Kopriva i zdravlje

Kopriva je poznata kao prirodni lek, a najčešće se za spravljanje lekovitih melema i napitaka od nje, koriste list i koren. Dovoljan je samo jedan pogled na njene nutritivne vrednosti, ili na sam sastav, pa da se odmah uoči pun potencijal.

Kopriva je izuzetno bogata najrazličitijim vitaminima koji su veoma važni za dobro zdravlje. Ona obiluje vitaminima A, C, D, i K. Mada je pored njih prepuna i hvaljenog vitamina B. Ima odličan balans protenina, a masti gotovo da su neznatno zastupljene u njenoj izgradnji. Stecište je je i samog tanina i hlorofila, a još se mogu pronaći sicilijum, natrijum, sumpor, gvožđe, magnezijum, jod, i kalijum.

Velika je šteta što se u našim krajevima, ili makar u pojedinim mestima, kopriva smatra štetnom i neugodnom biljkom. Zbog svoje osobine, da listovima ožari neugodne domaćine i pridošlice, koprivu često izjednačavaju sa korovom i suvišnim rastinjem. Zbog toga se njeno stablo podseca, a biljka bez valjanijih razloga zatire iako je vrhunski prirodni lek koji bilo kako da se upotrebljava povoljno utiče na zdravlje.

kopriva

Kopriva kao lek

Kopriva je izuzetno delotvoran prirodni lek, koji leči i ublažava mnoge tegobe. Kopriva je odlična za zdravlje probavnog sistema jer stimuliše rad organa za varenje, smanjuje bolove u želucu, poboljšava rad jetre i pankreasa. Kopriva kao lek se može koristiti i za lečenje akni, kod lečenja hroničnih alergija, kod anemije, aritritisa, i naravno, bolesti žuči i jetre.

Kopriva se koristi i kao lek za ublažavanje glavobolja, za otklnjanje gljivica i vaginalnih infekcija, kod zamora, lišajeva, migrene i problema sa očima, kod krvarenja iz nosa, i različitih obolenja slezine, kao i kod velikog broja najrazličitijih plućnih obolenja.

S obzirom na brojna lekovita svojstva, svoju primenu je pronašla i kod osetljivih bubrežnih bolesnika, kod osaba koje imaju česte probleme sa dijarejom i varenjem, a koristi se i u otklanjanju herpesa, šuljeva i čireva. Takođe je dobra i za zdravlje kože jer poseduje i visoko antibakterijsko dejstvo, te uspešno otklanja i pojedina oboljenja sa površine kože. Ovm dugačkom spisku na kome su lekovita svojstva koprive se mogu još pridodati slučajevi u kojima se kopriva koristi kao lek za rehabilitaciju, jačanje i oporavak narušenog imuniteta, kao i za ubrzanje metabolizma.

Kopriva kao lek za anemiju

Kopriva je idealan prirodni lek za osobe koje pate od anemije, i loše krvne slike. Kopriva u sebi sadrži visok procenat gvožđa, tako da oporavlja i osnažuje čitav organizam. Uz to, kopriva je bitna za zdravlje krvotoka kao i za samu krv, jer dodatno podstiče cirkulaciju, i snižava prisutnost šećera u našem organizmu.Kopriva kao lek za anemiju najefikasnije deluje u mešavini sa medom a još bolje je ako u prodavnici zdrave hrane nabavite seme koprive i pomešate ga sa medom.Ovde je recept za izvrstan – prirodni lek protiv anemije od koprive i meda.

Nažalost, postoje i negativne strane lečenja koprivom i njih je važno posebno istaći. Listovi koprive povećavaju krvni pritisak, i zbog toga se ova biljka ne preporučuje osetljivim, i po ovom pitanju, ugroženim skupinama. Ukoliko koprivu kombinujemo sa drugim lekovima, može doći do dehidracije i opšte iscrpljenosti organizma, a kopriva takođe može umanjiti i efikasnost pojedinih lekova. Zbog toga se pre kombinovanja koprive sa farmaceutskim proizvodima, obavezno moramo konsultovati sa lekarom.Ili kopriva kao lek je bezbedna za upotrebu kod osoba koje ne uzimaju lekove.

Kopriva kao lek za reumu i bolove u zglobovima

Kopriva kao lek se koristi za lečenje reume, kičmenih oboljenja, išijasa, ali i kao kod lečenja upaljenih i oštećenih zglobova. Štaviše, smatra se biljkom koja je među najdelotvornijima po pitanju ovih oboljenja.  Da bi ova terapija za reumu postigla svoj puni efekat, koprivu je poželjno koristi u svežem stanju. Uzima se nekoliko strukova koprive, a zatim se prelivaju sa 300ml hladne vode. Posuda sa vodom i koprivom se nakon toga stavlja na štednjak, gde se drži do svog vrenja. Ovako spremljeni napitak za reumu i bolove u zglobovima se odlaže na hlađenje, i nakon hlađenja se cedi. Ispoštovavši ove korake, dobijamo lek koji se pije uglavnom tri puta na dan.

Pored čaja od koprive, koji je efikasan kao lek za lečenje gorepomenutih oboljenja, ništa manje delotvorna nije ni kaša od iste biljke. Kaša od koprive se pravi tako što se kopriva, ustini i prokuva, a pri kraju tog procesa se i začinjava sa crnim lukom. Mada ukusna, ova hrana može predstavljati manji problem za osobe sa izrazito osetljivim stomakom.

Kopriva kao lek protiv opadanja kose

Danas postoji čitav niz farmaceutskih sredstava vezanih za zdravlje i očuvanje kose. Ona nam uglavnom obećavaju jačanje korena naših vlasi, ili ponovno bujanje kose, na delovima gde ona već godinama nedostaje. Kako je veliki broj tih proizvoda, čist markentiški trik, ljudi sa ovim osetljivim problemima, sve češće pristupaju terapiji koja u sebi sadrži nezaobilaznu i lekovitu koprivu.

Čaj od koprive se pre svega preporučuje za negu slabe i oštećene kose. On pomaže u osnaženju vlasi koje su pred opadanjem, a takođe našu kosu lišava i suvišne masnoće. Ono što je važno znati, jeste da pre početka terapije sa čajem od koprive, osobe koje muči opadanje kose trebaju proveriti tačne uzroke zbog kojih se to dešava. Kao čest faktor se navodi stres, te sama terapija čajem, ne može pokazati visoke rezultate, ako je ne isprati opširna promena dotadašnjih životnih navika.

Čaj od koprive za kosu se pravi jednostavno, a po mogućnosti ga je najbolje praviti od sveže koprive. Nekoliko strukova koprive se preliva sa dva litra vode i ostavljda da provri. Nakon što voda provri, odlaže se na hlađenje. Ovak ospremljenim napitkom kosa se blago ispira dva puta dnevno.

Ukoiko vam je spravljanje čaja od koprive zamorno, uvek vam preostaje mogućnost i da koristite jedan od šampona na bazi koprive. Njihovo dejstvo je gotovo jednako efikasno, kao i dejstvo samog čaja.

Sa druge strane, osobe koje imaju nešto više vremena na raspolaganju, čaj od koprive za kosu mogu oplemeniti i sa nekoliko cvetova kamilice, sa uljem od bundeve, ili malom količinom jabukovog sirćeta.

Kopriva kao lek protiv peruti

Kako je dokazano da kopriva deluje kao lek za jačanje i očuvanje naše kose, ne treba se čuditi, da pored njenog osnaženja, značajno doprinosi i na estetskom polju iste. Tako se čaj od koprive dugo vremena pored svoje primarne svrhe, koristi  kao prirodni lek koji smanjuje masnoću kose, lišavajući je ujedno dosadne i teško rešive peruti.

I pre ove terapije je potrebno ispitati i dobro protresti životne navike koje su nas dovele do ovih problema. Masna kosa je ponekad posledica smanjene higijene, i bilo bi suludo da je u tom slučaju lečimo bilo kakvim sredstvima ili čajevima.

Da bi se pripremio čaj od koprive, koji će nas osloboditi od peruti i masne kose, potrebno je da se pridržavamo sledećih uputstava. Uzimamo dve šake sveže koprive, koje pre mešavanja sa vodom usitnjavamo. Ovo je najbolje uraditi u blenderu, ali nam u istu svrhu može pomoći i tučak. Nakon što smo ustinili ovu količinu koprive, postepeno joj dodajemo 250ml mlake vode, a sve to zajedno mešamo još neko vreme.

Ovo ujedno predstavlja i kraj spremanja čaja od koprive za masnu i kosu opterećenu sa perutom. Nakon toga, ovom tečnošću se kosa ispira nakon svakog pranja, i ne preporučuje se mešanje ovog sredstvasa srodnim sredstvima za oporavak i regeneraciju.

Ukoliko se pridržavate gore pomenutih pravila, prvi rezultati se mogu videti već nakon nekoliko tretmana. Čaj od koprive se i nakon primećenih benefita, može nesmetano koristiti, bez straha od štetnih posledica ili oštećenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply