Konopljino ulje se dobija jakim stiskanjem semenki biljke, sve dok ulje ne krene da curi iz njih. Pogledajte neke kratke informacije o koristima koje ulje konoplje može imati za vaše zdravlje.

Konoplja je u stvari naziv za meko i izdržllivo vlakno koje se dobija od biljke Kanabis. Proizvodi nastali na bazi ove biljke se često koriste u industrijske i komercijalne svrhe. Kao industrijska sirovina, konoplja se koristi u proizvodnji tekstila, papira, u građevinarstvu, medicini, zatim u proizvodni zdrave hrane, biorazgradive plastike, a koristi se i kao gorivo.

Najčešće korišćen proizvod od konoplje jeste ulje koje se dobija iz semenki ove biljke. Koristi se uglavnom u pravljenju preparata za negu kože i kose. Koristi od ovog ulja su brojne, a treba naglasiti njegovu važnost za zdravlje srca i u borbi protiv raka. Pročitajte dalje i saznajte koje su još koristi koje donosi ulje od konoplje.

Konopljino ulje lekovitost

Kao što smo već rekli, ulje konoplje ima brojne prednosti po zdravlje. Njegovi proizvodi, kao i ulje u sirovoj formi, se koriste kao izvori aminokiselina za telo. Ukoliko je telo uskraćeno za aminokiseline, raste rizik od pojave ozbiljnih problema, kao što su genetske mutacije i rak. Ulje od konoplje leči rak, pošto su esencijalne i neesencijalne aminokiseline prisutne u velikim količinama u ovom ulju. Dakle, kada se ovo ulje koriste redovno oboleli od raka, postoje šanse za izlečenje. Ulje konoplje sadrži i brojne masne kiseline koje su zdrave za kožu. Ove masne kiseline hrane i hidriraju kožu na pravi način i u dovoljnim količinama. Postoje mnogi proizvodi za negu kože, na primer kreme ze lice ili kreme za telo, koje sadrže ulje od konoplje kao glavni sastojak. Ovo je slučaj, pre svega, što je na biljnoj bazi i nema kontraindikacije. Masaža kože uz pomoć ulja konoplje vam daje zdravu i bogatu kožu, koja odaje mladalački izgled. Ukoliko redovno koristite ovo ulje za prirodnu negu kože, postiže se i efekat sprečavanja njenog starenja. Ulje konoplje se koristi u prevenciji kožnih oboljenja: psorijaze i ekcema, akni i suve kože.

Ulje konoplje se koristi i u nezi kose, takođe. Mnogi nekomercijalni i biljni proizvodi za negu kose, počev od šampona, preko kondicionera do ulja, su napravljeni upravo od ovog ulja. Kao i kod nege kože, masaža uljem od konoplje pospešuje cirkulaciju u glavi i mozgu. Pranje kose šamponom i kondicionerom koji sadrže ovo ulje može ojačati pramenove i kožu glave zaštititi od peruti. Opadanje kose se takođe smanjuje korišćenjem ulja, kao i problemi infekcije kože glave.

Upotreba

Preparati za negu kože i kose koji sadrže naftu mogu umesto nje sadržati ulje konoplje, imajući u vidu da je prirodan i koristan sastojak. Može se koristiti u lečenju raznih oboljenja, bilo za smenjenje bolova bilo kao lek protiv same bolesti. Skrećemo vam pažnju na sledeće koristi koje vaše telo ima od ulja konoplje.

Pošto je prirodno, ulje konoplje se koristi kao hidrirajući sastojak, koji možete naneti na telo ili kosu nakon kupanja ili tuširanja. Kada masirate telo njime, ovo ulje obogaćuje kožu i poboljšava cirkulaciju krvi.
Ulje od konoplje se koristi i za kuvanje, iako nije preporučljivo za kuvanje na visokim temperaturama. Pored toga što hrani daje specifičan ukus, može biti sjajno kao preliv za salatu u slučaju da vam je nestalo maslinovog ulja.
Ovo ulje se koristi i kao biogorivo, isto kao i ostala ulja od povrća. Bezbedan je supstitut nafti, a pošto nije toksičan, za razliku od nafte ne šteti prirodi.

Sve vrste plastike se mogu proizvoditi koristeći ulje konoplje kao bazu, umesto nafte, imajući u vidu da nafta prilkom dekompozicije ispušte toksične hemikalije.
Ulje od konoplje se može koristiti i u proizvodnji boja, pošto ne ispušta štetne materijale prilikom odvoda i imaniske nivoe emisije u odnosu na naftu koja se trenutno koristi u proizvodnji boja.

Uz brojne koristi ulja konoplje koje ste upravo saznali, nema razloga da ne počnete odmah da ga koristite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply