kukurek

Kukurek biljka     

Jedna od kontroverznih biljnih vrsta koja se koristi u narodnoj medicini i danas je u upotrebi jeste biljka kukurek, koju negde zovu i čemerika. Ova biljka je poznata već hiljadama godina i kao otrov i kao lek lek za određene tegobe.

Kukurek je zapravo zajednički naziv za više od 20 različitih vrsta zeljastih višegodišnjih biljaka iz roda Helleborus, a dva najviše uobičajena oblika su crni kukurek i beli kukurek, dve potpuno različite forme. Većina vrsta u okviru ovog roda su otrovne, ali postoje neke koje mogu da se koriste kao prirodni lek, ali samo od strane stručnih travara, jer postoje neki moćni efekti kukurek biljke koji mogu biti od koristi za naše zdravlje.

Beli kukurek je tehnički drugačija biljka, iz potpuno drugačije porodice, ali se još uvek široko smatra varijetetom kukureka.

Biljka kukurek je rod zeljastih biljaka iz familije Ranunculaceae (ljutića),u koji spada 20ak vrsta biljaka. Listovi kukureka su modro-zeleni, dok su cvetovi različite boje – zavisno od vrste kukureka.

Kukurek je poznat kao jedan od vesnika proleća.

 kukurek cvet

Kukurek cvet gde raste

Kukurek prirodno raste u predelu šuma, pa se vrlo lako može videti u šumarcima oko naselja i gradova.

Najveći broj vrsta kukureka raste upravo na Balkanu.

Beli kukurek je višegodišnja biljka koja ima široku distribuciju širom Evrope, severne Azije i Severne Amerike.

Crni kukurek ne raste kod nas.

Kukurek kao lek

Od davnina se veruje u lekovite moći kukureka, pre svega u njegove isceliteljske efekte.

Beli kukurek, sorta kukureka, ima efekte kao sredstvo za čišćenje, dok crni kukurek kao lek ima širi spektar primene.

Neke od najznačajnijih, jedinstvenih zdravstvenih koristi kukureka obuhvataju njegovu sposobnost da vrši detoksikaciju tela, stimuliše menstruaciju, eliminiše parazite iz tela, smanjuje groznicu, podstiče gubitak težine i leči grčeve.

Beli i crni kukurek su se koristili kao izuzetno efikasni purgativi (sredstva za izbacivanje sadržaja iz želuca) u drevnoj istoriji, posebno u Grčkoj. Međutim, zbog svoje izrazito toksične prirode, konzumiranje ove biljke je jednako opasno i može dovesti do smrti ili brojnih drugih sporednih efekata.

beli kukurek

Kukurek kao lek deluje i kao diuretik: uzet u vrlo malim dozama, ispoljava pouzdano diuretičko svojstvo, što je sporiji i manje nasilan način izbacivanja toksina iz organizma. Stimulacijom mokrenja, može da pomogne telu da se oslobodi viška masti, soli, vode i toksina – čime dovodi do čišćenja bubrega i poboljšanja opšteg zdravlja.

Zeleni kukurek ima poznate koristi za smanjenje groznice, i bio je u širokoj upotrebi u lečenju tifusa i drugih groznica.

Zbog sposobnosti da izazove mokrenje i izlučivanje, kukurek se povremeno koristi od strane ljudi koji pokušavaju da brzo izgube težinu.

Vrlo male doze su povezane sa smanjenjem spazmodičnih poremećaja kod dece, kao što je epilepsija ili druga mišićno/neurološka oboljenja. Snažne hemikalije pronađene u kukureku mogu ublažiti ove tegobe, ali kao i uvek, postoji veliki rizik.

Kukurek kao lek deluje i anti-parazitski: u mnogim zemljama, zbog lošeg standarda života i kvaliteta hrane, paraziti su i dalje veoma realan problem, a crevni paraziti  mogu da pogoršaju postojeće nutritivne nedostatke i te kako zagorčati život. Male doze kukureka, možda zbog svoje veoma toksične prirode, povezane su sa uspehom eliminisanja crva u digestivnom traktu.

Da li je kukurek otrovan?

Obe vrste su toksične u neodgovarajućim dozama, tako da ni pod kakvim okolnostima ne treba da pokušavate da sami koristite ovu biljku kao lek. Neželjeni efekti su veoma ozbiljni, uključujući i smrt, pa ako želite da primenite kukurek kao lek, budite vrlo oprezni i uradite to samo pod nadzorom stručnog i iskusnog travara.

Crni kukurek ili božićna ruža je vrlo otrovan i njegovo korišćenje dovodi do poremećaja rada srca, a dešava se da dovede čak i do smrti.

Heleborin, helebrin i heleborein su osnovni otrovi ove biljke.

Kukurek u bašti

Pored lepih i neobičnih cvetova, kukurek biljka ima atraktivno zeleno lišće koje estetski deluje veoma lepo u vašoj bašti. Nakon što se biljka uspostavi, njena nega je zaista minimalna. Svi delovi biljke su otrovni, pa ako gajite kukurek u bašti – pobrinite se da zadržite decu i kućne ljubimce dalje.

Posadite kukurek u dobro propusno, organsko zemljište, na ‘’tačkastom’’ ili filtriranom suncu ili senci. Kukurek će se ‘’vratiti’’ za mnogo godina, stoga se uverite da prostor u kom ga gajite može da primi nov rast i da ima odgovarajuću sunčevu svetlost. Kukurek ne treba više od nekoliko sati tačkaste svetlosti i uspešno raste u senovitim delovima. Nega kukureka u bašti uključuje uklanjanje starih listova kada postanu oštećeni. Vodite računa i o pažljivom prihranjivanju biljke. Previše azota može dovesti do bujnog lišća i nedostatka cvetanja. Posadite kukurek u bašti u jesen. Sačekajte tri do četiri godine za cvetanje mlade biljke gajene iz semena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply