Zašto nastaju kandida gljivice u ustima i u grlu

Kandida je gljivica koja je toliko rasprostranjena, da verujemo da ne postoji osoba koja se nije susrela sa ovom infekcijom bar u nekom delu svog života, u nekom njenom obliku.

Mlečica (orofaringealna kandidijaza ) je medicinsko stanje u kojem se javlja prenamnožavanje gljivice koja se naziva Candida albicans u ustima i grlu.

Mlečica može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući bolesti, trudnoću, lekove, pušenje ili nošenje proteze.

Faktori rizika za mlečicu uključuju: oslabljen imunološki sistem, lekovi, pušenje ili stres.

Znaci i simptomi uključuju bele fleke u ustima, unutrašnjim obrazima, grlu, nepcu i jeziku, kao i osetljivost i bol u ustima.

Gljivica kandida u ustima i u grlu se obično dijagnostikuje kliničkim pregledom od strane lekara ili zubara.

kandida gljivice u ustima

Tretman za mlečicu zavisi od težine i uzroka i može sadržati jednostavne prirodne lekove, oralne lekove ili sistemske lekove.

Prognoza kod blagih slučajeva je dobra. Izgledi za teške slučajeve zavise od osnovnog uzroka i stanja imunog sistema pacijenta.

Moguće je sprečiti oralnu kandidijazu u većini slučajeva modifikacijom faktora rizika.

Zašto nastaju kandida gljivica u ustima i u grlu?

Odmah da napomenemo, kandida je gljivica koja je već u malim količinama prisutna u ustima i na koži kod većine ljudi. Međutim, neće se uvek razviti prenamnožavanje kandide, tj. infekcija kandidom – jer postoje ’’dobre’’ bakterije koje regulišu brojnost kandide i održavaju je na normalnom nivou.

Ali, postoje određeni uslovi i bolesti koji izazivaju da se kandida ipak prenamnoži i da se javi kandidijaza. Oslabljen imuni sistem, stres ili određeni lekovi mogu da dovedu do prenamnožavanja kandide i javljanja simptoma infekcije kandidom.

Koji lekovi mogu da dovedu do prenamnožavanja kandide? To su najčešće antibiotici, kortikosteroidi i kontraceptivne pilule.

Bolesti i stanja koja predstavljaju veliki faktor rizika za razvoj infekcije kandide su: dijabetes, HIV, rak, bolest suvih usta, hormonski disbalans.

Takođe, ako pojedinci puše ili ne sprovode adekvatnu higijenu usne duplje, ne čiste svoju protezu ili veštačke zube kako treba, kao i osobe koje su na hemoterapiji – mogu u nekom trenutku da dožive infekciju kandidom u ustima i u grlu.

Gljivice u ustima simptomi

Mlečica se odlikuje belom bojom ili belim flekama na jeziku, u ustima, unutrašnjim obrazima i sa zadnje strane grla. Tkivo pod belim flekama je često crveno, sirovo i boli. Lezije mogu biti bolne, pa čak i krvare kada pokušavate da ih stružete.

Neki opšti simptomi gljivice u ustima su:

 • karakteristične bele fleke
 • beo jezik
 • pucanje na spoljnim ivicama usana
 • suva usta
 • osećaj da je hrana zaglavljena u grlu
 • bol u zubima
 • čudan ili neprijatan ukus u ustima
 • loš zadah.

U teškim slučajevima, gljivice mogu da se prošire na jednjak, koji vodi do želuca. To će izazvati bol prilikom gutanja. Ako neko ima oslabljen imuni sistem (HIV/SIDA, rak, hemoterapija itd.), kandida gljivica može da se proširi i na druge delove tela i da izazove sistemske infekcije. Ako osoba ima znake ili simptome mlečice i razvija temperaturu ili drhtavicu, ili ima otežano gutanje, obratite se lekaru.

Gljivice u grlu simptomi

Simptomi gljivica u grlu uključuju:

 • bele lezije na sluznici grla, što može izgledati kao sir i može krvariti ako pokušavate da ih skinete
 • bol u grlu i ustima
 • suva usta
 • bol prilikom gutanja
 • otežano gutanje
 • mučnina
 • povraćanje
 • gubitak težine
 • bol u grudima

Takođe je moguće da se gljivice iz jednjaka i grla šire u unutrašnjosti usta i postaju oralna infekcija kandidom.

Gljivice u ustima kod beba i dece

Gljivice u ustima kod beba i dece su veoma česta pojava i obično nisu štetne. Mlečica kod dece je relativno uobičajena i zahteva brigu samo ukoliko prouzrokuje lošu ishranu ili je povezana sa gubitkom težine ili drugim simptomima sistemske bolesti. Konsultovati pedijatra ako mlečica kod odojčeta traje više od nekoliko nedelja.

Lečenje gljivica u grlu i ustima

Lečenje gljivica u grlu i ustima zavisi od uzroka i ozbiljnosti infekcije.

Ako je mlečica uzrokovana nečim povratnim, kao što su uzimanje antibiotika, pušenje, loše postavljanje proteze ili loše kontrolisanim dijabetesom – ovi faktori moraju biti ispravljeni kao deo lečenja.

Odojčad, bebe i deca sa mlečicom često ne zahtevaju lečenje.

Lek za gljivice u ustima

U slučajevima koji traju više od nekoliko nedelja, pedijatar deteta može propisati lek za gljivice u ustima – nistatin kapi (Micostatin, Nilstat, Nistek).

Ako je pacijent odrasla osoba i ima dijagnostikovan blagi slučaj mlečice, lekar može da propiše antigljivično sredstvo za ispiranje usta (nistatin) ili tabletice (Clotrimazole [Micelek]) za kratkotrajnu upotrebu.

Kod težih slučajeva mlečice ili ako neko ima druge razloge za oslabljen imuni sistem, pacijent će možda morati da uzima jače sistemske lekove, kao što su flukonazol (Diflucan) ili itrakonazol (Sporanox). Za teške ili otporne gljivice u ustima, Amfotericin B se može propisati.

Gljivice u ustima prirodno lečenje

Početna sredstva za lečenje mlečice imaju za cilj smanjenje faktora rizika, kao i sprečavanje prekomernog rasta kandida kvasca.

Gljivice u ustima – prirodno lečenje:

 • Perite zube mekom četkicom za zube
 • Isperite usta razblaženih rastvorom 3% vodonik peroksida
 • Isprati usta sa toplom slanom vodom
 • Izbegavajte sredstva za ispiranje usta jer mogu izmeniti normalnu floru u ustima
 • Držite protezu čistom i posetite zubara ako ne uklapa pravilno
 • Jesti nezaslađen jogurt dok uzimate antibiotike
 • Lactobacillus acidophilus dodaci mogu pomoći da se održi zdrava ravnoteža kandide

Prirodni lekovi koji mogu da smanje tegobe usled gljivica u ustima uključuju:

 • pijenje hladne tečnosti, ili jedenje zamrznute ili ledene hrane
 • jedenje meke hrane koja se lako guta
 • pijenje na slamčicu ako su lezije bolne.

Gentiana violet (1%) je prirodni tretman koji ponekad deluje kao lek za gljivice u ustima. To je boja koja ubija bakterije i gljivice, i dostupna je bez recepta. Razgovarajte sa lekarom pre upotrebe ovog leka. Ekstrakt semena grejpfruta se ponekad koristi kod dojilja koje su razvile kandidijazu bradavica. Može se primeniti topikalno (na koži) ili se uzima oralno. Obratite se lekaru pre upotrebe ovog ili bilo kog drugog dodatka.

Prognoza za gljivice u ustima i u grlu zavisi od težine infekcije i statusa imunog sistema pacijenta.

Blagi slučajevi mlečice uzrokovani nekim od faktora rizika za obradu se obično lako leče, a prognoza je dobra.

Mlečica kod beba i dece je retko ozbiljna ili opasna po život i često odlazi sama bez ikakve potrebe za medicinskim tretmanom. Ako se mlečica kod deteta ne popravi u roku od dve nedelje, konsultovati pedijatra deteta.

Pacijenti sa oslabljenim imunitetom su pod rizikom od teških i po život opasnih komplikacija. Ovi pacijenti mogu postati kritično bolesni ili umiru od ozbiljnih kandida infekcija. Kandida se može proširiti po celom telu na druge organe i može izazvati ozbiljne disfunkcije. Sistemski tretman uz dugoročnu hospitalizaciju može biti neophodan.