Koren koprive je biljni suplement koji se dobija iz korena biljke koprive, biljke koja je poznata po peckanju i naučni naziv je urtica doica. Koren ove biljke se odavne koristi u medicinske svrhe. Istorijski gledano, koristio se za izbacivanje suvišne vode iz organizma i kao tretman za bolove u zglobovima.

Danas se koren koprive koristi kao melem za mnoge zdravstvene probleme. Najčešće se koristi da olakša simptome uvećane prostate.

Zašto koren, a ne lišće i stabljika?

Koren koprive se najčešće koristi u biljnoj medicini, a ne lišće i stabljika biljke. Ovo je deo biljke u kom ima najviše nutrijenata. Najčešće se koristi u formi čaja, tableta, kapsula ili ekstrakta. Koren se takođe može koristiti i za spoljnu upotrebu, kao krema.

kopriva koren

Za šta se najčešće upotrebljava koren od koprive

U biljnoj medicini koren koprive se najčešće koristi za tretman benignih slučajeva hiperplazije prostate ili uvećane prostate, kako je ova bolest poznatija. Koren koprive dosta olakšava sve simptome ove bolesti, posebno kada se koristi u kombinaciji sa drugim biljkama koje takođe povoljno utiču na ovu bolest.

Sudeći prema istraživanju koju je sproveo Medicinski centar univerziteta u Merilendu, koren takođe može smanjiti potrebu za čestim uriniranjem i smanjiti količinu urina, kao i kapanje nakon uriniranja. Ipak, za razliku od drugih lekova koji se koriste za rešavanje ovog problema, koren koprive umanjuje veličinu prostate, već samo dosta ublažava neprijatne simptome ove bolesti. 2014. godine iranski Medicinski žurnal Crveni mesec je objavio članak u kom se navodi da koren koprive značajno ublažuje neprijatne simprome uvećane prostate kod odraslih muškaraca.

Ostala lekovita dejstva

Za koren koprive se smatra da je takođe vrlo efikasan za infekcije urinarnog trakta, kao i bolove u mišićima i zglobovima. Sa druge strane, lišće koprive je korisno kod alergija, polenske groznice i osteoartritisa. Sudeći prema jednom istraživanju iz 2013. godine ulje napravljeno od ekstrakta ove biljke može pomoći kod redukovanja upala.
Kad je u pitanju kuvanje, poput supa i čorbi, ne koristi se koren, već lišće.

Neželjeni efekti

Generalno, kopriva je bezbedna za upotrebu, ali se u nekim slučajevima mogu pojaviti neki minorni neželjeni efekti. Oni se obično manifestuju kao pojačano znojenje, nervoza u stomaku, zadržavanje tečnosti i dijareja.

Medicinske komplikacije

Osim mogućih sporednih dejstava koja se mogu javiti prilikom korišćenja ove biljke, bilo kao suplementa bilo kao namirnice, mnogo ozbiljniji simptomi se mogu javiti ako se uzima sa drugim lekovima. Ako uzimate neke lekove za povišeni krvni pritisak ili trombozu, upotreba koprive može uticati na zgušnjavanje krvi i sniziti vam krvni pritisak, a time, u zavisnosti od vrste lekova, ili poboljšati ili smanjiti njihovo dejstvo.

Koren od koprive takođe može pojačati efekte diuretika, nesteroidnih antibiotika i lekova za dijabetes. Organizam takođe može imati poteškoća da izbaci litijum zbog diuretskih efekata ove biljke. I na kraju, koren koprive može uticati na menstrualni cikljus kod žena i eventualno rezultirati spontanim pobačajem. Zato se upotreba korena koprive ne preporučuje trudnicama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply