[icegram campaigns=”13765″] Korišćenje zelenog čaja za mršavljenje je dobra ideja, jer će ovaj napitak usporiti akumulaciju masti, povećati sagorevanje masti radi dobijanja upotrebljive energije, istopiti stomačno salo, smanjiti nivo šećera u krvi i ojačati imunitet.

Zeleni čaj povećava energetski nivo

Jedna od najboljih funkcija epigalokatehin galata, koga u visokoj koncentraciji ima u zelenom čaju, je njegova sposobnost da spreči neke enzime organizma da razlažu veoma važne hormone. Da budemo precizniji, ovaj katehin omogućava porast nivoa norepinefrina, čime organizmu pomaže da započne razlaganje ćelija masti radi dobijanja upotrebljive energije.

Zeleni čaj povećava delotvornost vežbi

Brojne istraživačke studije pokazuju da zeleni čaj, kao i ekstrakt zelenog čaja, može da pojača sagorevanje masti u organizmu, što ga čini popularnim napitkom pre vežbanja. Kada telo već naporno radi da bi sagorelo kalorije, zeleni čaj mu daje dodatni zamah, zahvaljujući čemu možete da izvučete maksimalnu korist od svakog odlaska u teretanu.

Zeleni čaj ubrzava metabolizam

Katehini i kofein, kojih ima u zelenom čaju, mogu dugoročno da ubrzaju metabolizam. Konzumiranje zelenog čaja povećava pasivno sagorevanje kalorija i poboljšava cirkulaciju.

Zeleni čaj topi stomačno salo

Skidanje stomačnog sala je teško. Ovo salo se u nauci zove visceralno masno tkivo, odnosno masno tkivo koje može da se formira oko organa u predelu torza, a povećava stepen rizika za nastanak brojnih oboljenja. Istraživanja pokazuju da sagorevanje masti koje izaziva zeleni čaj, predominantno deluje upravo na ovu vrstu opasnog sala.

Zeleni čaj poboljšava varenje

Problemi sa varenjem mogu da dovedu do slabe apsorpcije hranljivih materija, grčeva, nadimanja, konstipacije, upala, nemogućnosti bavljenja fizičkim aktivnostima, nelagode i stresa. Ovi faktori imaju negativan uticaj na smanjenje telesne težine. Dakle, ispijanje zelenog čaja detoksifikuje sistem za varenje i poboljšava njegovo funkcionisanje, što zauzvrat pomaže organizmu da delotvornije kontroliše apsorpciju hranljivih materija.

Koliko zelenog čaja se konzumira radi mršavljenja?

Ako koristite zeleni čaj za mršavljenje, morate da popijete bar 2 – 3 šolje dnevno da bi efekti bili uočljivi. Količina katehina i kofeina u zelenom čaju je značajna, ali za ubrzanje metabolizma neophodnog za mršavljenje, svakodnevno morate da uzimate najmanje 200mg katehina. 2 –  3 šolje pravilno skuvanog zelenog čaja obezbeđuju 230 – 350mg ovih korisnih jedinjenja. Kofeina ima daleko manje nego u kafi, ali i pored toga ima negativno delovanje kada se konzumira u velikoj količini, pa se zato prekomerno konzumiranje zelenog čaja ne preporučuje

Kako se priprema zeleni čaj?

Kuvanje zelenog čaja je veoma jednostavno, a sve što vam je potrebno je kesica čaja za mršavljenje ili zelenog čaja. Ako je moguće, trebalo bi da kupujete zeleni čaj uzgajan u Kini ili Japanu, jer ove zemlje imaju najdužu tradiciju u gajenju i branju listića zelenog čaja vrhunskog kvaliteta.

Sastojci

  • 1 kesica zelenog čaja ili 1 kašičica listića zelenog čaja
  • 1 šolja filtrirane vode
  • 1 kašičica organskog meda (po želji)
  • 1 kriška limuna (po želji)

Priprema

  1. U manjem loncu prokuvajte vodu i ostavite je da se prohladi 1 – 2 minuta. Idealna šolja zelenog čaja se priprema sa vodom čija je temperatura tek malo ispod tačke ključanja.
  2. Stavite listiće ili kesicu čaja u šolju i polako prelijte vrućom vodom.
  3. Ostavite čaj da se natapa 2 – 3 minuta pre nego što izvadite kesicu.
  4. Dodajte krišku limuna ili kašičicu meda. Limun povećava bioraspoloživost katehina i antioksidanata u organizmu, zbog čega je savršen dodatak šolji zelenog čaja.
  5. Pijte i uživajte!

Da biste postigli najbolje rezultate kada zeleni čaj pijete radi mršavljenja, dobro je da koristite relativno sveže kesice čaja, koje bi trebalo da čuvate na hladnom, tamnom mestu manje od 6 meseci. Nakon toga, neki nutrijenti i aktivni sastojci počinju da gube dejstvo, usled čega je čaj slabiji i manje delotvoran za mršavljenje.