kako se pije soda bikarbona

Soda bikarbona za smanjenje kiselosti organizma – 7 recepata

Savremeni način života i ishrana mogu da budu primamljivi. Da bi naš organizam eliminisao otrove i pravilno apsorbovao hranljive materije od presudne važnosti je osnovna ravnoteža.

Ako samo malo bolje razmislite, shvatićete da većina namirnica koje su nam lako dostupne ima acidično (kiselo) dejstvo na organizam, što vremenom može da preraste u bolest.

Namirnice kao što su bezalkoholna pića, prerađeno brašno, slatkiši, hleb, crveno meso i salame, između ostalog, često su suviše ukusne da bismo im odoleli. Međutim, konzumiranje takvih namirnica u velikim količinama može da podigne nivo kiseline u organizmu i bude uzrok brojnih ozbiljnih oboljenja.

Zašto je važno da kiselost organizma ne bude prevelika?

Da biste razumeli zašto je važno da neutrališete kiselost, morate da znate pH skalu. Ova skala je označena brojevima od 0 do 14 i pokušava da utvrdi kiselost (aciditet) ili baznost (alkalnost) organizma. 0 predstavlja ekstremnu kiselost, a 14 ekstremnu baznost. Da bi organizam pravilno funkcionisao, pH vrednost bi trebalo da bude između 7,35 i 7,45, što može da se smatra uravnoteženom pH vrednošću.

Nezdrav život i loše navike u ishrani koji su danas postali uobičajeni, dovode do neuravnotežene pH vrednosti koja obično više naginje kiselosti nego baznosti. Posledica toga je da organizam više ne eliminiše toksine i ne apsorbuje hranljive  materije onako kako bi trebalo. Zato je važno da ovo ispravite i potražite način da neutrališete kiselinu u organizmu da biste ponovo uspostavili pH ravnotežu.

Soda bikarbona neutrališe kiselost organizma

Recept protiv problema sa varenjem koje izaziva kiselina

Da biste ublažili dosadne probleme zbog želudačne kiseline i poboljšali varenje, razmutite ¼ kašičice sode bikarbone u čaši vode i popijte nakon svakog jela.

Recept za neutralizaciju kiseline u krvi

Već navedeni recept možete da koristite i za neutralizaciju kiseline u krvi, samo što bi mešavinu trebalo da pijete ujutru i pre spavanja umesto nakon svakog obroka.

Recept sa sodom bikarbonom i jabukovim sirćetom za energiju

Ovaj recept ima pH vrednost 7 što je savršeno za one kojima je potrebno više energije. Pomešajte 2 pune kašike jabukovog sirćeta i ¼ kašičice sode bikarbone i pijte 2 – 3 puta dnevno na prazan želudac.

Recept sa sodom bikarbonom i limunom za neutralizaciju kiseline

Ovaj jednostavan recept je odličan način da brzo neutrališete kiselinu u organizmu i izbegnete sve one probleme koje ona izaziva. Iscedite sok od 1 limuna, razblažite ga vodom i dodajte ¼ kašičice sode bikarbone. Mešavina će početi odmah da peni, a vi bi trebalo da je popijete pre nego što prestane da peni. Obično se pije nakon obilnog obroka ali vi možete da je pijete i dva puta dnevno.

Recept sa sodom bikarbonom i limetom za neutralizaciju kiseline

Priprema na isti način kao i prethodna ali umesto limuna se koristi limeta. Kao i recept sa limunom i ovaj će uravnotežiti nivoe natrijuma i kalijuma. Odličan je za osobe koje zbog natrijuma imaju retenciju (zadržavanje) tečnosti.

Recept za osobe koje imaju problema sa natrijumom

Kada se natrijum nataloži u organizmu ako se ne leči može da izazove zdravstvene probleme. Ovaj jednostavan recept je odličan ako zbog natrijuma imate problem zadržavanja tečnosti. Pomešajte 1/8 kašičice sode bikarbone, 1 1/6 kašičice kalijuma u prahu i ¼ kašičice limunske kiseline (limunutus). Ova mešavina se rastvara u ½ čaše vode i pije dva puta dnevno na prazan želudac.

Recept za neutralizaciju kiseline i ponovnu normalizaciju funkcija organizma

Ovaj jednostavan recept neutrališe kiselinu u organizmu kako bi se kalijum i natrijum vratili u ravnotežu. I ne samo to, ova mešavina je dobra i za normalizaciju organizma na svim nivoima kako bi on pravilno funkcionisao. Pomešajte limunov sok sa jednakim delovima sode bikarbone i kalijuma u prahu. Pijte ovu mešavinu dva puta dnevno na prazan želudac.

Važno!

  • Da biste postigli najbolje rezultate pomoću ovih recepata za neutralizaciju kiseline, trebalo bi da ih nadopunite tako što ćete tokom obroka piti više vode. Voda pomaže da se hrana pravilno neutralizuje i da se izbegne preterana kiselost.
  • Vodite računa da vaš poslednji dnevni obrok bude lagan i pokušajte da ga pojedete bar 2 sata pre odlaska na spavanje.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply