KOMORAČ (Foeniculum vulgare) poznat je i pod nazivima: morač, anason, divlja mirodija, komorača, koromač, mirodija krupna, slatki morač, itd.

Komorač je dvogodišnja biljka koja naraste 1-2 m, glatke, okrugle, plavkaste, sitno prugaste i razgranate stabljike. Listovi su plavkasto-zeleni, višestruko perasto razdeljeni, a listići igličasti i tanki kao konac. Na vrhovima stabljike razvijaju se sitni žućkasti cvetovi složeni u veliki sastavljeni štit. Plodovi su duguljasti, rebrasti i nešto spljošteni. Miris semena je aromatičan, a ukus vrlo sličan anisu.

Komorač traži duboko orano zemljište, čisto od korova, s dosta hranljivih materija, a razmnožava se ili direktno setvom semena, ili uzgojem rasada. Budući da se širi i pomoću ptica, komorač se javlja tu i tamo u divljem stanju u slobodnoj prirodi.

Komorač cveta od jula do oktobra, a vreme sazrevanja semena od septembra do kraja oktobra.

KOMORAČ UPOTREBA

Komorač jača želudac, čisti organizam od štetnih materija i deluje na bistrinu pogleda. Kuvan u vinu, dobar je za sve bolesti bubrega i bešike, izlučuje kamence i pomaže onima koji mokre teško i bolno. Komorač pospešuje menstruaciju, dobar je za jetru i slezinu, razređuje zgrušanu krv kod unutrašnjih bolesti. Seme komorača deluje na sazrevanje čireva ako se toplo stavi na njih. Kod bolnih grudi kuva se koren komorača u vodi dok ne
postane mekan, pa se mlak stavlja na bolno mesto. Onima koji boluju od proširenih vena ili vodene bolesti preporučuje se da piju, u gutljajima, toplo vino u kome je kuvan koren komorača. To vino je, ništa manje nego čaj od komorača, izvrstan napitak za stare ljude; brzo otklanja teškoće u funkciji želuca i varenju. Zdrobljeno seme komorača pomešano s toplim mlekom treba davati odojčadi, posebno onoj koja se ne hrani majčinim mlekom. U mnogim porodilištima je čaj od komorača prvo piće novorođenčadi, što se pokazalo kao vrlo dobro, jer izostaju početne teškoće u funkcijama želuca. Čaj od komorača zaslađen medom je proveren narodni lek kod velikog kašlja i bronhijalne astme.

LEKOVITI DEO BILJKE KOMORAČ

Koren komorača, koji se sakuplja od druge polovine marta do kraja aprila, a upotrebljava se i čitava biljka, koja se može brati celo leto. Suši se samo u hladu. LEKOVITO DELOVANJE: U zvaničnoj upotrebi je seme komorača, u čaju za čišćenje. Iz plodova se destilacijom dobij a komoračevo ulje. Seme komorača – uz anis i kim – ima vrlo dobro svojstvo zagrevanja. Koren komorača služi za čišćenje zbog visokog sadržaja eteričnog ulja koje suzbija nadutost, smiruje grčeve i deluje protiv vrenja. U malim količinama izaziva lučenje sluzokože želuca i creva, a podstiče i izlučivanje iz bronhija. Odličan je za želudac i protiv katara disajnih puteva. Čisto eterično ulje dobijeno iz semena komorača vrlo je lekovito protiv nadimanja. Ako se uzima sa šećerom ili kao dodatak vodi za grgljanje, leči katar grla, bolove u grlu i promuklost. Komoračevo ulje ima dobro lekovito delovanje ako se primeni spolja kao sastavni deo antireumatskih sredstava za masažu.

Komorač, nazvan huihsiang, bio je vrlo cenjen lek još u starokineskoj medicini, nekoliko hiljada godina pre naše ere, kao lek za oči, želudac i debelo crevo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply