Svima je već poznato šta je kandida i da ova gljivica živi u našem organizmu i pomaže u varenju i apsorciji hranljivih materija. Međutim, opasnost vreba u trenutku kada se ova gljivica usled spoljašnih faktora namnoži. Tada dolazi do bolesti – kandidijaze. Ona se može manifestovati na različite načine a ovde će pre svega biti reči o stvaranju kandide na koži i njenom lečenju i tretiranju.

Šta je kandida

Kandida može najviše problema izazvati kod osoba kojima je oslabljen imunitet, infekcija ovom gljivicom zaista može biti opasna i teška za lečenje zato je bitno da se obratite lekaru čim uočite prve simptome. Mnogi slučajevi infekcije mogu biti tretirani na različite blaže načine poput pojačane higijene, dok oni teži se obično rešavaju lekovima. Kandida gljivica, kada se omasovi može da utiče na organe za varenje, često izaziva nadimanje i gasove. Takođe, često se desi da iznenada postanete alergični na određenu hranu, a isto tako se dešava da oboleli postane alergičan na svu hranu što je takozvana PAN alergija. Razmnožavanje ove gljivice može da prouzrukuje hrana bogata ugljenim hidratima i šećerom, alkohol u velikim količinama, stres i uzimanje dosta antibiotika.

kandida na kozi

Kako se prenosi kandida

Kada je reč o prenošenju ove gljivice, ona se obično prenosi seksualnim putem jer se ona između ostalog ubraja i u seksualno prenosive bolesti. Mogući su i drugi putevi prenošenja u zavisnosti gde se ova bolest tačno ispolji, na kom delu tela. Ova bolest, kandidijaza se najčešće može javiti kod dijabetičara, zbog prisustva glukoze u mokraći koja je pogodna za razvijanje ove gljivice.

Kandida na koži simptomi

Kada kažemo infekcija kandidom na koži, pre svega mislimo na gljivicu candida albicans. Ona obično zahvata delove kože gde ima dosta pregiba, ispod pazuha, između prstiju na nogama, na preponama. Prvi kandida simptomi na koži su crvenilo i pojačan osip, takođe se mogu pojaviti i bolni plikovi i svrab, a isto tako može doći i do pucanja kože. kako bi se ova infekcija kontrolisala, pre svega je najbitnija pravilna higijena kože kao i dobro sušenje kože kako se ne bi stvarala vlaga koja je idealna za širenje ove infekcije. Razni su faktori koji mogu doprineti širenju ove infekcije na koži a to su loša higijena, odeća koja ne propušta vazduh, toplo vreme, neredovna promena veša i već narušen imuni sistem.Ako vas zahvati kandida na koži, prvo što treba da uradite jeste da smanjite unos šećera koji kandidi omogućava da buja.Ona se obično rešava raznim antigljivičnim kremama, međutim ako vam ova infekcija dospe u krv, može doći do ozbiljnijih problema koji moraju da se rešavaju lekovima, najčeše antibioticima. Jedni od simptoma koje mnogi najčeše zanemaruju su i atletsko stopalo, reakcija na dim ili parfem i neopisiva želja za hlebom, šećerom i kvascem. Kandida može da zahvati i usnu duplju i manifestuje se u vidu žvala. Koža oko usana, u uglovima, je crvena i peruta se i ovo može da preraste u ozbiljno hronično oboljenje. Ukoliko primetite ovakve simptome, odmah se obratite lekaru.

Kandida lečenje

Kandida se najčešće leči izbalansiranom ishranom, ovakav vid lečenja daje najbolje rezultate i podrazumeva suzdržavanje od šećera, hleba i alkohola. Takođe, pored ovog vida lečenja, lekari prepisuju razne kreme koje su odlične za tretiranje kandide na koži kao i antibiotike koje ubijaju ovu gljivicu kada se nađe u organizmu. Za vaginalne probleme se obično prepisuju vaginalete uz koje obično ide i anti-kandida dijeta. Mnogi preporučuju i ulje origana da se koristi ali problem je to što ovo ulje može da uništi dobre bakterije zbog čega nije idealan za lečenje ove gljivice. Dijetu protiv kandide koja isključuje slatkiše i ugljene hidrate treba da primenjujete sve dok simptomi ne nestanu i ovo je možda najbolji ali dug oblik lečenja koji ne uključuje lekove

Diflucan lek protiv kandide

Lek difucan je poznat kao lek koji leči kandidu i koji se obično uzima samo ujutru i to 1 tableta. U zavisnosti od infekcije, doktor će vam prepisati tačnu terapiju. Ovaj lek se obično daje za sve teže oblike kandide, bilo da je u pitanju teška infekcija na koži, u krvi ili vaginalna infekcija. Utiče različito u zavisnosti od organizma i zastupljenosti kandide.

Prirodni lekovi protiv kandide

Od prirodnih lekova se obično ističu namirnice poput jogurta, belog luka i kurkume. Potrebno je da svako jutro popijete jednu kašičicu kurkume razmućenu u čaši mlake vode. Takođe, redovno konzumiranje jogurta ii kefira koji regulišu crevnu floru je dobro za lečenje kandide. Preporučuje se da se pije do pola litre dnevno jogurta.
Prirodne lekove možete koristiti ako se infekcija pojavljuje dva do tri puta godišnje, ako se javlja češće, onda bi trebalo da počnete sa terapijom koja podrazumeva upotrebu lekova. Soda bikarbona se vodi kao jedan od univerzalnih lekova za sve a posebno je dobra za vaginalnu inekciju kandidom. Poželjno je da se ispirate sa prokuvanom vodom (2 litre) u koju ste prethodno razmutili dve kašike sode bikarbone. Ovim rastvorom se možete ispirati svaki dan sem kada imate menstruaciju.

Ako imate kandidijazu u ustima, poželjno je da istu ispirate tinkturom od belog luka, tinkturom od nevena, propolisa i bokvice i aloje. Tinkture se lako spremaju, uzmite vodku i potopite lekovito bilje i tako ga držite 15 dana vaj rastvor se drži u tegli i mućka se 2 do 3 puta dnevno.

Povezano>>> Beli luk: Čudotvorni lek u lečenju gljivičnih infekcija i kandide

Isto tako, možete napraviti sok od belog luka i limuna i time da ispirate usta nekoliko puta dnevno.
Ono što je takođe efikasno kada je u pitanju kandida na koži je toplo hladno tuširanje koje je potrebno raditi tri puta dnevno. istuširajte se prvo vrelom vodom, jedan minut a onda hladnom vodom i ovaj proces ponavljajte 5 do 7 puta u toku jednog tuširanja.

Kako kućnim testom da proverite da li imate kandidu

Bris jezika, pregled urina i stolice, samo su neki od načina na osnovu kojih se utvrđuje prisustvo gljivice kandide u organizmu. Međutim, pored ovih postoji i jedan jako efikasan kućni test. Potrebna vam je samo jedna čaša vode.
Pre nego što krenete na spavanje, napunite je i stavite je pored kreveta. Čim ustanete, pljunite u čašu sa vodom i posmatrajte je tek nakon 15 minuta, izaberite dobar izvor svetlosti.

Ako se vaša pljuvačka rastopila i u vodi vidite male mehuriće, sa vama je sve u redu. Ako pak vidite trake koje idu ka dole ili je voda postala mutna, postoji mogućnost da u organizmu imate kandidu. Nakon ovog testa, obratite se lekaru kako biste lečenju pristupili na vreme.