Poznati prirodni lekovi za polne bradavice – kondilome su…jabukovo sirće, beli luk, vitamin E i neke lekovite biljke… sok mlečike , maslačka, rusa i tuja. Ovo lekovito bilje se smatra za prirodni lek za kondilome …

Kondilomi ili genitalne ( polne ) bradavice su najčešći oblik polne bolesti. Veoma liče na obične bradavice, samo se pojavljuju u genitalnoj oblasti. To su male, mekane izrasline na koži, boje mesa ili roze boje i lakše se šire nego obične bradavice.
Izaziva ih humani papiloma virus (HPV).

Postoji više od 100 tipova HPV, ali tipovi HPV-6 i HPV-11 izazivaju više od 90% genitalnih bradavica. Virus se najčešće prenosi seksualnim kontaktom (vaginalnim, oralnim i analnim), ali i običnim dodirom, a dovodi se i u vezu sa rakom grlića materice.

Kondilomi – simptomi

Simptomi se pojavljuju 1 do 6 meseci nakon inicijalne infekcije. Osoba može biti inficirana HPV virusom i bez ikakvih vidljivih simptoma. Čak i ako nemate simptome, možete preneti HPV svom partneru ako ste zaraženi. Bradavice mogu biti različitih oblika: izdignute ili ravne, male ili velike. Može biti samo jedna ili više bradavica. Genitalne bradavice često mogu nestati same od sebe, bez lečenja. S druge strane, mogu da narastu i formiraju velike grupacije koje imaju izgled glavice karfiola. Polne bradavice se najlakše primete kod muškaraca, dok ih žene mogu imati a da to i ne znaju jer su često unutrašnje.

U simptome spadaju: svrab, peckanje, nelagodnost, bol tokom seksualnog odnosa, pojačana vaginalna sekrecija, krvarenje.

Do sada nije pronađen lek protiv virusa koji izaziva genitalne bradavice, pa i kada bradavice nestanu ili budu odstranjene od strane lekara, HPV virus i dalje ostaje u organizmu. Zbog toga je važno, čak i ako bradavice nestanu, i dalje ići na redovne lekarske preglede i koristiti zaštitu prilikom seksualnog odnosa kako bi sprečili širenje infekcije na partnera.

Kondilomi kod žena

Kondilomi kod žena se javljaju u predelu oko vagine i anusa, perineumu (oblast između vaginalnog otvora i anusa), u vaginalnom kanalu i na grliću materice. S obzirom da su kondilomi kod žena često neprimećeni jer se nalaze unutar vagine, veoma je važno obratiti pažnju na osnovne simptome: prekomerno vlaženje vaginalne oblasti, svrab, pečenje i krvarenje tokom seksualnog odnosa.

Najopasnija komplikacija do koje može doći zbog genitalnih bradavica je rak grlića materice. Zato je veoma važno ići na redovne ginekološke preglede i raditi Papanikolau test (Papa test). Ako se otkrije na vreme, rak grlića materice se može lečiti, ali ako se ne leči, metastaziraće i može biti fatalan.

Kondilomi kod muškaraca

Kondilomi kod muškaraca se mogu pojaviti na penisu, preponama, skrotumu (mošnice) i anusu.

Takođe, mogu da se prošire i unutar uretre i rektuma.

I kod muškaraca i kod žena mogu da se pojave kondilomi u ustima nakon oralnog seksa sa osobom zaraženom HPV virusom.

Prirodno lečenje kondiloma

Tople kupke

Tople kupke su vrlo delotvoran prirodni lek koji oslobađa od bola i svraba uzrokovanog polnim bradavicama. Napunite kadu nekoliko centimetara toplom vodom i sedite u vodi 10 do 15 minuta da olakšate simptome. Polivanje zahvaćene oblasti toplom vodom takođe može da olakša simptome.

Lekovito bilje

Lekovite biljke za koje se smatra da sadrže jedinjenja koja se bore brotiv virusa i leče kožne bolesti su sok mlečike, , maslačka, rusa i tuja. Ovo lekovito bilje se smatra za prirodni lek za kondilome i treba ga stavljati na bradavice 4-5 puta na dan.

Beli luk je takođe dobar prirodni lek za polne bradavice. Zdrobite jedan čen belog luka i stavite ga direktno na bradavicu. Zahvaćenu oblast pokrijte zavojem i ostavite tako 24 časa. Pre nego što pribegnete ovom tretmanu, uverite se da je ta lezija zaista kondiloma, a ne neka druga vrsta izrasline.

 

Vitamin E

Direktna primena ulja koje sadrži vitamin E oko genitalnih bradavica dovodi do olakšanja simptoma. Takođe, preporučljivo je uzimati 400 IU (oko 250 mg) vitamina E dnevno da bi se ojačao imunitet.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je jedan od najstarijih prirodnih lekova za genitalne bradavice. Potopite zahvaćenu oblast u toplu vodu na 20 minuta. Temeljito osušite. Komadom vate nanesite jabukovo sirće (punom snagom) direktno na kondilome i ostavite 10 minuta. Isperite mlakom vodom i osušite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply