drvo novca

Japansko drvo novca i feng shui

Prema feng shui-ju, japansko drvo novca privlači novac. Ukoliko ovu biljku držite u svom domu, ona će privući novac u vaš život. Naučni naziv joj je Crassula ovata.

Japansko drvo novca je sukulentna biljka srednje veličine. To je biljka za koju se veruje da privlači novac i prosperitet što se tiče posla. Japansko drvo novca treba držati ispred kancelarije ili u kancelarijskom ormanu, tako da privuče više posla ili više prihoda. Drvo novca treba držati na samom ulazu, u blizini vrata. Listovi ove biljke podsećaju na kovanice novca – pa je simbolika njenog imena i značenja i više nego jasna.

Generalno se bujne, zelene vibrantne biljke smatraju isceliteljskjim biljkama, biljkama koje izvlače negativnu energiju i privlače novac, energiju bogatstva.

Drvo novca krasula cveta tokom zime, sve do proleća, i odlikuje se sitnim belim cvetovima.

krasula biljka

Biljka novca uzgoj

Krasula drvo (ponekad se naziva biljka ili drvo novca) je vrsta sočne biljke. Ove biljke su lake za uzgoj i održavanje, pa su čest izbor za mnoge ljubitelje biljaka. Ne zahtevaju mnogo vode, i mogu da žive dugi niz godina. Drvo novca gajenje je veoma lako iz malih reznica. Ako želite da uzgajate japansko drvo novca, morate naučiti kako da se brinete o njemu.

Biljka novca uzgoj iz reznica:

Pokušajte da pronađete deo biljke koji ima debelu stabljiku sa zdravim listovima. Koristite oštre, čiste makaze za odsecanje stabljike. Pobrinite se da ostavite nekoliko centimetara prostora između dna stabljike i lišća, tako da ne morate da uklonite sve listove kada sadite biljku.

Ostavite da se stabljika malo osuši. Dajući reznici nekoliko dana da se osuši i da se stvori krasta iznad – pomoći će vam da održite biljku zdravom. Sve što treba da uradite je da ostavite reznicu na suvom mestu dok vam se ne čini da je malo suva.

Što je veća reznica, više vremena će biti potrebno da se osuši. Takođe će trajati duže ako ovo radite u zimskom periodu, za razliku od toplih letnjih meseci.

Nanesite hormon za ukorenjivanje neposredno pre sadnje. Ovaj korak je opcionalan. Iako može povećati šanse za uspeh ukorenjivanja, krasula drvo je poznato po svojoj sposobnosti da se samo može uspešno ukoreniti.

krasula uzgoj

Napunite posudu sa adekvatnom zemljom. Ne treba da koristite klasično supstratno zemljište za vaše krasula drvo, budući da je preteško za ovu biljku da se ukoreni. Umesto toga, kupite zemljište specijalno za sočne biljke ili ga napravite sami. Zapamtite da japansko drvo novca zahteva zemlju koja je dobro propusna.

Možete napraviti sami zemljište od kombinacije peska, perlita i neke vrste komposta. Sukulentne biljke, kao što je krasula drvo, vole zemlju koja je dobro propusna, tako da je važno da se izbegne klasična saksijska zemlja.

Ako ste zabrinuti da drenaža nije dovoljno dobra, koristite glinene posude umesto plastičnih. Uverite se da postoji drenažna rupa na dnu posude za uzgoj krasule, gde voda može da istekne. Ako postoji tacna ispod posude, uvek izbacite višak vode.

Krasula drvo novca ne treba veliku količinu prostora, tako da ako imate malu reznicu – možete koristiti posudu koja je mala.

Prstom ili olovkom napravite malu rupu u zemljištu, postavite stabljiku u rupu, tako da se pokrije hormon za ukorenjivanje (ako ga koristite). Ako niste koristili ovaj hormon, samo stavite stabljiku dovoljno duboko, tako da biljka može da stoji sama od sebe. Neka zemlja oko stabljike bude rastresito ”utapkana”, radi bolje drenaže.

Stavite biljku na sunčano mesto, ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti jer će lišće da izgori. Za tri do četiri nedelje, trebalo bi da primetite novi rast na vrhu biljke. Ovo je dobar znak da je vaša biljka uspešno ukorenjena.

Izbegavajte zalivanje biljke dok se ukorenjuje. Kada se biljka ukoreni, možete je prebaciti u veću posudu.

Drvo novca Crassula ovata nega

Japansko drvo novca zalivanje   

Ostavite da se biljka osuši pre nego što je zalijete. Krasula drvo je sukulentna biljka, što znači da, iako joj treba voda, ne treba joj puno. Ako dodirnete zemlju i ona se oseća vlažno, biljka ne treba vodu. S druge strane, ako primetite da lišće počinje da vene, onda znate da biljka ne dobija dovoljno vode.

Stavite prst oko 2,5 cm duboko u zemljište. Ako je suvo, onda je u redu da zalijete biljku. Ako je i dalje vlažno, onda ne treba više vode.

U zimskim mesecima, vaša krasula će verovatno trebati još manje zalivanja nego normalno.

Mnogi ljudi preporučuju zalivanje sukulentnih biljaka potapanjem cele saksije u kadu sa vodom, što omogućava biljkama da upiju vodu sa dna. Najvažnija stvar je da dozvolite da se višak vode u potpunosti iscedi iz saksije.

Ne ostavljajte ovu biljku da ”sedi” u vodi. Ako primetite višak vode, izbacite je iz tacne ispod saksije.

Pokušajte da izbegnete kvašenje listova prilikom zalivanja.

Drvo novca nega podrazumeva i da držite ovu biljku na sunčanom mestu. Treba joj puno sunce, ali to ne znači da treba da bude na punom suncu ceo dan. Izbegavajte postavljanje biljke na prozoru okrenutom prema jugu, jer će verovatno izgoreti. Umesto toga, tražite mesto gde će biljka svaki dan dobiti oko 3 do 5 sati sunca.

Pomerajte krasula drvo novca u fazama. Na primer, ako ste držali ovu biljku u mračnom, zasenčenom uglu i želite da je prebacite na svetlije mesto na prozoru, nemojte samo odjednom pomeriti biljku. Ta ekstremna promena će verovatno izazvati da lišće izgori i opadne. Umesto toga, pomerite biljku postepeno, tako da ima vremena da se prilagodi. Na primer, pomerite biljku iz mračnog ugla na mesto gde može dobiti sat vremena indirektnog sunca. Ostavite je tamo najmanje nekoliko dana pre prelaska na područje sa malo više sunca. Ako primetite da su ivice listova postale braon, to je verovatno jer je previše na suncu.

Držite krasula drvo urednim. Ako su neki listovi pali sa drveta u saksiju, uklonite ih. Takođe možete orezati biljku da ostane zdrava. Ako želite da je orežete, možete ukloniti bilo šta, ali izbegavajte previše petljanja sa glavnim stablom ili možete ubiti biljku.

Držite biljku na pravoj temperaturi. Krasula drvo novca je veoma izdržljivo i lako za održavanje, tako da ne morate da brinete toliko o tome da li je temperatura u redu. Držite ga na mestu na sobnoj temperaturi. To znači da ne treba da ga postavite na prozoru okrenutom prema jugu gde će dobiti direktnu sunčevu svetlost veći deo dana.

Zimi, krasula drvo preferira nešto hladnije temperature (npr. oko 13 C).

Drvo novca održavanje

Promenite zemlju svake dve do četiri godine. Iako možete ostaviti biljku u istoj saksiji dugi niz godina, sve dok je ne zalivate previše, menjanje zemljišta svake dve do četiri godine će vam dati priliku da pregledate koren – u smislu da li ima oštećenja ili truleži. Osim toga, dajući biljci sveže suvo zemljište će osigurati da ona nastavlja da cveta.

Ako primetite da vaše krasula drvo, koje ste imali dugi niz godina, ne deluje više dobro, presađivanje može pomoći da se biljka naglo povrati.

Crassula održavanje podrazumeva i da obrišite lišće da uklonite prašinu. Ako je vaša biljka prašnjava, možete koristiti meku krpu za nežno uklanjanje prašine. Alternativno, ako je kišni dan, u redu je da stavite biljku van, što će pomoći da isperete prašinu.

Uverite se, ipak, da ako se lišće pokvasi, da se osuši u potpunosti.

Pobrinite se za uklanjanje bilo kakvih štetočina. To nije čest problem, ali krasula drvo može postati zaraženo bubama. Ako primetite problem sa malim bubama na vašoj biljci, koristite malo alkohola i vate da nežno obrišite lišće.

Kada ste u potrazi za bubama – tražite male, mekane, bele naslage na listovima. To su znaci da postoje bube na biljci. Pored toga, možete koristiti lupu da otkrijete crvene paukove, koji su suviše mali da se vide golim okom.

Izbegavajte korišćenje insekticidnih sapuna na biljci, jer to može oštetiti listove.

Krasula drvo novca presađivanje     

Kada reznice krasule puste koren (što je najviše za mesec dana), potrebno je da ih presadite u saksiju sa kvalitetnijom zemljom. Dok je biljka još mlada – ona ne zahteva presađivanje i mnogo prostora, budući da sorta ovog drveta koja se uzgaja kod nas sporije raste. Može opstati godinama, formirajući drvce koje se lagano širi. Kada nabuja i dosta poraste, presadite je u veću saksiju sa mešavinom zemlje i peska.

drvo novca odrzavanje

Drvo novca razmnožavanje

Rezanje grančica je svakako najlakši način za razmnožavanje ovog drveta. Reznice se veoma brzo i lako ukorene, a trebalo bi da budu dugačke od 5-15 cm. Posadite ih u mešavinu peska sa zemljom u odnosu 1:1. Zalivajte posađene reznice na 3 do 4 dana. Bitno  je da zemljište nije konstantno natopljeno, jer će u suprotnom reznice istruliti. Držite ih u hladu.

Drvo novca se može razmnožavati i uz pomoć listova. Otkinite list sa ovog drveta i postavite ga jednostano na zemlju, a za oko 4 nedelje će pustiti žilice. Neophodno je da list bude zdrav, ceo i otkinut sa biljke tik uz stablo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply