Oboljenje koje često mnogi ljudi zapuste, jer ne obraćaju posebnu pažnju na gorušicu, peckanje u želucu i nadimanje, koji su osnovni simptomi gastritisa, može da dovede i do mnogih ozbiljnijih stanja, pa svakako treba koristiti neki prirodni lek za gastritis pre nego što on uzme maha.

Kako se leči gastritis

Kako gastritis nastaje usled konzumiranje veće količine alkohola i duvana, ali i različitih analgetika, te u stresnim situacija, to bi odgovor na pitanje kako se leči gastritis mogao biti vrlo jednostavan: promeniti životne navike, maksimalno izbegavati stresne situacije i voditi računa o tome šta jedete i pijete. Pod tim se podrazumeva i izbegavanje duvana i alkohola, ali i različitih farmaceutskih sredstava.

Uz sve to bi svakako bilo poželjno kozumirati neki prirodni lek za gastritis, te piti recimo čaj od kamilice ili, pak uzimati po jednu kažiku kvalitetnog, hladno ceđenog maslinovog ulja na prazan stomak. To takođe podrazumeva i unos namirnica koje nisu izuzetno “ teške “ za varenje, te izbegavanje jake, začinjene i masne hrane. Jednom rečju, umerenost i u jelu i u piću.

prirodni lek za gastritis

Sok od kupusa kao prirodni lek za gastritis

Sasvim sigurno je najbolje koristiti sok od kupusa kao prirodni lek za gastritis. Najbolje je konzumirati sveže isceđen sok od kupusa svako jutro na prazan želudac u količini od 200 mililitara.

Ukoliko niste imali prilike da ranije konzumirate ovaj sok, posebno napominjemo da je vrlo važno da ga konzumirate u par minuta nakon pripreme, jer ukoliko to ne učinite bićete svedoci vrlo neprijatnog mirisa koji sok od kupusa poprimi ukoliko određeni vremenski period stoji na vazduhu, pa je vrlo verovatno da nećete želeti da konzumirate sok od kupusa kao prirodni lek za gastritis.

Takođe, ne bi valjalo ni da preterujete sa dužinom lečenja. Mada u principu ovaj napitak ne bi trebalo da vam škodi, svakako se preporučuje u nekom trenutku napraviti pauzu.

Koji je čaj dobar za gastritis

Ako vas zanima koji je čaj dobar za gastritis, morate imati na umu da je odvarak od cimeta jedno od najboljih prirodnih sredstava za lečenje ove neprijatnosti, a priprema se vrlo jednostavno: par zrna cimeta prelijete sa malo vode i kuvate dokumenta ne provri. Ostavite da se prohladi i popijte koji gutljaj. Iako ovo nije klasičan čaj, činjenica je da će vrlo brzo otkloniti gasove i smanjiti nadutost.

Takođe, posebno se preporučuje konzumirati i čaj od kamilice.

Maslinovo ulje kao lek za gastritis

Maslinovo ulje kao lek za gastritis se koristi u količini od jedne pune supene kašike i to svako jutro. Kura bi trebalo da traje minimum 40 dana, a svakako je neophodno da se koristi hladno ceđeno maslinovo ulje najboljeg kvaliteta.

Med kao lek protiv gastritisa

Med kao lek protiv gastritisa se koristi u kombinaciji sa sokom od biljke aloe vera i šargarepe. Jednostavno se pomešaju svi sastojci u istoj razmeri, te nakon što se pažljivo sjedine konzumira se svakodnevno i to tri puta u toku dana po jedna mala kašika. Valjalo bi da se uzima oko 30 minuta pre svakog obroka, a kura traje 30 dana. U slučaju potrebe je možete ponoviti, ali samo ukoliko napravite pauzu od 14 dana između dve kure.

Soda bikarbona protiv gastritisa

Kada se koristi soda bikarbona protiv gastritisa, ona se može koristiti u kombinaciji sa sokom od limuna, ali se može jednostavno i pomešati malo sode bikarbone sa vodom.

Inače, soda bikarbona protiv gastritisa se prvenstveno preporučuje u slučajevima kada je prisutno otežano varenje i nadimanje.