Krušina kora , sama ili kao sastojak čajnih mešavina, čisti creva i leči probleme vezane za njihovo pražnjenje, ali nikako ne sme da se koristi sirova, jer ih tada uspavljuje…

Krušina (Frangula alnus Mili., Rhamnaceae) je žbun ili nisko drvo sa sivosmedjom korom, široko ovalnim listovima i belim cvetovima koji su pojedinačni ili sakupljeni u štitastim cvastima u pazuhu listova. Zreo plod je sočna bobica crnoljubičaste boje.Krušina je rasprostranjena po čitavoj Evropi i severozapadnoj Aziji.Krušina raste po vlažnim šumama, lugovima, pored reka i potoka. Kod nas je bila rasprostranjena, a sada se sve redje nalazi.
Kao biljna lekovita sirovina koristi se osušena kora krušine (Frangulae cortex) skinuta sa debljih grana i mladih stabala samonikle krušine. Kora krušine se guli krajem zime i početkom proleća (pre nego što drvo olista) i odmah suši.

UPOZORENJE!
Kora krušine može da se upotrebi posle godinu dana, ili posle jednosatnog zagrevanja na 100 stepeni, jer ako se upotrebi sveža kora krušine ona dovodi do jakih povraćanja i proliva praćenih grčevima.

Krušina kora sadrži kao glavne aktivne sastojke antrahinonske heterozide (4-6 %) od kojih su najvažniji glukofran-gulin A i B.Krušina kora je u mnogim farmakopejama oficinalna i priznata kao pouzdan laksans (reguliše varenje i održava normalnu funkciju organa za varenje). Njeni aktivni sastojci se delom resorbuju u tankom crevu, izlučuju na sluzokožu debelog creva i, zajedno sa neresorbovanim delom, pojačavaju peristaltiku. Na taj način se izazivaju refleksne kontrakcije muskulature i pražnjenje creva.
Krušina kora se koristi sama ili kao sastojak čajnih mešavina protiv zatvora, hemoroida, analnih fisura i drugih oboljenja kad se želi lakše pražnjenje creva. Standardizovani ekstrakti, to jest ekstrakti sa definisanim sadržajem aktivnih materija, korite se za izradu fitopreparata, najčešće u obliku tableta, kapsula ili dražeja.

Krušina kora primenjuje se samo kod akutnih zatvora. Uglavnom se preparati koji je sadrže uzimaju uveče, pred spavanje, jer laksantno delovanje nastupa posle 8-12 časova.Krušina ne sme da se upotrebljava u slučaju stomačnih bolova nepoznatog porekla, zapaljenja slepog creva i trbušne maramice, zavezanih creva, čira na želucu, za vreme menstruacije, trudnoće i dojenja.Krušina takodje ne sme da se daje deci mlađoj od 12 godina.

Krušina neželjeni efekti

Od neželjenih efekata može da se javi mučnina, povraćanje i proliv.Ako se krušina dugo i često upotrebljava moguće je pojačano izlučivanje vode i kalijumovih soli. Kao posledica mogu da se jave poremećaji rada srca i slabost mišića.Kora krušine je nadražajni laksans. Zato ne bi trebalo da se upotrebljava duže od 1-2 nedelje. Dugotrajna upotreba krušine kore može da dovede do gubitka prirodnog refleksa pražnjenja creva i takozvane “lenjosti creva”.

Čaj za čišćenje u čiji sastav ulazi krušina kora

20 g ploda kima
30 g lista pitome nane
10 g lista sene
30 g krušina kora
1-2 kašičice ove mešavine prelijte 1 šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i uveče pijte pre spavanja.

Krušina kora čaj

Jednake količine cveta kamilice, ploda morača, kore krušine i lista sene.Priprema se i pije kao prethodni čaj.

Krušina kora- Čaj za hemoroide
Jednake količine cveta kamilice, rizoma idjirota, ploda morača, lista sene i kore krušine.
1-2 kašičice ove mešavine prelijte 1 šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte čaj uveče po šolju.

Kako se priprema krušina kora čaj

1/2 kašičice kore krušine prelijte jednom šoljom ključale vode.
Ostavite da odstoji 10-15 minuta i procedite.Pijte solju čaja od kore krušine uveče (pre spavanja).
Kora krušine se za čaj retko koristi sama. Češće se upotrebljava u čajnim mešavinama sa drugim biljnim laksansima, karminativima (biljkama koje olakšavaju odvođenje gasova) i spazmoliticima (biljkama koje smiruju grčeve glatke muskulature).

Krušina kora za mršavljenje

Krušina kora za mršavljenje daje slabe rezultate ako se koristi sama, zato je treba koristiti kao sastojak sledeće čajne mešavine.

100 g suve kore krušine
10 g korena selena
20 g cveta i lista maslačka
10 g sladića
10 g zečjeg trna
10 g plodova sene
10 g lista vinove loze

Sve sastojke usitniti i stavitei u pola litra vode 3 kašike mešavine.Kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Kada se prohladi, procedite i nezaslađenčaj popijte u tri doze posle jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply