Kokosova voda, drugačije se naziva i eleiksir zdravlja, i to baš zato jer ima sličan sastav kao što ima krvna plazma. Malo kome je poznat podatak da su tokom Drugog svetskog rata američki vojnici koji su bili ranjeni, pili kokosovu vodu kako bi se pre oporavili. Ova voda im je bila zamena za transfuziju, zbog čega je s pravom možemo zvati magičnom vodom.

Kokosova voda je napravila bum u celom svetu zbog svoje lekovitosti i sposobnosti da uspori starenje. Poznata je informacija da čak pop pevačica Rijana svaki mesec izdvaja ogromne sume novca za kokosovu vodu koja joj direktno stiže iz Brazila. Ova voda je izuzetno popularna u Brazilu, prodaja samo kokosove vode ovoj zemlji donosi oko 300 miliona dolara godišnje. Takođe, rast u prodaji kokosove vode zabeležen je i u Velikoj Britniji kao i u Americi gde je prošle godine prodaja bila udvostručena.

Kokosova voda i zdravlje

Najbitnije od svega je podatak da kokosova voda zaista može da produži život. Ali isto tako je uopšte dobra da se pije za održavanje dobrog zdravlja. Pa tako, kokosova voda ima jako malo kalorija i nema holesterola zbog čega je možete piti u velikim količinama. Hidrira organizam, takođe je puna minerala, kalijuma i odlična je za varenje jer u sebi sadrži vlakna. Pored toga što je dobra za zdravlje za ovu vodu je dokazano da podmlađuje i da usporava starenje kao i da spušta visoki pritisak.

voda kokosa

S obzirom da u njoj ima jako malo kalorija, a sa druge strane je slatkastog ukusa, ova voda je idealna za mršavljenje. Takođe, mnogi sportisti su prosto ludi za ovom vodom jer su sportski napici čisto bacanje novca a isto tako i sadrže dosta hemije. Ova voda koja je odlična za zdravlje, idealna da se pije posle treninga, snabdeva telo elektrolitima i istovremeno podstiče mršavljenje. Prema mnogim istraživanjima, potvrđeno je da ova voda u kombinaciji sa malo natrijuma hidrira organizam mnogo bolje od raznih skupih kupovnih pića.

Ova voda je dobra za zdravlje onih koji pate od problema sa bubrezima, isto tako ojačava imunitet i uklanja toksine iz organizma.

Kokosova voda je najbolji lek za mamurluk baš zato jer u sebi ima sve elektrolite koje tokom pijanstva a kasnije i povraćanja izbacite. Najbolje je da je popijete ujutru na prazan stomak i tako se na početku dana rešite mamurluka i glavobolje.

Nutritivna vrednost

Što se tiče nutritivne vrednosti kokosove vode, pomenuli smo da ona inače ne sadrži puno kalorija, ali treba pripaziti sa drugim proizvodima od kokosa. Na primer, kokosov orah je pun kalorija i kokosovo mleko se takođe ubraja u kalorične proizvode jer sadrži dosta masti koje mogu da povećaju nivo lošeg holesterola u organizmu.
Ova voda je bogata nutritijentima, sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum koje predstavljaju pet osnovnih elektrolita prisutnih u organizmu.

Kokosova voda recept (kako napraviti kokosovu vodu)

Pravljenje kokosove vode nije baš jeftino, ali kada pogledate kako sve ova voda doprinosi vašem organizmu, izdvojite sumu za pravljenje ovog eliksira barem jednom mesečno. Kako se navodi u receptu, za kokosovu vodu su vam potrebni kokosova voda iz jednog ploda, ananas i 200 grama acerole (to je voće koje je nalik trešnjama). Uopšte nije teško za pravljenje, probajte sami da napravite, treba samo da pratite recept.

Plod kokosa koji ste pripremili isecite na pola i vodu iz njega sipajte u čašu. Acerolu i ananas iseckajte i sjedinite i sve to ubacite u blender. Masu koju dobijete pomešajte sa kokosovom vodom i napitak čuvajte dva dana na suvom mestu. Pre upotrebe promućkajte ovaj napitak i uživajte u njegovom ukusu.

Na tržištu su sve više prisutni sokovi u kojima piše “100 posto kokosa” da ima. Nemojte nasedati na to jer prema rečima mnogih nutricionista, nijedan od ovih sokova nije od čistog kokosa. Proizvođači obično uzimaju svežu kokosovu vodu, od jednog ploda kokosa naprave i po 10 pakovanja soka i dodaju kokosov sirup koji je živa hemija.

Ukoliko vam služe u kafiću (inače je ovo skup “sok” koji možete nači u zemljama Latinske Amerike) kokosovu vodu će vam uvek služiti u plodu kokosa sa slamčicom.

Vrlo bitno je znati da li pijete vodu iz mladog kokosa, jer u suprotnom, voda iz starog kokosa obiluje sa manje hranljivih materija i čak nije ni u tolikoj meri zdrava, jer ako propada plod, propada i njegova unutrašnjost a samim tim i voda.

Isto tako, zreliji kokosi se obično koriste za pravljenje kokosovog ulja, kokosovog mleka i drugih proizvoda. Kokosova voda iz starijih kokosa često se odbacuje jer nema nikakav ukus.

Upotreba i dozvoljena količina

Ne postoji tačno određena mera ili dozvoljena količina za ispijanje kokosove vode jer ona ne može nikako napraviti štetu u vašem organizmu. Ipak, ako unosite dosta vode, bilo bi poželjno da budete fizički aktivni, iako ona ima malo kalorija.

Takođe, kad kupujete kokos, slobodno ga protresite kako biste na taj način videli koliko kokosove vode ima u njemu. I birajte mladi plod koji je zelene boje jer takvi imaju više vode u sebi od onih koji imaju braon koru.

Osim sitnog kokosa koji se koristi za pravljenje kolača, retko ko se do sad susreo sa plodom kokosa, niti ima naviku da ih kupuje kao što je na primer slučaj sa jabukama ili narandžama. Isto tako, mnogi ne znaju da je upotreba kokosa jako široka i da se osim kore sve od ploda jede.

Pa tako, nakon što ga otvorite, prvo popijte vodu (u jednom većem kokosu može da se nađe čak litar kokosove vode), takođe njegova unutrašnjost je jako zdrava da se pojede a isto tako od iste se preradom pravi i kokosovo mleko

Kokosova voda za čišćenje lica

Kokosova voda je odlična za kožu, tačnije za čišćenje lica i uopšte ne zahteva puno posla. Dovoljno je da umočite vaticu u ovu vodu i da njome očistite kožu lica. Na taj način ćete suziti pore i osvežiti kožu. Odlična je za akne i za bubuljice uopšte.

U periodu dok čistite lice valjalo bi i da pijete kokosovu vodu jer ćete se tako lakše rešiti fleka na licu. Nije slučajno što su na tržištu šamponi i kreme sa kokosom najskuplje, to je baš zato jer su se pokazale kao najefikasnije.

Takođe, pored kokosove vode za lice je odlično i kokosovo ulje koje je dobro jer hrani lice i održava njegovu elastičnost. Odličan je za skoro sve tipove kože.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply