[icegram campaigns=”14335″]

Krvarenje tokom trudnoće svakako je razlog za zabrinutost. Na kraju krajeva, trudnoća (u teoriji) ne bi trebalo da uzrokuje vaginalno krvarenje. Ipak, postoje i drugi uzroci krvarenja osim menstruacije. Vaginalno krvarenje u nekom obliku se javlja kod oko polovine svih trudnoća.

U trudnoći, neke vrste krvarenja su veliki problem, dok druge nisu. Subhorionsko krvarenje je samo jedna vrsta krvarenja. Neki slučajevi mogu postati ozbiljni, dok drugi ne utiču negativno na trudnoću. Ali važno je da pozovete svog lekara odmah kad primetite bilo koji oblik vaginalnog krvarenja.

Hematom u trudnoći (subhorionsko krvarenje) nastaje kada se posteljica odvaja od prvobitne lokacije implantacije. Na taj način se formira hematom (ugrušak krvi) između posteljice i materice. Ovaj hematom može da krvari.

Hematom u trudnoći može varirati u rasponu veličina, a najmanji su najčešći. Veće verzije mogu izazvati teže krvarenje.

Subhorionski hematomi su samo jedan uzrok krvarenja u trudnoći. Njihov tačan uzrok nije poznat. Oni takođe nisu povezani sa tačkastim krvarenjem tokom trudnoće.

Tačkasto krvarenje u trudnoći se javlja kod oko 20% žena u roku od 12 nedelja trudnoće. Dok ovo oskudno krvarenje može da se javi u bilo kom stadijumu trudnoće, to je najčešće u prvom trimestru.

Uzroci tačkastog krvarenja u trudnoći uključuju:

– implantacija embriona

– širenje materice

– polni odnos

– povećan nivo hormona

– promene grlića materice, uključujući i polipe grlića materice (male izrasline)

– ginekološki pregled.

Tačkasto krvarenje je upravo takvo kao što zvuči – nekoliko mrlja krvi. Bilo koji oblik krvarenja u trudnoći svakako treba prijaviti svom lekaru, ali simptomi ovog tačkastog krvarenja se veoma razlikuju od vaginalnog krvarenja.

Obilnije krvarenje u trudnoći, koje zahteva da promenite nekoliko uložaka, ima tendenciju da bude jedini znak ili simptom hematoma u trudnoći. Vi ne možete znati da li imate hematom dok lekar ne izvrši ultrazvuk.

Hematom u trudnoći svakako da nije jedini znak obilnog vaginalnog krvarenja.

Obilno krvarenje u trudnoći može biti znak:

– vanmaterične trudnoće

– pobačaja

– molarne trudnoće

– rupture materice

– odvajanja placente od materice

– prevremenog porođaja (pre 37. nedelje trudnoće).

Ovi ozbiljniji uzroci vaginalnog krvarenja u trudnoći su takođe praćeni drugim simptomima, kao što su jaki stomačni bolovi i vrtoglavica.

Da li je hematom u trudnoći opasan?

Mnogi hematomi nisu štetni na duže staze. Vaš lekar će vas posavetovati nakon uočavanja hematoma na ultrazvuku. Manji hematomi imaju bolje rezultate, a veće verzije mogu predstavljati problem. Prema jednoj studiji, samo oko 7% hematoma može dovesti do pobačaja. Što ranije dobijete dijagnozu, bolji je ishod.

Brzi tretman je ključ

Ako se ustanovi da hematom u trudnoći izaziva vaginalno krvarenje, onda će vam vaš lekar verovatno preporučiti tretmane za sprečavanje pobačaja. Opcije mogu da uključuju uzimanje progesterona ili didrogesterona. Ako je hematom u trudnoći veliki, lekar će vam reći da:

– strogo mirujete (ležite u krevetu)

– izbegavate da stojite duži vremenski period

– izbegavate seksualne odnose

– izbegavate vežbanje.

Subhorionsko krvarenje je znak povezan sa hematomom. Dok se ovo ne smatra normalnom pojavom u trudnoći, hematom u trudnoći ipak nije ništa neobično. Njegovo postojanje takođe ne mora da znači da trudnoća neće uspeti. Sa tretmanom i konstantnim praćenjem, mnoge žene rode zdrave bebe u terminu.

Iako hematom u trudnoći ne predstavlja neposrednu opasnost kao i druge vrste vaginalnog krvarenja, trebalo bi da ga pratite sa svojim lekarom. Pozovite svog lekara svaki put kada primetite krvarenje. Ako je uzrok nepoznat, ultrazvuk može se vrši da se isključi hematom.

U većini slučajeva, hematom u trudnoći se vremenom potpuno resorbuje i nestane. Međutim, nekada se zadrži do kraja trudnoće. To obično ne sprečava da žena normalno iznese trudnoću do kraja i da rodi zdravo dete.

Postojanje hematoma u trudnoći ukazuje na nešto rizičniju trudnoću i potrebne su česte kontrole kod lekara. Međutim, uz pravovremenu dijagnozu i adekvatan tretman – ishod je dobar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply