[icegram campaigns=”14014″]

Obična kleka zauzima značajno mesto u narodnoj medicini, jer je cela biljka lekovita. Zanimljivo je da u zavisnosti od toga gde raste, može da bude patuljasta, ali i da dosegne 7 metara! Listovi su igličasti, u početku svetlozelene boje a kasnije tamniji, sa plavkasto be lom linijom po sredini gornje strane. Nije zahtevna biljka pa raste i na kamenitim i kraškim terenima.

Svi delovi oslobađaju karakterističan, fin miris, a i drvo, i iglice pri sagorevanju daju mi ris balzama. Ukus bobica je gorko-slatkast i mirisan.

Obična kleka je u celosti lekovita, posebno njeni plodovi. Sakupljaju se od jeseni, pa sve do zime i suše na provetrenom mestu. Na isti način se ostavljaju, i osušene iglice i vrškovi grančica, ali se prethodno sitno iseckaju.Od brojnih lekovitih sastojaka najvažnije je eterično ulje koje leči infektivne plućne bolesti, vlažne plućne gangrene, kao i teške tuberkulozne se na plućima

Čaj od kleke

Jedna kašičica dobro zgnječenih plodova kleke poopari se u 1 šolji vrele vode i ostavi pokriveno 5 do 10 minuta, procedi i pije dnevno do 2 šoljce, zaslađeno kašičicom meda.Ako se ovaj čaj pije oboljenja želuca i creva- ne treba ga zaslađivati.

Kleka za želudac

Trapija počinje sa 5 sažvakanih plodova 1-og dana i nastavlja svakog dana sa plodom više dok se ne dostigne 15 komada, a onda se broj na isti način smanjuje do 5 plodova dnevno.

Sirup od kleke

– l/2 kg klekinog ploda kratko prokuvati u 3 l vode, zgnječiti ih i još jednom prokuvati uz dodavanje vode po potrebi, pa prokuvanu masu procediti kroz sito i ostaviti da se ohladi, da bi mu se dodalo toliko meda koliko da se se napravi sirup.Ostaviti u dobro zatvorenim teglama.
Deci se daje 3 x dnevno 1 sat pre obroka po 1 kašićica sirupa, a odraslima po 2. Leči pomanjkanje apetita, osetljivost pluća, pa čak i tuberkulozu.

Žvakanje ploda

Žvakanje plodova kleke otklanja žgaravicu, a kod bolesti jetre i čireva na želucu, žvakati ujutru 3 do 5 plodova natašte, da bi se doručkovalo tek nekoliko sati kasnije.