Bolesti jezika

Članak u nastavku nudi kratak pregled najčešćih oboljenja jezika.

Nedovoljna oralna higijena, pušenje, žvakanje duvana, ali i genetsko nasleđe može dovesti do brojnih bolesti jezika. Neke od njih mogu biti ograničene na jezik, a neke se mogu proširiti na druge delove tela kao što su usne, grlo, nepca, usta, itd. Simptomi ovih bolesti obično uključuju otok, crvenilo, bol, bolnu osetljivost, i promenu boje.

Uobičajene bolesti jezika

Oralna kandidijaza

To je gljivična infekcija koja je uglavnom izazvana gljivicom Candida albicans. Drugi, manje uobičajeni uzročnici su Candida glabrata i Candida tropicalis. Kada se javlja na sluzokoži usta, to je poznato kao oralna kandidijaza. Simptomi identifikovanja su pojava belih depozita ili sloja krem boje na površini jezika. Infekcija može se javiti u vidu crvenila i malo iznad normalnog nivoa.

Oralna kandidijaza izaziva peckanje i mnogo neprijatnosti. Tretira se antigljivičnim lekovima. Od pacijenta se zahteva da koristi oralnu suspenziju za ispiranje usta i potom da proguta. U nekim težim slučajevima, lek se može ordinirati intravenozno direktno u jezik.

Leukoplakija

Ova bolest jezika podrazumeva formiranje bele tačke ili “zakrpe” na sluzokoži u ustima. Najčešće se ovo oboljenje javlja na jeziku ili desnima. Ako se ne leči na vreme, leukoplakija može dovesti do raka. Delovi zahvaćeni na jeziku ne mogu se tako lako ukloniti. Uobičajeni uzroci ove bolesti jezika su pušenje i žvakanje duvana. U većini slučajeva, ova bolest je bezopasna.

Keratoza pharingis

Do ove bolesti dolazi kada protein keratin krene da razvija u ždrelu. Nijedan lek nije još uvek poznat za ovo oboljenje. Simptomi identifikovanja su bol u grlu i teškoće pri gutanju.

Hipoglosija

Ovo je jedna od veoma retkih bolesti, a odlikuje se nepotpunim razvojem jezika. Ona se može javiti kao pojedinačni poremećaj ili uz druge deformitete. Jedan od poremećaja, koji se uglavnom javlja u pratnji hipoglosije je sindrom oromabdibularne hipogeneze udova usled genetske abnormalnosti.

Upala jezika

Zapaljenje jezika se medicinski naziva glositis. Karakteristični simptomi su oticanje, diskoloracija, i abnormalno glatka površina jezika. Faktori koji mogu dovesti do upale jezika su virusne i bakterijske infekcije, loša hidratacija, mehanički nadražaj, pirsing jezika, alergijske reakcije na hemijske iritanse, neuhranjenost (posebno nedostatak gvožđa i vitamina B), i genetske predispozicije. Cilj tretmana glositisa je da izleči upalu. To je moguće izlečenjem osnovnog uzroka zapaljenja, i nakon toga redukovanje nelagodnosti. Generalno, lekovi koji sadrže kortikosteroide se koriste za ublažavanje simptoma glositisa, kao što su crvenilo i otok.

Dijagnoza ovih bolesti jezika uključuje fizikalni pregled i analizu krvi. Podaci dobijeni iz analize krvi pomažu u utvrđivanju nedostataka hranljivih materija koje mogu da izazovu ove bolesti. Mnogo puta, metode lečenja za njih su kratkoročne. Trebalo bi praktikovati zdravu ishranu i razviti jak imuni sistem kako bi se smanjio rizik od razvoja ovih oboljenja u budućnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply