Kleka (Juniperus co’mmunis L.) poynata je i pod nazivima Brinje, Crna smreka, Fenja, Klekovina, Smreka, Borovica Farmaceutski naziv: Juniperi fructus (plod), /. aethroleum baccarum (eterično ulje)

Kleka je stablo ili grm visine do 12 m. Seme se nalazi u sočnim bobicama. Biljka je višegodišnji zimzelen. Ima igličaste listove, dužine 1 do 2 cm, grupisane po 3 u pršljenu. Muški cvetovi su veoma male rese, a ženske čine 3-8 ljuski.

Plodovi: u prvoj godini su zeleni, jajastog oblika, a kasnije, tokom druge i treće godine starosti biljke, postaju okrugli, tamno ljubičasti ili crni. Dozrevaju u jesen, druge godine nakon cvetanja. Raste po šikarama i po svetlim borovinu brezovim šumama.

Razmnožavanje:
Iz semena – U jesen se seje u vrtu. Potrebno ju je pleviti i okopavati dok se, kroz koju godinu, ne razviju sadnice.
Iz reznica – Uzeti polu drvenaste reznice od sveže, mlade biljke, u proleće ili u jesen.

Uzgajanje

Kleki prija sunčano stanište, kraški primorski, brdski i planinski tereni, suve krčevine i pašnjaci. Za proizvodnju bobica treba imati i muška i ženska stabla.

U saksijama – Kompost treba da bude na bazi zemlje. Mogu se presađivati jednom godišnje. Zalivaju se veoma malo.

Berba: Zrele bobice se beru u kasnu jesen, a vrhovi grančica u junu i julu.

Sušenje: Bobice, grančice i iglice se suše u tankom sloju, u hladovini, uz često prevrtanje. Pošto se osuše, čuvaju se u hermetički zatvorenim posudama. Grančice prethodno treba izrezati.

Lekovitost

Sadrži eterično ulje, flavonoide i tanin. Lekoviti su samo zreli plodovi. Pomaže kod raznih bubrežnih bolesti, kamena u bubrezima i mokraćnim putevima, kao i kod oboljenja želuca. Poboljšava varenje, izlučivanje tečnosti i iskašljavanje. Pomaže kod ciroze jetre, dijabetisa, arterioskleroze i reumatizma. Lekoviti čaj od iglica i mladih izdanaka, koristi se i kao kupka koja stimuliše cirkulaciju krvi.

Čaj od plodova – 1 kašičicu zgnječenih plodova preliti sa 2 dl vrele vode, poklopiti, ostaviti 5 do 10 minuta, pa procediti i piti 1 do 2 šoljice dnevno.

Upotreba u kulinarstvu: Koriste se zgnječene bobice kao dodatak marinadi, svežem siru, mesti i likerima. Dodaju se barenom kiselom kupusu i prilikom kiseljenja. Eterično ulje koje se dobij a iz zrelih bobica, koristi se za proizvodnju rakije, klekovače.

UPOZORENJE!
Veće količine kleke i duža upotreba mogu da izazovu upalu bubrega (plodove ne treba koristiti kod akutnih ili hroničnih bolesti bubrega) Ulje se pije samo po preporuci i pod nadzorom stručnih osoba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply