Kefir, kojeg mnogi često zovu napitkom dugovečnosti bogat je terapeutskim svojstvima koja potiču od njegovih zrna. On se još davne 1887. godine koristio kao glavni i jedini lek za plućnu tuberkolozu. Pun je vitamina B koji stvara kvasac i za razliku od običnog jogurta koji nije preporučljivo piti u velikim količinama, kefir možete piti u neograničenim količinama. Kefir koja u stvari ima oblik gljive, veoma brzo se razmnožava i može da poraste do veličine oraha. Pun je proteina, polisaharida, proteina, masti. Najviše se koristi tzv mlečni kefir koji se dobija tako što se gljiva potopi u mleko. Mlečni kefir ima najširu primenu a isto tako, zrnca kefira se čak mogu mešati i sa vodom. Dobar je za decu, za regulisanje stolice, za imunitet ali isto tako i za mršavljenje zbog čega je glavni sastojak mnogih “brzih dijeta” kojima je cilj čišćenje organizma.

Šta je kefir gljiva

Ovaj mlečni napitak koji je kiselkastog ukusa, vekovima unazad važi za napitak koji vam daje dugovečnost. E upravo za ovu dugovečnost, zaslužne su kefir gljive koje potiču sa Kvakaza i koje su obično u zrncima. Kada se ova zrnca skupe na gomili, mnoge podsećaju na plod karfiola, ali ne dajte se prevariti. Konzumiranjem ove gljive mogu se javiti neželjene reakcije poput proliva i stomačnih tegoba. U svakom slučaju, nemojte da se uplašite jer ovo samo znači da je telo reagovalo na unos gljive i da u narednom periodu treba samo da se prilagodi.

Kefirna zrnca se drugačije nazivaju i lekovita tibetanska gljiva. Ovaj naziv je potekao iz Indije i veruje se da su se ovom gljivom lečili tibetanski monasi pa odatle i naziv potiče.

kefir recept

Kefir i zdravlje

Za kefir često kažu da je zdraviji od jogurta zbog čega ga često zovu “magično mleko”. Njegov uticaj na zdravlje je veliki jer je pun probiotika, vitamina, minerala.

Odličan je za zdravlje onih koji nisu tolerantni na laktozu, takođe eliminiše toksine iz celog tela i štiti od virusnih infekcija. S obzirom da sadrži probiotike, kefir pomaže u izbacivanju tzv loših bakterija iz creva. Ovaj mlečni napitak preporučuje se onima koji boluju od dijabetesa jer on sadrži šećere ali one dobre kao i bakterije koje jedu laktozu.

Kontraidikacije koje kefir može da izazove nisu strašne za zdravlje ali je bitno obratiti pažnju u ovim slučajevima:
Ne sme se kombinovati sa lekovima, ako pijete lekove pravite pauzu 3 sata između ispijanja kefira i leka. Zatim osobe koje imaju pojačanu kiselinu trebalo bi da piju kefir koji je odstojao 24 sata nikako 12 sati. I osobe koje nisu tolerantne na mlečne proizvode i trudnice, ne bi trebalo da piju kefir.

Kefir kao lek

Kefir je odličan kao lek, mnogi kojima je ukus ovog mlečnog napitka prijatan tvrde da isti može da se pije kao voda. Kao lek, kefir ima široku primenu pa tako pomaže kod astme, alergija, karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ono što mnogi ne znaju je da je kefir dobar i za lečenje od bolesti zavisnosti (alkohol i narkomanija). U ovim slučajevima je preporučeno da se unosi do 1l kefira dnevno jer isti čisti telo od svih toksina.

Pored svih ovih navedenih bolesti koje kefir leči, bitno je napomenuti i da kefir gljiva podmlađuje organizam, zatim kefir pomaže kod bolesti bubrega i jetre, čak ima i afrodizijačko dejstvo, jača srce, reguliše rad creva i odličan je protiv stresa i nesanice zbog čega se preporučuje da se kao lek konzumira uveče, pred spavanje.

Kako se pravi kefir – recept

Kefir možete sami napraviti a sve što vam je potrebno su kefir zrnca i mleko. Tokom pravljenja gljiva veoma je bitno u čemu ćete sastojke mešati. Nikako ne smete da koristite metalnu posudu i metalne kašike jer one obično znaju da ponište dejstvo. Ako hoćete da napravite pola litre napitka od gljiva, potrebna su vam dva zrna kefira i mleko koje ne sme da bude vruće.

U kombinaciji sa mlekom, postupak pravljenja kefira je sledeći: U prohlađeno prokuvano mleko dodaju se zrna kefira i isto se inkubira (24 sata na 22 stepena). Posle završene inkubacije, sadržaj se procedi. Dobro pogledajte kefirna zrna (da li su sluzava, crna – ako jesu, takva odbacite) i ponovite postupak ubacivanjem zrna u mleko. Ovo radite puna 24 sata.

Kefir takođe možete mešati i sa vodom, ovaj recept se preporučuje za one koji mleko teško podnose. Recept za domaći kefir je krajnje jednostavan, sve što vam treba je 6 supenih kašika kefirnih gljivica (zrnca) zatim 6 supenih kašika šećera i desetak zrna suvog grožđa. Pored ovih sastojaka trebaju vam i 2 oprana limuna i jedna staklena tegla zapremine 2,5 litara.

Sve ovo treba dobro potpiti u vodu, fermentacija traje 2-3 dana. Nakon ovog perioda treba sve sastojke procediti kroz plastičnu cediljku. Posle svake fermentacije, ono što se namnožilo se prebaci u čistu teglu i nalije se voda i postupak se ponavlja. Ako hoćete da napravite kefir napitak za mršavljenje, iz recepta samo izbacite šećer i suvo grožđe.

Kefir za mršavljenje

Kefir je glavni sastojak mnogi dijeta baš zato jer reguliše stolicu i samim tim ubrzava metabolizam. Pa tako, poznata je primena kefira i lanenog semena koji je u ovoj kombinaciji odličan za mršavljenje. Potrebno je da mleveno laneno seme pomešate sa malo kefira. Smesu ostavite da odstoji malo i jedite je kao kašu, preporučuje se da ovo jedete uveče. Ovaj napitak će vas zasititi i nećete osećati glad do ujutru. Takođe, i kefir gljiva dosta doprinosi gubitku kilograma jer je utvrđeno da u 100 grama ima samo 60 kalorija.

Kako se sprovodi dijeta sa kefirom

Odgovor na pitanje kako se sprovodi dijeta sa kefirom je jednostavan i glasi -brzo. To i jeste istina, jer dijete sa kefirom spadaju u one koje ne bi trebalo da se drže duže od tri dana i koje prema rečima mnogih zadovoljnih devojaka, brzo skidaju masnoće. Postoji veliki broj tzv kefir dijeta. Iako se razlikuju po namirnicama i njihovoj količini ono što svi imaju zajedničko je kefir koji je ključan. Kefir brzom dijetom se obično gubi do 2kg za 3 dana zbog čega je ona najpoželjnija kada “morate” brzo da izgubite nagomilane kilograme pogotovu nakon praznika koji su davno prošli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply