemljište skroz ne isuši. Zemlja za uzgoj bi trebalo da bude neutralna do blago kisela (pH vrednost), iako njen sastav nije naročito važan za uzgajanje ove vrste.

Kada je prihrana u pitanju, koristi se tečno đubrivo za biljke koje cvetaju, jednom u mesec dana.

Kalistemon citrinus

Orezivanje

Kalistemon raste kao grm u prirodi, a zbog njegovog prilično neuglednog izgleda se savetuje orezivanje. Kalistemon veoma dobro podnosi orezivanje. Na taj način se može formirati u žbun ili čak u manje drvo. Rezanjem grana koje izbijaju bočno na stablu se dobija golo stablo, a na vrhu treba ostaviti grane koje će formirati krošnju. Da bi vaš kalistemon izgledao lepo i uredno, preporučuje se orezivanje nakon svakog cvetanja, ispod precvetalog cveta. Pravilnom rezidbom kalistemona dobijate lepo formirano drvo ili grm sa gustom krošnjom.

kalistemon razmnozavanje

Kalistemon razmnožavanje

Odmah da napomenemo da je razmnožavanje kalistemona prilično komplikovano. Ova biljka se razmnožava semenom ili reznicama.

Međutim, kako znamo da je seme kalistemona veoma sitno, seje se posipanjem po površini zemljišta u saksiji. Setva se obavlja u proleće, pri temperaturi od 16-18 stepeni. Nakon toga je potrebno da preko saksije navučete najlon kako bi se održavala konstantna vlažnost. Za nekoliko dana će iznići prve biljke.

Ovom procedurom je potrebno oko 2 godine da se dobiju biljke koje su spremne za cvetanje.

Moguće je i razmnožavanje reznicama, ali je ovo prilično neuspešan metod. Tokom letnjih meseci treba uzeti poluodrvenele grančice koje se zatim pobodu u zemlju, a sve to mora da bude ispod najlona – zbog vlažnosti.Ako upotrebljavate hormon za razmnožavanje, dobijate veći procenat ožiljenih reznica, ali će samo mali deo grančica pustiti korenje.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply