Kopriva čaj od koprive

Narodna poslovica kaže “Neće grom u koprive” ako ne znači da je kopriva simbol beskorisnosti i nepotrebnosti, pa da zbog toga zlo neće u zlo. Naprotiv, kopriva je smatrana biljkom Peruna, slovenskog boga groma. Vera u lekovitost koprive očuvala se sve do danas.

Kopriva je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta, koji povećava broj eritrocita tj. hemoglobina u krvi. Pored hlorofila, kopriva sadrži i tanine, glikokinin – supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju, sirćetnu i kremnu kiselinu, acetilholin, histamin. Za razliku od spanaća i zelja, kopriva ne sadrži otrovnu oksalnu kiselinu i zato je ove namirnice boje zameniti koprivom. Pored regulacije krvne slike, kopriva daje izvanredne rezultate kod reumatizma, proliva, kamena u bešici, dijabetesa, niskog krvnog pritiska, unutrašnjih i spoljnih krvarenja, naročito u kombinaciji sa rusomačom, virkom i nevenom.

Kopriva se, takođe, jako uspešno upotrebljava za jačanje korena kose i protiv peruti. To njeno svojstvo vešto su iskoristilli proizvođači šampona, nudeći kupcima komercijalne proizvode sa ekstraktom koprive koji stvarno izuzetno deluje na kosu ali u preparatu koji se nanosi na kosu i odmah ispira on nema nikakvog efekta. Mnogo je efikasnije da kosu nakon pranja isperete jakim čajem od koprive ili izmasirate teme tinkturom od koprive.

Kopriva je prvoklasan tonik i sredstvo za pročišćavanje organizma, pa se zato preporučuje rekonvalescentima, slabim i bledunjavim osobama.
Kopriva deluje i diuretično, blagotvorna je za sve probleme sa bubrezima i mokraćnom bešikom, tako da pospešuje eliminisanje toksina iz organizma. Upravo zbog toga se koristi protiv ekcema, kožnih alergija i paradoksalno, koprivnjače. Naime, kopriva je bogata histaminom supstancom koja smiruje i sprečava alergiske reakcije. Zato se kopriva sa uspehom upotrebljava kod alergiskog rinitisa. Mnogi smatraju da su alergije autoimune bolesti, pa s obzirom na to nabolje ih je lečiti blagim, balansirajućim lekovima koji deluju postepeno i blago na sam uzrok premećaja a ne na njegove posledice kao steroidi. Kopriva može biti od pomoći i kod glavobolja čiji su uzrok bubrežna oboljenja.

Izgleda da je kopriva izuzeto dragocena u lečenju svih bolesti proisteklih iz savremenog, ubrzanog i nezdravog načina života. Dokaz za to je i njena upotreba u lečenju dijabetesa. U tom slučaju preporučuje se mešavina koprive, pasuljevih mahuna, lista duda, maslačka, lista borovnice i imele. Ovim čajem se jako uspešno spušta nivo šećera u krvi i blagotvorno deluje na pankreas.

Semenom koprive leči se noćno mokrenje dece u krevet. 40 grama semena koprive pomeša se sa 60 grama raženog brašna pa se od toga zamesi testo sa malo kvasca i medom. Testo podeliti na 5 kolačića pa peći na srednjoj vatri. Svako veče detetu davati po 1 kolačić pred spavanje, mesec dana. Dva sata pred spavanje piti po šolju čaja od kantariona. Nakon toga ne uzimati tečnost.

Kopriva je možda najbolji dokaz da korovska biljka koje ima svuda i koju svi poznaju može biti izuzetno korisna. Pored izvanredne lekovitosti kopriva je i izuzetno zdrava hrana i od nje se pripremaju vrlo ukusna jela. To može biti varivo sa lukom i kajmakom, možete je iseckati i dodati u pasulj ili pitu sa sirom. U kuhinji koristite samo mladu koprivu koju ste dobro oprali i malo prokuvali u slanoj vodi.

Sveže isceđeni sok koprive je izuzetno sredstvo za lečenje anemije i jačanje organizma. Nakapavanjem ovog soka (5 do 10 kapi tri puta na dan ) pod jezik leči se mucavost. Takođe, ovaj sok utrljan u teme otklanja perut i jača koren kose. Najbolje je koristiti sveže isceđen sok koji se dobija mlevenjem sveže, mlade i dobro oprane koprive na mašini za meso ili u blenderu i ceđenjem ovog soka koroz dvostuki sloj sterilne gaze. Ovaj sok možete i konzervirati tako što ćete sok razliti u male potpuno čiste i suve flašice od tamonog stakla sa dobrim čepom. Flašice poređajte u lonac na čije dno ste postavili nekoliko krpa, nalijte vodom i kuvajte na 80 stepeni 3 do 5 minuta. Voda ne sme da vri. Kada se flašice ohlade, čuvajte ih u frižideru i brzo potrošite po otvaranju.

Čaj od koprive priprema

Čaj od koprive sprema se tako što se 2 kafene kašike usitnjenog lista ili korena koprive prelije šoljom ključale vode, poklopi i ostavi 20 minuta. Neki ljudi ne podnose ukus koprive pa se njima preporučuje da dodaju malo nane ili matičnjaka. Kopriva ne izaziva naviku i mogu je piti svi. Jako retko može nadražiti digestivne organe pa se osobama koje imaju ove tegobe treba da budu pažljiviji i ne upotrebljavaju čaj od koprive duže vreme bez pauza.

Čaj sa koprivom mešavina protiv anemije :

Kopriva (Urtica dioica) list 60 g

Lucerka (Medicago sativa) 20 g

Majčina dušica (Thymus serpiliium) 20 g

Sve biljke pomešati pa 4 supene kašike smeše preliti sa 3 šolje ključale vode , promešati , poklopiti i ostaviti 30 minuta .Procediti i piti u toku dana zaslađeno medom.

Čaj sa koprivom mešavina protiv upale mokraćne bešike:

Kopriva (Urica dioica) 20 g

Kukuruzna svila (Zea majus) 30 g

Sitnica (Hernaria glabra) 20 g

Hajdučica (Achilea millefolium) 15g

Breza (Betula alba) 15g

Sve biljke pomešati pa 5 supenih kašika smeše preliti litrom ključale vode ,kuvati 2 do 3 minuta ostaviti da se ohladi procediti i piti u toku dana.

Čaj sa koprivom mešavina protiv upale prostate:

Kopriva (Urtica dioica) 50 g

Breza (Betula alba) 30g

Kukeruzna svila (Zea majus) 20g

3 kašike smeše preliti sa 3 šolje hladne vode , zagrevati do ključanja poklopiti i ostaviti 30 minuta . Procediti i piti po jednu šolju ujutro , u podne i uveče.

Čaj od koprive mešavina protiv disajnih alergija:

Kopriva (Urtica dioica) 20g

Hajdučica (Achilea millefolium) 20g

Dobričica (Glecoma hedracea) 20g

Rusa (Cheliodonium majus) 20g

Bokvica (Plantago major) 20g

Zova (Sambacus nigra) 20g

3 supene kašike smeše preliti sa 3 šolje ključale vode , promešati , poklopiti i ostaviti 30 minuta. Procediti i popiti u toku dana.

Čaj od koprive mešavina protiv dijabetesa:

Pasuljeve mahune (Phaseoli legumen ) 30g

Dud (Morus nigra ) 20g

Kopriva (Urtica dioica ) 20g

Imela (Viscum album )10g

Borovnica (Vacimmum myrtilis )20g

5 supenih kašika smeše preliti litrom hladne vode i kuvati 3do5 minuta poklopljeno. Ostaviti da stoji sat vremena. Procediti i piti u toku dana umesto vode.

Čaj od koprive mešavina protiv reumatizma:caj od koprive

Kopriva (Urtica dioica) 20g

Vrbova kora (Salix alba) 20g

Dan i noć (Viola tricolor) 20g

Jasen (Fraximus excelsior) 20g

Maslina list (Olea europea) 20g

4 kašike smeše kuvati 5 minuta u 1 litru vode , skloniti sa šporeta i ostaviti 2 sata . Procediti i piti u toku dana mesto vode.

Čajn od koprive mešavina protiv preobilnih menstruacija :

Virak (Alchemila vulgaris) 20g

Rusomača (Capsela – bursa pastoris) 20g

Kopriva (Urtica dioica) 20g

Hajdučica (Achilea millefolium) 20g

Kantarion (Hypericum perforatum) 20g

3 kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena. Procediti i popiti u gutljajima.
Momčilo Antonijević

Loading...
loading...