karotidna bolest

Karotidne arterije, poznate i kao karotide, jesu glavni krvni sudovi koji sprovode krv do mozga. Po jedna karotidna arterija se nalazi na svakoj strani vrata. Kada lekar stavi ruke na vaš vrat da detektuje puls, on zapravo palpira jednu od vaših karotidnih arterija.

Karotidna bolest nastaje kada se javi blokada u jednoj ili obe karotidne arterije, što smanjuje količinu protoka krvi do mozga. To može dovesti do moždanog udara.

Šta izaziva zakrčenje krvnih sudova vrata ili karotidnu bolest?

Karotidna bolest je obično izazvana aterosklerozom, bolešću koja je karakterisana nakupljanjem plaka u arterijama. Slične naslage se javljaju u krvnim sudovima srca kada neko ima bolest koronarne arterije. Ovaj plak koji izaziva zakrčenje krvnih sudova u sebi sadrži:

 • holesterol
 • masti
 • ćelijski otpad
 • belančevine
 • kalcijum

Ateroskleroza može da dovede do sužavanja karotidnih arterija i da ih učini manje fleksibilnim tokom vremena, što ograničava količinu protoka krvi do organa.

Saznajte više>>> Ateroskleroza simptomi, komplikacije, ishrana

Karotidna bolest može biti rezultat i drugih bolesti koje izazivaju oštećenje arterija.

zakrecenje krvnih sudova vrata

Koji su faktori rizika za karotidnu bolest ?

Visok krvni pritisak može da oslabi zidove arterija i da ih učini više podložnim oštećenjima.

Visok holesterol je glavni faktor rizika za aterosklerozu.

Dijabetes može da utiče na sposobnost tela da obradi šećer u krvi. To povećava rizik od visokog krvnog pritiska i ateroskleroze.

Gojaznost povećava rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i ateroskleroze.

Fizička neaktivnost doprinosi visokom krvnom pritisku, dijabetesu i gojaznosti.

Pušenje može da iritira sluzokožu arterija. Ono takođe može povećati otkucaje srca i krvni pritisak.

Starije doba čini arterije čvršćim i više podložnim oštećenjima.

Porodična istorija ateroskleroze je povezana sa povećanim rizikom od karotidne bolesti.

Zakrčenje krvnih sudova vrata simptomi     

Kada se javi začepljenje krvnih sudova vrata simptomi obično mogu da izostanu, ili da se pojave kada je bolest već uznapredovala.      

Dakle, karotidna bolest u svojoj ranoj fazi retko izaziva simptome. Simptomi će se verovatno pojaviti onda kada jedna od vaših karotidnih arterija postane potpuno blokirana ili gotovo začepljena. Karotidne arterije se obično smatraju gotovo blokiranim kada je više od 80% blokirano. U tom trenutku, vi ste pod visokim rizikom za prolazni ishemijski napad ili moždani udar. Ovo je takođe poznato kao mini moždani udar, jer izaziva simptome moždanog udara koji traju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ovi simptomi uključuju:

 • iznenadno slabost ili utrnulost u licu, rukama i nogama (najčešće na jednoj strani tela)
 • problem sa govorom (izobličen govor) ili razumevanjem
 • nagli problemi sa vidom u jednom ili oba oka
 • vrtoglavica
 • iznenadna, jaka glavobolja
 • ukočenost ili slabost u udovima
 • ukočenost jedne strane lica
 • opuštenost na jednoj strani lica

Ovi simptomi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć!

Lečenje

Lekar će zasnovati vaš plan lečenja na osnovu simptoma i da li ste ili niste imali moždani udar.

Ako ste sa dijagnozom začepljenja krvnih sudova vrata pre nego što se javio moždani udar, lekar će vam predložiti preventivne promena u načinu života. Ove promene uključuju:

 • odvikavanje od pušenja, ako ste pušač
 • redovno vežbanje
 • zdrava ishrana
 • upravljanje svim hroničnim stanjima, kao što su bolesti srca i dijabetes
 • uzimanje lekova kako je propisano.

Tretman je više invazivan ako je dijagnostikovano začepljenje krvnih sudova vrata posle moždanog udara. U tom slučaju će lekar možda morati da otvori arteriju kako bi uklonio blokadu. Postoje dva načina da se to uradi, odnosno da se izvede operacija karotida.

Karotidna endarterektomija je najčešći oblik operacije za teške slučajeve karotidne bolesti. Nakon što vam anesteziolog da lokalnu ili opštu anesteziju, lekar će napraviti rez na prednjoj strani vrata i otvoriti arteriju kako bi uklonio sve blokade. Ovo je relativno postupak niskog rizika koji može imati trajan efekat na sprečavanje moždanog udara.

Lekar može koristiti stent karotidne arterije ako se blokada nalazi na nezgodnom mestu, ukoliko imate veliku blokadu ili imate druge ozbiljne zdravstvene probleme koji vas stavljaju pod visok rizik za hiruške zahvate.

Čišćenje krvnih sudova prirodnim putem     

 Za čisšćenje krvnih sudova prirodnim putem dobri su sledeći prirodni lekovi

Beli luk

Beli luk je jedan od najboljih lekova za čišćenje krvnih sudova. On pomaže u širenju krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju krvi. Osim toga, beli luk snižava loš holesterol i smanjuje rizik od srčanog napada ili moždanog udara.

Čišćenje krvnih sudova od masnoća možete sprovesti tako što ćete dodati 3 seckana čena belog luka u šolju mleka i kuvati ovo. Pustite da se ohladi i pijte svakodnevno pre odlaska na spavanje. Isto tako, uključite beli luk u svoju ishranu.

Kurkuma

Kurkuma je još jedan začin koji može da pomogne u lečenju zapušenih arterija. Kurkumin, glavna komponenta kurkume, ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja sprečavaju zakrčenje krvnih sudova.

Osim toga, kurkuma ekstrakt može da snizi nivo lipoproteina niske gustine (LDL), ili “lošeg” holesterola, kako bi se smanjile naslage u arterijama. Takođe može da opusti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog udara ili šloga.

Dodati 1 kašičicu kurkume u prahu i malo meda u čašu toplog mleka. Pijte ovo 1 ili 2 puta dnevno.

Uzmite suplemente kurkume. Uobičajena preporučena doza je 400 do 600 mg 3 puta dnevno.

Aleva paprika

Jedinjenje kapsaicin, koje je prisutno u alevoj paprici, sprečava oksidaciju lošeg holesterola ili LDL. Ovo umanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, što je jedan od glavnih razloga začepljenja arterija. Takođe, poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Dodajte ½ do 1 kašičicu aleve paprike u šolju tople vode. Pijte ovo 2 puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Limun

Limun je bogat vitaminom C, moćnim antioksidansom koji poboljšava krvni pritisak i smanjuje upalu arterija. Plus, limun pomaže snižavanje holesterola u krvi i omogućava čišćenje arterija.

Čišćenje krvnih sudova od masnoća prirodnim putme uz pomoć limuna možete sprovesti na sledeći način: umešajte sok od 1 limuna u čašu tople vode, uz malo meda i crnog bibera u prahu. Pijte ovo 1 ili 2 puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Alternativno, kuvajte 1 kašiku kore limuna u 4 šolje vode tokom 20 minuta. Procedite i dodajte med. Pijte 1 šolju ovog napitka, 3 ili 4 puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Đumbir

Đumbir je još jedan efikasan prirodni lek za začepljenje arterija. On sadrži jedinjenja koja imaju kardiovaskularne beneficije. Đumbir sprečava gomilanje plaka ili smanjuje postojeći plak, u cilju snižavanja nivoa ukupnog holesterola i blokira oksidaciju LDL.

Pijte 2 do 3 šolje čaja od đumbira dnevno. Napravite čaj dodavanjem 1 kašičice rendanog đumbira u šolju tople vode. Neka odstoji 5 minuta, procedite i dodajte malo meda.

Alternativno, jedite malo parče sirovog đumbira na prazan stomak svakodnevno.

Seme piskavice

Čišćenje krvnih sudova prirodnim putem se može sprovesti i uz pomoć čuvenog semena piskavice. Ovo seme sadrži saponine koji mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola. Osim toga, visoka količina vlakana igra ključnu ulogu u smanjenju nivoa lošeg holesterola.

Potopite 1 kašičicu semena piskavice u vodi preko noći. Sledećeg jutra, jedite natopljeno seme zajedno sa vodom na prazan stomak.

Druga opcija je da dodate 1 kašičicu semena piskavice u 1 šolju vode. Kuvati ovo 5 minuta, procediti i dodati malo meda. Piti 1 ili 2 puta dnevno.

Ukoliko se pridržavate bilo kojeg od ovih lekova nekoliko meseci – sigurno ćete očistiti svoje krvne sudove!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply