Mnogobrojni čajevi i biljni preparati potpomažu iskašljavanje što omogućava da se očiste bronhije i pluća, poboljša cirkulacija kiseonika u njima i ubrza ozdravljenje…

Tokom zime česta su zapaljenja koja počnu u grlu a potom se prenose na dušnik i bronhije izazivajući duži ili kraći nazeb. Ove upale potom mogu da zahvate i bronhije što prouzrokuje kašalj, bolove u prsima i teškoće pri disanju. U narodnoj medicini tradicionalno se koriste mnogobrojni čajevi i biljni preparati koji potpomažu iskašljavanje. Kašljem se izbacuje šlajm i tako se čiste bronhije odnosno pluća, poboljšava se cirkulacija kiseonika u njima i ubrzava ozdravljenje.

Za lakše iskašljavanje, u narodnoj medicini, vekovima se koristi ono lekovito bilje koje sadrži dosta sluzi, saponozida (materije koje mućkanjem pene kao sapun), pojedinih etarskih ulja prijatnog mirisa i antiseptičkog dejstva, silikata i drugih korisnih jedinjenja. Većina lekovitih biljaka koje se koriste u čajevima za iskašljavanje može da se kupi u biljnim apotekama. Podsećamo vas na neke od njih.

Čajevi za iskašljavanje

Beli slez

Jedna je od najduže primenjivanih lekovitih biljaka i tradicionalni lek za iskašljavanje u narodnoj i kao pomoćno lekovito sredstvo u klasičnoj medicini.U korenu ima dosta sluzi, škroba, pektina i saharoze. Upravo zbog velike količine sluzi nezaobilazno je sredstvo za lečenje upala organa za disanje i ždrela, protiv proliva, za ispiranje mokraćnih i polnih organa kao i za obloge protiv upala. Iskusni travari znaju da je najbolje da koren belog sleza vade u oktobru (na kraju vegetacije) jer tada sadrži najviše sluzi.
NAPOMENA: ukoliko se za ispiranje grla i nosa koren koristi u obliku macerata iseckan koren drži se oko dva sata u hladnoj vodi (nikako u ključaloj) i za to vreme češće promeša drvenom kašikom.

RECEPT

– 25 g korena belog sleza
– 25 g crnog gaveza
– 25 g iđirota
– 10 g cveta divizme
– 10 g podbela
– 5 g anisa

Kašiku mešavine poparite sa 200 ml ključale vode i poklopite. Kada se malo prohladi, procedite, zasladite kašičicom meda i pijte toplo. Čaj kuvajte i pijte 4-5 puta dnevno.

Sapunjača

Od ove biljke lekovit je samo koren koji obiluje saponozidima, a sadrži i malo smole i gume. Prepoznatljiva je i po tome što kada se gnječi u vodi obilno peni. Osušeni koren se upotrebljava kod prehlada, kašlja i za izbacivanje sluzi, a poznat je i kao blag diuretik.

NAPOMENA: Sapunjača je na spisku retkog bilja, pa je ne bi trebalo sakupljati u prirodi. Iako može da se gaji u kućnim uslovi-ma, najbolje je da se kupuje u biljnoj apoteci.

ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE RECEPT

– 20 g korena sapunjače
– 20 g sladića
– 20 g lista podbela
– 20 g belog sleza
– 20 g pitomog kestena
Kašiku smese prelijte sa 200 ml proključale vode i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite kašičicom meda i pijte 4-5 puta na dan.

Plućnjak (medunika)

Kao što mu ime govori, s uspehom se upotrebljava kod svih katara disajnih puteva, naročito kod kašlja s manje ili više šlajma, protiv gripa i upale pluća, kod hroničnog bronhitisa i plućnih tuberkuloza. Osim toga, koristan je za čišćenje krvi i obnavljanje telesne snage. Ima tanine, rastvorljive i nerastvorljive silikate, saponozide, smole i gume. Za lek se prikuplja cela biljka, bez korena.

ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE RECEPT

– 10 g plućnjaka 10 g majčine dušice
– 10 g korena belog sleza
– 10 g crnog gaveza
– 10 g cveta podbela
– 10 g divizme
– 1/2 kg lipovog meda Mešavinu poparite sa pola litra
ključale vode, poklopite i posle 8 sati procedite. Tečnost pomešajte sa medom i svakog sata uzimajte po kašiku smese.

Dunja

Od mirisnih, u pesmama opevanih “žutih dunja” kao lek za iskašljavanje upotrebljavaju se se-menke jer sadrže dosta sluzi, pektina, šećera, jabučne kiseline i ulja. Upotrebljavaju se kao sluzavo sredstvo ža pripremanje emulzija protiv kašlja, i kao voda za obloge protiv opekotina. Sluz se dobij a iz celog semena koje se prelije vodom i odstoji 12 sati.

ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE RECEPT

– 15 g semena dunje
– 15 g semena lana
– 15 g lipovog cveta
– 15 g bagremovog cveta
– 15 g bršljana
– 15 g korena omana
– 10 g klekinja
Kašiku mešavine poparite sa 200 g ključale vode i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite lipovim medom i pijte 4-5 puta dnevno.

Crni gavez

S obzirom na to da sadrži mnogo sluzi, smola, tanina i etarskog ulja, koristi se i za lakše iskašljavanje i lečenje upala usne duplje.
NAPOMENA: Najbolja svojstva koren gaveza zadržava ukoliko se vadi i suši u jesen ili proleće.

ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE RECEPT

– 50 g gaveza
– 50 g bamije
Koren gaveza i bamije usitnite i poparite sa 400 ml ključale vode, poklopite i ostavite 8-10 sati. Dobijenu sluzastu tečnost podelite na tri dela i popijte posle jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply