Kantarion ili gospina trava Hipericum perforatum raste uz puteve, po livadama, pustom i neobrađenom zemljištu i rubovima šuma. Listovi su mu mali i jajasti, puni sićušnih i prozirnih tačkica, odnosno žlezda napunjenim eteričnim uljem. Na vrhu stabljike su zlatnožuti cvetovi koji, kada se protrljaju, prste boje u ljubičasto. Tokom cvetanja u junu za lek se beru samo listovi i cvetovi kantariona. Precvetale stabljike koje nose plodove treba izbegavati.Kantarion se suši suobičajeno.

Deluje umirujuće, antiseptički i protiv raznih upala.U narodu se kantarion odavno koristi kao nezamenljiv melem protiv posekotina, opekotina i hemoroida. Kad je unutrašnja upotreba u pitanju veoma je koristan protiv bolova u jetri, želucu, proliva, grčeva u stomaku, bolesti bubrega, slezine i mokraćnog mehura. Naročito se preporučuje kod nekontrolisanog mokrenja.Kantarion je odlično sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme. Etarsko ulje kantariona deluje protiv crevnih parazita, a fenolska jedinjenja imaju izraženu antibakterijko dejstvo.

Za negu kože

U kozmetici se kantarionovo ulje prvenstveno koristi za negu i zaštitu kože. Odlično je kao masna podloga za masažu, ali i kao ulje za negu suve kože, protiv čireva, akni i prišteva. Dobro je kao zaštita od zračenja tokom sunčanja.

Kantarion protiv strija

Protiv strija dobar je oblog napravljen od žumanca, kantarionovog i čičkovog ulja i nekoliko kapi soka od limuna. Stavlja se 2 puta nedeljno.

Kantarion protiv strija recept
Neprestano mešajući
1 žumancu se postepeno dodaju
2 kašike kantarionovog ulja dok se ne sjedine ravnomerno i
5 kapi limunovog soka
Maska se nanosi širokom četkicom u tankom sloju i posle 1/2 sata ispere mlakom vodom.

Za nekontrolirano mokrenje

1 supena kašika sitno iseckanih cvetova i listova kantariona preliti sa 3 dl vrele vode
Ostaviti 10 minuta i piti 2-3 puta
dnevno po 1 šoljicu pre jela.
Ako se 2 supene kašike preliju sa 3 dcl vrele vode i ostave da stoje 12 -16 sati, piti po malu šoljicu (sa dodatkom meda) kod oteklina, iščašenja, reumatičnih bolova ili bolova u krstima.

Za umorne noge
50 gr osušenog i usitnjenog kantarionovog lišća i
50 gr korena kantariona
prelije se hladnom vodom i ostavi da provri.
Na laganoj vatri kuva se 10 – 15 minuta i ostavi pokriveno dok tečnost ne poprimi zelenkastu boju. Noge treba držati u mlakoj kupki 10 minuta, a zatim isto toliko vremena blago uzdignute da bi se olakšao krvotok.

Kantarionovo ulje recept

Do visine od 8 centimetara od vrha flaše od 2 litre staviti što više cvetova i listova kantariona, a zatim u nju ubaciti stabljiku. Do iste visine uliti domaće maslinovo ulje. Zatvoriti čepom od plute i “zaboraviti” godinu dana što je moguće duže na suncu.
Ubrzani postupak
Postupak dozrevanja kantarionovog ulja može da se ubrza ako se u flašu od 1 l ubace listovi kantariona i ulije domaće maslinovo ulje zagrejano od 60 do 70 stepeni Celzijusa. Flaša takodje mora da bude zagrejana.
Treba da odleži barem 10 dana, od čega najmanje 2 na suncu.
Iz flaše se uzima onoliko ulja koliko nam je potrebno, a ostatak ostaje u flaši bez naknadnog dodavanja bilo čega.
Kantarionovo ulje je bolje što duže stoji.

Anti pilula
Švedska Agencija za medicinske preparate nedavno je objavila rezultate istraživanja po kojima korišćenje preparata koji sadrže kantarion smanjuju efikasnost kontraceptivne pilule. Ističu da postoji i mogućnost interakcije ovih preparata sa lekovima koji se koriste u terapiji protiv virusa side.
POVEZANO >>> Kantarion lek za sto bolesti ulje caj

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply