prirodni-cajevi

Uz lekovitu biljku konjogriz sa nežnim plavim -cvetićima vezani su mnogi mitovi i predanja. Od 15. do 17. veka konjogriz je važio za biljku koja je vešticama služila za razne magije. Ali, čijenica je da koren konjogriza-vodopije reguliše rad žuči i bubrega.

U davnim vremenima vodopiji su pripisivana mnoga lekovita svojstva, ali i čudotvorne moći koje su pomagale ugroženima i onima koji su verovali da im preti neka opasnost. Prah iz korena biljke konjogriz žene su nekada sipale svojim muževima u hranu i tako se borile protiv njihove nevernosti. Pri porođajima, koren konjogriza stavljao se ispod krevetskog čaršava, da bi se porođaj olakšao i ubrzao.

Kao jedan od veoma važnih sastojaka prirodne medicine, sa mnogo aktivnih supstancija u sebi, konjogriz podstiče lučenje želudačnih sokova, ali i sokova iz žuči, povećava apetit i olakšava varenje.

Takođe ima i diuretičko, a i blago laksativno dejstvo – deluje na brže izlučivanje mokraće i eliminisanje stolice. Ima sposobnost blagog snižavanja šećera u krvi, deluje umirujuće na nervni sistem, pročišćava krv i pomaže kod zapaljenjskih procesa na koži.

Konjogriz – vodopija se, osim u bijnim apotekama, može naći i na livadama skoro svih evropskih zemalja. Njegovi cvetovi su najčešće plavi, ponekad ružičasti, ili čak bele boje. Mnogo se koristi u proizvodnji homeopatskih preparata za lečenju poremećaja žuči i jetre. U primeni preparata na bazi ove biljke ne treba očekivati nikakve neželjene efekte, odnosno propratne pojave. U vrlo retkim slučajevima mogu se javiti alergijske reakcije, ukoliko postoji preosetljivost na osnovne supstancije vrste kojoj ova biljka pripada.

Saveti za primenu vodopije-konjogriza

Za bolju funkciju žuči

Problemi sa probavom ponekad nastaju usled nedovoljnog lučenja enzima koji se stvaraju u žuči. Kod smanjene količine žučne tečnosti dobro je piti dve do tri šolje čaja od konjogriza dnevno (vidi recept) sve dok smetnje ne prestanu.

Za bolju funkciju bubrega

Koristi se vino od konjogriza, tako što se u podne i uveče, pre obroka, pije po 1/8 pripremljene količine (vidi recept). Najbolji efekat se postiže terapijama koje se provode dva do tri puta godišnje u trajanju od tri do četiri nedelje.

Pročišćavanje krvi

Najbolje dejstvo u pogledu pojačanog izlučivanja toksina i otpadnih produkata metabolizma postiže se čajem vodopije pripremljenim od korena biljke u prahu ili usitnjenog na sitne parčiće. Dve kašičice korena vodopije preliti sa 1/4 hladne vode, a zatim pripremiti čaj prema receptu kao za žuč. Piti po jednu šolju čaja u podne i uveče, pre obroka, u trajanju od četiri nedelje, najbolje u proleće i u jesen.

Problemi sa kožom

Oblozi od konjogriza ubrzavaju lečenje površinskih zapaljenja i crvenila kože, nanose se na obolelo mesto dva do tri puta dnevno, sve do prestanka simptoma.

Problemi sa želucem

Kod nadimanja i želudačnih tegoba, dobro je popiti čaj od stabljike konjogriza sa malo sirćeta. Priprema se na isti način kao i za žuč. U svaku šolju čaja treba staviti jednu do dve kašičice sirćeta.

Recepti

Čaj od konjogriza za žuč

Dve čajne kašičice osušenih stabljika i cvetova biljke preliti sa 1/4 litre hladne vode, zakuvati, pokriti i kuvati 3 minuta, skloniti sa ringle i odmah procediti.

Vino od konjogriza

U jedan litar suvog belog vina staviti pet kašičica korena konjogriza u prahu, ostaviti da stoji deset dana na sobnoj temperaturi uz svakodnevno mućkanje, a zatim procediti kroz gazu, istisnuti tečnost iz taloga, jer se u njemu zadržavaju najvrednije supstancije, pa ih treba dodati vinu.
U zavisnosti od veličine površine kože koju treba lečiti, stavite nekoliko supenih kašika korena u prahu u manju posudu i prelijte hladnom vodom tako da voda prekrije prašak. Kratko prokuvajte, pa ostavite da se malo ohladi. Obolelo mesto na koži obložite tankom gazom, preko nje premažite pripremljenu mešavinu vode i korena, a odozgo stavite zavoj, ostavite da deluje dvadeset minuta, skinite oblog, a kožu isperite mlakom vodom.

Čaj od vodopije za živce

Čaj od vodopije deluje smirujuće na nervni sistem. Po jednu kašičicu stabljike i korena prelijte sa četvrt litra hladne vode, zakuvajte, poklopite i ostavite da vri na blagoj temperaturi oko dva minuta.Procedite čaj od vodopije i popijte ga pre obroka.

Uputstvo za dijabetičare

Čaj od konjogriza pomalo snižava i šećer u krvi, što ne znači da se njime može lečiti i ozbiljniji oblik dijabetesa. On se koristi kao dodatna terapija. Čaj se priprema isto kao za žuč. Pije se po jedna manja šolja čaja od konjogriza ujutro u podne i uveče pre obroka.
POVEZANO >>>Čajevi od vodopije ili cikorije
Vodopija za kafu i lek

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply