KISELI KUPUS

Na našim prostorima postoji veoma duga tradicija kišeljenja kupusa s jeseni kako bi nam bio preko potreban izvor vitamina C preko zime. Osim toga, primećeno je i da veoma blagodetno deluje na imunitet i probavu, ali je i veoma hranljiva namirnica.

Kiseli kupus je veoma zahvalna namirnica, jer ima dug rok trajanja i nekim domaćicama potraje i do naredne zime. Karakterističnog je kiselog ukusa koji potiče od mlečne kiseline nastale bakterijskom fermetcijom šećera iz kupusa, a spisak recepata u kojima se pojavljuje veoma je dug.

Poznato je da je moreplovac Džejms Kuk hranio svoju posadu kiselim kupusom kako bi ih zaštitio od skorbuta (bolest koja se pojavljuje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C). U isto vreme moreplovac Vasko de Gama izgubio je 105 od 160 članova posade upravo zbog avitaminoze. Takođe, Sebastijan Knajp njime je još u 19. veku lečio dijabetes, opekotine, upale.

KISELI KUPUS RECEPT

Kiseli kupus za bolje zdravlje

Kiseli kupus bogat je vitaminom C. U 100 g kupusa može se pronaći čak 20 mg vitamina C, zatim znatne količine vitamina A, folne kiseline, kalcijuma, gvožđa, fosfora, kalijuma, natrijuma i belančevina. Zbog velike količine vitamina B12, preporučuje se vegeterijancima i veganima.

Ono što odvaja kiseli kupus od svežeg jeste to što je odličan izvor probiotskih bakterija. Zbog toga je odličan za probavu nakon upotrebe antibiotika i hemoterapije, ali i preventivno, jer veoma pogoduje crevnoj mikroflori i blagotvorno deluje na želudac.

Dobar je i za varenje masne hrane, pa je dobar sveznik u gubljenju kilograma. U isto vreme, ubrzava metabolizam, pospešuje izlučivanje tečnosti iz organizma, ali i čisti i regeneriše jetru.

Odličan je za jačanje imunog sistema, pogotovo u zimkom periodu, ali je primećeno i da veliku ulogu ima u pročišćavanju krvi i usporavanju starenja.

Pogoduje ukupnom zdravlju i podiže treutno raspoloženje, a smatra se i da su osobe koje jedu više kiselog kupusa zdravije i jačeg imunog sistema.

Kisel kupus kao lek

Kiseli kupus odlično deluje na probavu i crevnu mikrofloru. Pogoduje želucu, ali je i veom bitan u lečenju bolesti uzrokovane disbalansom crevne flore. Takođe, sadrži enzime koji pospešuju detoksikaciju tela i to je jedan od razloga zašto se posebno preporučuje u lečenju mamurluka.

Nek istraživanja pokazuju da konzumiranje kiselog kupus može biti odlična preventiva protiv raka pluća, creva, prostate. Osim toga, može se koristiti u tretiranju nagluvosti i za poboljšnje vida. Blagotvoran je i za lečenje astme, bronhitisa, a pomaže i u mršavljenju.

Veoma je koristan i u dečijooj ishrani. Naime, koristi e za suzbijanje glista tako što se deci daje da jedu na prazan stomak ili kao dodatak ishrani. Preporučuje se još i za regulisanje neredove stolice ili u lečenju zatvora koji se redovnom upotrebom kiselog kupusa uspešno reguliše.

U početnim stadijumima tuberkuloze, rasol od kiselog kupus može se korititi uz dodatak lanenog ulja. Deluje i protivotrovno , čisti krv, pomaže detoksikaciju, te otklanja umor i iscrpljenost orgaanizma, a najviše se preporučuje starijima kako bi povratili energiju i vitalnost organizma. U isto vreme, kiseli kupus pomaže razmenu materija u mozgu i time pooljšava pamćenje.

Kiseli kupus kao zimica

Kiseli kupus u našoj zimnici ima veoma dugu tradiciju i potiče upravo od slovenskih naroda. Gotovo da nema majki ili baki koje ne kisele kupus za sarmu, podvarak, salate… Bitno je napomenuti da će kiseli kupus imati sve svoje kvalitete tek kada se ispravno i potpuno ukiseli.

Potoji mnogo recepata za savršen kiseo kupus, ali se u jednom svi saglasni – potrebno je ređati glavice kupusa jednu na drugu i nalivati vodom i solju.

Neke domaćice količinu soli prilagođavaju količini kupusa:

Za 30 kg kiselog kupusa potrebno je kilogram soli, jedna gusta krpa i veći kamen.

Kupus, koji je prethodno očišćen od spoljnih listova, dobro oprati i zarezati krstić u korenu, a zatim ređati u bure ili kacu jedne na druge. Nekoliko glavica iseći na polovine ili četvrtine i uglaviti između celih glavica kako bi čvrsto stajale. Naliti vodu oko dva prsta iznad glavica kupusa, preko staviti drveni ili plastični pritiskač,a preko kamen ili teglu punu vode. Pored kamena ostaviti so u krpi koja će se postepeno otapati i nalivati kupus i zatvoriti bure. Količinu vode kontrolisati nekoliko dana i voditi računa da glavice ne budu van vode i dolivati vodu po potrebi. Kamen je potrebno povremeno oprati.

Recept drugih domaćica podrazumeva da se količina soli prilagodi vodi koja se naliva:

Potrebna je ista količina kupusa, 40 l vode i 1, 6 kilograma soli, tanka pamučna krpa i veliki kamen.

Oprane i očišćene glavice kupusa koje su izdubljene u korenu ili je zasečen krst, slagati u kacu ili buriće jedne na drugu. U veću posudu sipati so i toplu vodu da se so rastopi, a zatim sipati preko kupusa i naliti sveže vode po potrebi. Prekriti pamučnom krpom, a preko staviti pritiskač i kamen i zatvoriti bure. Povremeno dolivati vodu ukoliko glavice kupusa budu van vode, prati kamen i pritiskati s vremena na vreme.

Ima i onih recepata po kojima između glavica ide i kupus ribanac ili krupnije sečen kupus, a u nekim krajevima između kupusa se stavljaju i listovi vinove loze, grožđe, dunje, jabuke, kukuruz, kim, komarač, ali se u tom slučaju stavlja manje soli.

Valjušci sa slaninom i kupusom recept

Valjušci sa kiselim kupusom mogu se služiti kao glavno jelo, ali mogu biti i prilog.

Krompir oprati i skuvati u ljusci, a zatim lepo očistiti i izgnječiti kao za pire i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati maslac, brašno, jaje i malo soli i umesiti testo. Testo razdvojiti u male valjuške i kuvati u ključaloj i posoljenoj vodi sve dok isplivaju na površinu.

U tiganju propržiti slaninu i dodati kiseli kupus i dinstati oko 5 minuta, pa preliti ohlađene valjuške.

Kiseli kupus je odličan i kao salata sa vlašcem i rotkvicama, koju treba začiniti solju, biberom i uljem po želji.

Kiseli kupus sa kolenicom recept

Varijacija na ovaj recept ima mnogo, a mi ćemo vam predstaviti jedan od njih.

Kupus iseckati na krupne komade i proprati u hladnoj vodi, pa zatim poređati u zemljani sud (ili ekspres lonac) kupus okolo, a suvu kolenicu i parčad slanine u sredinu. Dodati lorberov list i preko naseckati još jednu glavicu kupusa. Dodati mast, alevu i tucanu papriku (po želji), biber i beli luk. Naliti vodom da ogrezne i staviti da se kuva na slaboj vatri oko sat i po vremena dok voda ne upari. Najbolje je služiti uz proju sa sirom.

Jovana Branković

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply