areka palma

Uzgoj areka (leptir) palme – nega sobne biljke

Areka palma (Chrysalidocarpus lutescens), poznata i kao areca ili kućna leptir palma, jedna je od najkorišćenijih vrsta palmi za svetle enterijere. Karakterišu je uski, uspravni i peroliki listovi koji se pri vrhu savijaju formirajući kitnjaste lepeze, od kojih svaka može da sadrži i do 100 segmenata. Ove velike, jake biljke privlače pažnju pa su sve popularnije za uzgoj.

Osim estetike, areka palmu je dobro imati u svojoj blizini i zbog zdravlja. Ovo magično drvo spada u najbolje prečišćivače vazduha; ima sposobnost stalnog uklanjanja hemijskih toksina iz vazduha, a poznato je po tome da uklanja čak i formaldehide. Ova sobna biljka se smatra jednim od najboljih osveživača vazduha, a vazduh u prostoriji u kojoj se nalazi će biti konstantne vlažnosti i svežine. Posebno je delotvorna u ovlaživanju vazduha u zimskom periodu kada je on isušen zbog grejnih tela.Zato ako imate uslove za gajenje nabavite kućnu areka palmu.

areca palma uzgoj

U nastavku članka ćete saznati kako gajiti areka palmu u kući.

Osnovne informacije o areka palmi

Zrela, odrasla areka palma za saksijski uzgoj je prilično skupa pa se zato obično kupuju male sobne biljke. Godišnje rastu od 15 – 25cm sve dok ne dostignu punu zrelost i visinu od 2 – 2,5m. Areka palma je jedna od retkih koja podnosi orezivanje ne trpeći štetu, što ih čini pogodnim za uzgoj u kući do kraja životnog veka koji iznosi nekih 10 godina.

Ključni faktor za uspešan uzgoj areka palme u kući je dovoljna količina svetlosti. Potrebno im je jako, indirektno svetlo koje dopire sa južnog ili zapadnog prozora. Kada su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, listovi dobijaju žutozelenu boju.

areka palama odrzavanje

 

Nega i održavanje areka palme

Nega i održavanje areka palme u zatvorenom prostoru nije teška ali to je biljka koja ne toleriše zapostavljanje. Zalivajte je toliko da zemlja bude blago vlažna u proleće i leto, a tokom jeseni i zime pustite da se zemlja malo isuši između zalivanja.

U proleće prihranjujte palmu đubrivom koje se postepeno rastvara. To će palmi obezbediti dovoljno hranljivih materija za celu sezonu. Listovima leti prijaju mikronutrijenti u spreju. U ove svrhe možete da koristite tečno đubrivo za biljke koje sadrži mikronutrijente. Vodite računa da preparat nosi oznaku prihrane preko listova i rastvorite ga u skladu sa uputstvom. Ne prihranjujte areka palmu tokom jeseni i zime.

Presađivanje

Sobna areka palma mora da se presađuje svake 2 – 3 godine. Biljka voli „tesne“ saksije, a nagomilavanje korenja pomaže da se ograniči veličina palme. Glavni razlog za presađivanje je zamena stare saksijske zemlje i uklanjanje nataložene soli iz đubriva koja se zadržava u zemlji i na zidovima saksije. Koristite posebnu mešavinu za sadnju palmi ili univerzalnu mešavinu zemlje za saksije koju ćete poboljšati jednom pregršti običnog peska.

Vodite računa da areca palmu presadite u novu saksiju na istoj dubini na kojoj je bila i u staroj. Preduboka sadnja može ozbiljno da ošteti palmu. Korenje je krto pa ne pokušavajte da ga razmrsite. Pošto zemljom popunite prostor oko korenja, pritisnite zemlju rukom da bi bila sabijena. Vazdušne džepove eliminišite tako što ćete preplaviti saksiju vodom, sačekati da se ocedi pa ponovo pritisnuti zemlju rukom. Ako je potrebno, dodajte još zemlje.

Pošto sada znate kako je jednostavna nega areka palme, zašto ne biste skoknuli do najbližeg rasadnika ili garden centra i kupili jednu. Uzgoj areka palme vredi takvog puta jer ćete uživati u njenom raskošnom, divnom lišću koje će ulepšati prostor.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply