Savet za uzgoj kokosove palme u saksiji

Kokosova palma predstavlja  samu esenciju tropskog baštovanstva, i bez obzira na to gde živite, ako imate jednu u svom hodniku, svima će biti zanimljiva. Nažalost, male su šanse da ove biljke pređu fazu mladice, kada porastu oko metra.

Treba da znate i da kokosova palma može da preživi niže temperature, čak i do 12 stepeni, ali će hladnoća usporiti njen rast i oslabiti biljku. U svom prirodnom okruženju, kokosova palma je otporna na insekte, ali ako je uzgajate unutra, možda ćete primetiti crviće i paučinare na listovima. Ako ste zainteresovani za gajenje kokosove palme obezbedite joj puno sunca, vode i toplote, i uživajte u njoj dok traje.

Moramo vas odmah upozoriti, ovo je neverovatno nepraktično. Iz brojnih razloga, cela ideja o uzgajanju kokosa unutra nije baš najbolja. Prvo, kokos se jako teško razmnožava. Drugo, ni jedan ‘baštovan entuzijasta’ neće moći da pruži kokosovoj palmi uslove koji su idealni – vlagu, toplotu i puno, puno sunca. Nešto poput tropskih plaži, sa kojih potiču kokosove palme. I treće, u prirodnom okruženju, drvo kokosa može izrasti preko 30 metara, u zavisnosti od vrste.

kokosova palma uzgoj

Ali, bez obzira na sve ovo, sigurni smo da postoje ljudi koji će pokušati uzgajanje kokosove palme, u stanu ili kući. Verovatno su to iste one osobe koje imaju kuću punu neobičnih stvari poput vetrokaza napravljenih od točkova od bicikla, starinskih svećnjaka i slično. Ako se prepoznajete u ovom opisu, onda je kokosova palma pravi projekat za vas!

Uslovi za gajenje kokosove palme

  • Svetlost: kokosova palma zahteva puno sunca, za pravilan rast. Obezbedite joj što više sunčeve svetlosti.
  • Voda: održavajte zemlju vlažnu pri toplom vremenu, ali je nemojte natapati. Tokom zime, često je prskajte, ili joj napravite atmosferu sa velikom vlažnošću, uz pomoć sobnog jonizatora.
  • Zemlja: kokosove palme nisu posebno vezane za zemlju, ali im prija peskovito tlo, koje se dobro cedi. Standardna mešavina zemlje za palmu će dobro poslužiti.
  • Đubrenje: nanosite slabo, tečno đubrivo ili đubrivo za palmu tokom cele godine, a stavljajte ga češće tokom leta, kada drvo palme aktivno raste. Bez obzira na to, nemojte biti iznenađeni ako životni vek vaše kokosove palme bude samo oko godinu dana.

Razmnožavanje

U suštini, zavisi od mesta u kom živite, ali ne očekujte da ćete naći kokosovu palmu u cvećari. Ali, možete pokušati da je uzgajate iz kokosovog oraha (nažalost, ne iz onih koji se prodaju u prodavnicama, pošto su oguljeni do unutrašnjeg jezgra). Kako biste naterali palmu da iznikne iz oraha, zakopajte ga do pola u vlažnu mahovinu i održavajte toplotu i vlagu narednih šest meseci. Ako sve dobro prođe, vremenom ćete primetiti malu zelenu mladicu koja niče sa vrha kokosovog oraha. Tokom prve godine, ili malo duže, kokosova palma će izvlačiti hranljive materije iz samog oraha. Nažalost, mali procenat biljaka može da nastavi rast nakon inicijalnog naleta nutrijenata.

Presađivanje

Kokosove palme koje su počele da niču iz oraha, posadite u saksije prečnika 30-ak centimetara. Koren kokosa je prilično mali, i plitak, kao i kod većine palmi. Što znači da im ne treba puno prostora i zemlje, tokom prvih par meseci.

Vrste

Sam kokos je vrlo cenjen, kao biljka. I, postoji samo jedna vrsta kokosa, latinskog naziva Cocos nucifera. Ali, širom sveta uzgajaju se različite vrste kokosovih palmi. Visoke kokosove palme, koje se nalaze na Karipskim ostrvima, zovu se ‘visoki Jamajčani’. Postoje i drva zvana ‘visoke Paname’. U manje vrste kokosa spada ‘zlatni malezijski patuljak’ koji ima žute plodove.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply