dzezva-solja-caj

Kilavica (Herniaria glabra)

DRUGI NAZIVI: kilavnik, priputac, priputnica, sitnica, trava od kile, turska trava.

UPOTREBA KILAVICE: U narodnoj medicini kilavica je omiljena biljka za lečenje tuberkuloze pluća, bilo u početnom stadijumu ili kad je bolest već napredovala. Narodna medicina preporučuje lečenje kilavicom i kod svih ostalih plućnih bolesti, bilo hroničnog kašlja, katara bronhija ili prekomerne sluzi u plućima. Konačno, ova lekovita biljka koristi se za lečenje rana i preloma kostiju, pa se u tom slučaju ili primenjuje spolja stavljanjem sveže biljke, ili se od nje pripremaju topli i vlažni oblozi. Kod preloma kostiju dodatno se preporučuje i lečenje čajem od kilavice.

LEKOVITI DIO BILJKE: Sakuplja se cela biljka u cvatu, pa je treba pažljivo sušiti na senovitom mestu, jer ako se sušenju ne posveti puna pažnja, biljka kilavica postaje bezvredna. Pošto je skoro sasvim polegla uz tlo, bere se uvek samo po suvom i sunčanom vremenu. Biljka posle sušenja mora da bude čista, bez primesa zemlje ili peska, i mora imati prijatan miris na kumarin. Cuva se u tamnim, staklenim, nikako u metalnim posudama.

LEKOVITOST: Kilavica je dobar lek za sve bolesti kod kojih treba povećeti izlučivanje vode iz organizma. Odlična je kod vodene bolesti i oboljenja bubrega i bešike. Posebno se preporučuje kod upale mokraćnih puteva, kod bolesnogpritiska na mokrenje, bolesnog zadržavanja mokraće (retentio urinae), izlučivanja belančevina u mokraći (aibuminurija) kao i kod kamena i ostalih taloga u mokraćnim organima. Kilavica deluje na smanjenje grčeva kod bolesti bubrega i bešike, a kod katara bešike donosi brzo ozdravljenje. Može se koristiti i za lečenje bolesti pluća i disajnih puteva koje su praćene velikom produkcijom sluzi. Oblogama od kilavice mogu se lečiti rane i prelomi (učinak obloga se pojačava uzimanjem čaja od kilavice). Ne sme se primenjivati kod oboljenjajetre i žuči, aposebno kodkamena u žuči. Ova biljka leči i odredene polne bolesti. Način upotrebe i doziranje odreduje isključivo lekar.

UPOZORENJE: Čaj od kilavice ne smeju da piju osobe koje imaju kamen u žuči ili neke druge bolesti jetre i žuči.

NAPOMENA: Za upotrebu dolaze u obzir dve vrste kilavice, i to već opisana s golim listovima (Herniaria glabra), koja se u našim krajevima pojavljuje južnije, i druga s listovima obraslim dlačicama, koja raste severnije (Herniaria hirsuta). Kad se osuši, ona s golim listovima više je žućkastozelene boje, dok je ona sa dlakavim listićima zelenija.

Kilavica čaj

Čaj: 2 kašičice kilavice stave se u 2 dl hladne vode, ostavi se da odstoji 5 do 6 sati, procedi i pije nezasladeno 2 puta dnevno.Čaj od kilavice se može pripremiti i tako što se 1 kašičica kilavice prelije s 2 dl vrele vode, kratko ostavi poklopljeno, procedi i pije.Čaj od kilavice nije dobro pripremati kuvanjem jer gubi lekovitost.

OPIS BILJKE: Kilavica je prilično rasprostranjena jednogodišnja, dvogodišnja, a može biti i višegodišnja sitnozeljasta biljka. Niskog je i puzavog rasta, a do 30 cm visoka i razgranata stabljika prilegla je uz tlo. Listovi su goli, sitni, nasuprotni, po obodu celi, duguljasto ovalnog oblika i sa slabom nervaturom. Uz list se nalaze po dva mala listića jajolikog oblika. U pazuhu listova su grupe od 5 do 12 cvetova koji su takode sitni, zelenožute boje. Crne i sjajne semenke imaju oblik sočiva. Sveža biljka je bez mirisa, a u osušenom stanju ima miris nalik na kumarin. Ukus biljke je opor i slankast.

STANIŠTE: Kilavica je prilično raširena i česta biljka. Raste na peskovitim i suvim poljima, neplodnim zemljištima i pašnjacima.

VREME CVETANJA: Od kraja juna do kraja septembra.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply