Rimljani su do te mere obožavali cvet karanfila da su ga smatrali božanskom biljkom! Zbog tog verovanja je i nastao njegov latinski naziv za rod (Dianthus – božanski). U Srednjem veku primećeno je da cvet karanfila ima i lekovite i osobine začina. U tradicionalnoj medicini mnogih naroda sladak sirup od latica karanfila i čaj od karanfila smatrani su odličnim sredstvom za jačanje, a koristio se i kao aroma za vino i likere, dok su ga domaćlce upotrebljavale kao dodatak supama, salatama i prelivima.

Karanfili (Dianthus) su otporne, ili poluotporne, zimzelene, ili poluzimzelene,jednogodišnje, dvogodišnje, pa i višegodišnje zeljaste biljke.

Familija karanfila obuhvata oko 300 vrsta, a najpoznatiji su:
-pravi karanfil (Dianthus caryophvllus)
-kineski (Dianthus chinensis)
-turski (Dianthus barbatus)

Postojbina kineskog, ili carskog karanfila, je Istočna Azija. U kineskoj medicini čaj od karanfila koristi se za lečenje mnogih boljki, a najčešće kod srčanih smetnji, za pospešivanje znojenja i kao sredstvo za jačanje.

Lekovite osobine cveta i čaja od latica karanfila

-čaj od karnafila jača srce i pomaže kod ubrzanog i nepravilnog rada
-jača imunitet i snižava visok krvni pritisak
-čaj od karanfila pospešuje rad creva i pomaže kod zatvora
-podstiče apetit i varenje (najbolji je kineski karanfil)
-čaj od latica karanfila pospešuje rad bubrega i izlučivanje mokraće, pomaže kod upale bubrega i bešike, i kod kamena u bubregu
-reguliše neredovne menstruacije
-jača živce, smiruje razdražljivost, nervozu, nemir i nesanicu, a vino u od latica je odličan tonik za nerve
pomaže u slučaju upale kože i otoka, pospešuje znojenje, pa se zbog toga koristio da se snizi povišena temperatura

Čaj od karanfila pripremanje

1 kašičica latica karanfila
2,5 dl ključale vode
Latice karanfila prelijte proključalom vodom, ostavite poklopljeno 10-15 minuta, procedite, po želji zasladite čaj i pijte 2-3 x dnevno po 1 šolju toplog čaja.

Sirće
2-3 šake latica karanfila
1 l voćnog sirćeta
Latice karanfila prelijte hladnim sirćetorn, ostavite u zatvorenoj posudi da odstoji 2-3 nedelje na suncu, svakodnevno promućkajte, procedite i čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Tonik za živce
2-3 šake latica karanfila
1 l crvenog vina
Latice karanfila prelijte crvenim vinom, u zatvorenoj posudi ostavite da odstoji 2-3 nedelje, svakodnevno promućkajte, procedite i uzimajte po 1 dl 2 x dnevno.

Sirup od karanfila

100 g latica karanfila
5 dl ključale vode
450 g šećera
Latice karanfila prelijte proključalom vodom, ostavite pokriveno 10-12 sati, procedite i tečnost prokuvajte. Dodajte šećer i kuvajte još 5 minuta na laganoj vatri. Sirup čuvajte u frižideru.

Liker od karanfila
250 g latica od karanfila
100 g šećera u prahu
1 karanfilić
1/2 štapića cimeta
1 l prirodne rakije
Latice karanfila, karanfdić i cimet stavite u široku teglu, prelijte rakijom i dobro zatvorite, ostavi-te 3-4 nedelje na tamnom i hladnom mestu i s vremena na vreme promućkajte. Dodajte šećer i mešajte sve dok se ne rastvori, liker ostavite da odstoji još 2-3 nedelje i poslužite.

Od dekoracije do napitka
Latice karanfila lepo izgledaju, pa se koriste za ukrašavanje salata i sendviča, a pošto su ukusne, mogu da se dodaju voćnim pitama, salatama i kompotima.Često se koriste i za aromatizovanje sirćeta, vina, likera,šećera… Ušećerene latice karanfila mogu da se upotrebe za ukrašavanje svih vrsta slatkiša, ili da se od njih prave slatki prelivi.

Bez obzira na koji način ćete da koristite latice karanfila skinite belu osnovu koja je gorka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply