Lukovica komorača je bogat izvor vitamina C, a obiluje i vlaknima, folatom, vrstom vitamina B koji je neophodan u pretvaranju opasnog molekula homocisteina u drugi, benigni molekul (visok nivo homocisteina se smatra faktorom rizika za srčani i moždani udar).

Komorač je veoma je dobar izvor i kalijuma pa snižava pritisak.U šolji komorača dobićete 10,8 % preporučenih dnevnih doza vlakana, 5,9 % folata i 10,3 % kalijuma.

Čaj od semenki komorača kod dece ublažava nadutost stomaka i pomaže da se izbace gasovi.

-Sirup od komorača koristi se za lečenje hroničnog kašlja i katara.

-Spolja se koristi u slučaju konjuktivitisa i kožnih problema.

-U narodnoj medicini komorač se upotrebljava da “nadođe” mleko kod porodilja, a pri tom se fitohemikalije iz komorača prenose na bebe na koje deluju umirujuće.

-Ekstrakt iz korena komorača koristi se kao diuretik.

-Zbog prijatnog mirisa i slatkog ukusa komorač se koristi za popravljanje neprijatnog mirisa i ukusa lekova koji se nerado uz-maju.

Čaj od komorača za dojilje
2-3 g istucanog ploda komorača popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, posle 2 sata ocediti i piti umesto vode. Ovaj čaj naročito koriste dojilje.

Čaj od komorača protiv nadimanja
Po 1 g komorača, anisa, cveta zove i 2 g seninog lišća pomešati i popariti sa 200 g ključale vode. Posle dva sata ocediti i odjednom popiti.

Čaj za bolji apetit
Po 1 g komorača, lincure i kičice pomešati i popariti s 200 g ključale vode. Posle dva sata ocediti i piti na pola sata pre jela.

Mastika
Mastika, rakija anasonlija, pravi se od slatkog komorača koji se u Makedoniji naziva anason.Dodaje se i malo smole mastiksa, tako da dobije karakterističan miris i ukus. Dobro spravljena mastika je vrlo prijatan i koristan napitak, pod uslovom da se umereno pije.
Dr Jovan Tucakov

Od komorača se koriste lukovica, stabljike, listovi,i semenke. Srodnik je peršuna, šargarepe, mirođije i korijandera. Njegova jedinstvena aroma podseća na anis, pa komorač često mešaju sa njim.

SASTAV I DEJSTVO KOMORAČA
Komorač sadrži specifičnu kombinaciju fitonutrijenata, uključujući i fiavonoide rutin, kvercitin, kempferol od kojih potiče njegovo snažno anitoksidantno delovanje.
Najzanimljiviji fitonutrijent u komoraču mogao bi da bude anetol, čija se antiinfiamatorna i antikancerogena dejstva još ispituju.

1 šolja komorača ,87g sadrži
26,98 kalorija
10,44 mg vitamina C
2,70 g hranljivih vlakana
360,18 mg kalijuma
0,16 mg mangana
23,50 mcg folata
4,34 mcg molibdena
43,50 mg fosfora
42,64 mg kalcijuma
14,80 mg magnezijuma
0,64 mg gvožđa
0,06 mg bakra
0,56 mg vitamina B3 (niacina)

-Stabljike komorača možete da stavite u supe, čorbe, paprikaše, da ih poslužite uz pečenje ili da ih jedete sveže kao što su to radili stari Rimljani, a listove možete da koristite kao začinsko bilje.
-Kratko propržite komorač sa crnim lukom i poslužite kao prilog uz glavno jelo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply