Još stari Grci su znali za dobrobiti kima, pa su ga gajili kao začinsku i lekovitu biljku. U Evropi ponovo počinje da se koristi u 16.veku i do danas se održao i kao začin i kao prirodni lek.

Kim za grlo
Kad Vam je upaljeno grlo preporučuju se tri velike šolje čaja od kima na dan, kao i inhaliranje kimom: tri kašike izgnječenog zrna kima preliti sa pola litra kipuće vode i nastalu paru udisati desetak minuta. Voditi računa da para nije suviše vrela, kako se sluzokoža ne bi oštetila i ostati u toplom kada se inhaliranje završi.Ova treapija za grlo sa kimom je veoma efikasna.

Kim za probleme sa stomakom
Kim veoma pomaže kod sporog varenja, nadutosti i gasova. Da bi se iz zrna kima dobio maksimalan efekat, zrna prvo treba izgnječiti u avanu, jer se na taj način oslobađaju eterična ulja.

Za čaj od kima, dve kašičice izgnječenog kima preliti sa 2,5 dl kipuće vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procediti. Piti toplo, u malim gutljajima. Kim se može davati i bebama i deci, s tim što se u tom slučaju odnos menja: 1 kašičica izmrvljenog kima i 1 dl kipuće vode. Procediti, sačekati da se smlači, pa tek onda piti.

Od kima se može praviti i vino, koje veoma pomaže kod jakih jela i prejedanja. Šaku izgnječenog zrna kima preliti sa 1 l suvog belog vina i ostaviti šest dana na tamnom mestu – svakodnevno promućkati. Zatim procediti kroz gazu i piti po malu (rakijsku) čašicu uz jelo.

Rakija od kima se sprema na sledeći način: 10 kašika izgnječenog zrna kima preliti sa pola litra 60% alkohola (iz apoteke), držati pet dana na tamnom mestu, uz svakodnevno mućkanje, pa procediti kroz gazu. Zatim uz obrok uzeti 25 kapi ove rakije, sa malo šećera i vode.

Jačanje digestivnog trakta
U ovom slučaju se preporučuje kura od nedelju dana.
Čaj od kima se pije na sledeći način: prvog dana – dve šolje čaja, drugog – tri, trećeg – četiri, četvrtog -pet, petog – četiri i šestog – tri, a sedmog samo dve šolje. Ova kura se može sporovoditi nekoliko puta godišnje.

Kim protiv zadaha iz usta
Staro domaće sredstvo protiv ovog problema je žvakanje kima: uzme se kašičica kima i snažno žvaće tri minuta; zatim se kim ispljune, a usta nekoliko puta isperu mlakom vodom.

Menstrualni grčevi
Eterična ulja kima imaju snažno dejstvo protiv grčeva, pa se stoga preporučuju i kod bolnih menstruacija. U vreme tegoba, treba popiti dve do tri šolje čaja (pripremljenog kao što je opisano na početku).
Između ciklusa se mogu primenjivati sedeće kupke u kadi: pet kašika izgnječenog kima preliti sa pola litra kipuće vode, ostaviti poklopljeno oko 15 minuta, pa procediti. Ovaj čaj sipati u kadu, u toplu vodu, koja doseže do struka kad se sedi. Tako provesti deset minuta. Po potrebi dodavati toplu vodu. Umesto kupki se mogu primenjivati i obloge: pet do deset kašika izgnječenog kima sipati u lanenu kesu (džakče) i pažljivo grejati u čistom teflonu, dok ne dostigne telesnu temperaturu. Tada džakče staviti na bolno mesto i držati oko 10-15 minuta. Isto se može primeniti i kod glavobolje – džakče staviti na sle-poočnice i potiljak.

Umorna koža lica
Umorna koža se lako i brzo regeneriše losionom od kima: dve kašike izgnječenog zrna preliti sa pola litra vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, pa procediti. Kada se ohladi, dodati dve kašike pavlake i promešati. Čistu krpu namočiti u ovaj losion i kružnim pokretima 3-5 minuta masirati kožu lica. Na kraju lice isprati čistom mlakom vodom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply