Kineska urma Zizyphus Jujuba poznata je i pod nazivima: žižula, jujuba, iglica…

Kineska urma je višegodišnja biljka koja raste kao drvo-grm i ima duguljaste, jajaste, asimetrične listove.Zgrbljene, donekle viseće grane imaju srne-đecrvenu boju. Više ili manje su obrasle trnjem. Iz naznačenih brstova u maju izrastaju lisne grančice dužine do 25 cm, na kojima se nalaze manji listovi, duguljasti, kožni, sjajni, blago nazubljeni. Na njima se formiraju cvetovi i plodovi. Povijene grane obrasle trnjem kriju plod – koštunicu, dosta sličnu maslini, zelenocrvene boje dok je mlada, a kad sazri postaje tamnosmeđa.

Ne preterano poznata, pomalo zagubljena u nekim prošlim vremenima, kineska urma je i svojim izgledom vrlo zanimljivo drvo. Prijatnog je mirisa i slatkastog ukusa sličnog jabuci. Iz istočne Azije, iz Sirije, proširila se do Kine, Novog Zelanda, Amerike i Evrope, a naročito po Mediteranu. Osim za jelo i u narodnoj medicini, koristi i za pravljenje džemova, sokova, rakije, likera, a ako se plodovi stave u rakiju, dobija se specijalno piće.

Lekovito delovanje

Za lek se sakuplja list pre cvetanja i plod kada sazri. Stanovnici Mediterana tradicionalno je koriste za lečenje upalnih stanja, visokog krvnog pritiska, želudačno-crevnih tegoba, svraba. Arapska i kineska medicina listove ove biljke koriste protiv opadanja kose, za ispiranje rana, snižavanje visoke temperature, lečenje groznice, za pripremu melema protiv mišićne ukočenosti i povreda. Suvi plodovi koriste se za ublažavanje bolova, u lečenju karcinoma, tegoba sa disajnim putevima, protiv depresije, neuroze, nesanice, za želudačno-crevne tegobe, otvaranje apetita, protiv proliva, kožnih bolesti i rana, anemije, histerije, visokog pritiska, za iskašljavanje sluzi. Seme se upotrebljava za lečenje nesanice, noćnog znojenja, napetih nervoznih stanja, pojačanih srčanih aritmija, tegoba sa disanjem. Koren je dobar za lečenje slabog rada želuca, groznice, a u obliku praška za zapuštene i gnojne rane. U Japanu kinesku urmu koriste za jačanje imuniteta.

Čaj: Za navedena oboljenja -1 čajnu kašičicu suvih usitnjenih listova prelijte sa 2 dl vruće vode, poklopite i posle pola sata procedite. Pijte dnevno 2-3 šolje čaja zaslađenog medom.

Suvi plod: Uzimajte 5 do 10 plodova dnevno, a u nekim terapijama 3 puta po 10 plodova dnevno.

Žižula uzgoj

Kao i za mnoge druge vrste voća i za žižulu se preporučuje sadnja u jesen, iako je moguća i prolećna sadnja. Stablo kineske urme u proseku dostiže visinu od 9 m, ali krošnja se može oblikovati kao grm pa je visina drveta može kontrolisati.Divlja kineska urma ima bodlje a nove kultivirane sorte ipak vrlo retko.Razmak izmedju sadnica treba da bude od 4 do 5 m i od 5 do 6 m, ali mogući su i manji razmaci kod izuzetno intenzivnog uzgoja.Kineska urma solidno podnosi sušu i visoke temperature bez navodnjavanja a najbolje rezultate daje u predelima sa prosečnom godišnjom temperaturom preko 8 stepeni celzijusa.Treba izbegavati sadnju na mestima sa teškim i nepropusnim tlom koje zadržava vodu.Kineska urma počinje da radja već u trećoj godini posle sadnje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply