Nutritivne vrednosti kukuruza šećerca

Šećerac je posebna vrsta kukuruza koji se genetski razlikuje od običnog kukurza. Njegova zrna su meka, ukusna i koriste se kao povrće u mnogim kuhinjama širom sveta. Za razliku od običnog kukuruza, šećerac se bere ranije, u fazi kada je komušina (omotač klipa) u mlečnoj fazi. Klipovi se koriste ili odmah ili se zamrzavaju za kasniju upotrebu jer se sadržaj šećera brzo pretvara u skrob.

Svojstva kukuruza šećerca korisna za zdravlje

 • Sa 86 kalorija na 100g, šećerac je srednje kalorijske jačine u poređenje sa drugim povrćem. Međutim, svež šećerac ima mnogo manje kalorija od običnog kukuruza i drugih cerealija, kao što su pšenica, pirinač itd. Kalorijska vrednost šećerca uglavnom potiče od prostih ugljenih hidrata, kao što su glukoza i saharoza, za razliku od cerealija koje sadrže složene šećere, kao što su amiloza i amilopektin.
 • Šećerac je bezglutenska žitarica i mogu je koristiti i osobe sa celijakijom, slično pirinču i kinoi.
 • Šećerac sadrži visokokvalitetne fitohemijske spojeve koji podrazumevaju i vlakna, vitamine i antioksidante, kao i minerale u manjim količinama. To je jedan od nafinijih izvora vlakana, 100g zrna sadrže 2g ili 5% dnevnih potreba za vlaknima. Zajedno sa sporovarećim kompleksnim ugljenim hidratima, vlakna u ovoj namirnici pomažu da se nivo šećera u krvi postepeno reguliše. Međutim, šećerac, kao i pirinač, krompir itd., spada u namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, što mu ograničava upotrebu kod pacijenata obolelih od dijabetesa.
 • Žuti varijetet šećerca ima značajno visok nivo fenolskih flavonoidnih pigmentnih antioksidanata, kao što su beta karotenski, luteinski, ksantinski i kriptoksantinski pigmenti i vitamin A. Sve u svemu, ova jedinjenja su neophodna za zdravu sluzokožu, kožu i dobar vid. Konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima štiti organizam od pojave karcinoma pluća i usne duplje.
 • Kukuruz je dobar izvor fenolskog flavonoidnog antioksidansa, ferulinske kiseline. Nekoliko ispitivanja ukazalo je na to da ferulinska kiselina igra vitalnu ulogu u prevenciji karcinoma, starenja i upala kod ljudi.
 • Sadrži dobar nivo nekih vitamina iz B- kompleks grupe, kao što su tiamin (B1), niacin (B3), pantotenska kisleina (B5), folna kiselina (B9), riboflavin (B2) i pirodiksin (B6). Mnogi od ovih vitamina funkcionišu kao kofaktori enzima tokom metabolizma.
 • Osim toga, sadrži zdrave količine nekih važnih minerala, kao što su cink, magnezijum, bakar, gvožđe i magnezijum.

Priprema i posluživanje

Za pripremu organskog šećerca, pranje nije neophodno. Samo uklonite komušinu i svilu i koristite kao povrće. Međutim, klipove u komušini možete da operete u hladnoj tekućoj vodi ili da ih potopite u rastvor soli i vode na 15 do 20 minuta. Osušite ih papirnim ubrusom.

Šećerac se pre koristi kao povrće nego kao žitarica. U stvari, čitav klip, ili njegov deo, može da se posluži kao glavno jelo. Ako želite da koristite samo zrno za kuvanje, upotrebite nož za odvajanje, zasecite osnovu klipa i povucite duž kočnja da bi odvojili zrna.

Nekoliko saveta za posluživanje:

 • Sveža, sirova mlečnjikava zrna šećerca mogu da se jedu bez kuvanja ili parenja.
 • Čitav klip može da se peče na roštilju i da se posluži sa solju, limunom i biberom kao začinima.
 • Ceo klip može da se sprema na pari ili da se bari u slanoj vodi i posluži sa maslacem ili uljem.
 • Barena zrna su sjajan dodatak salati, pici, pasti, rizotu, paprikašu, omletu, prženom pirinču, pilavu itd.
 • Supa i čorba od šećerca su omiljeno predjelo u skoro svim delovima sveta.
 • Ne bacajte vodu u kojoj se kuvao klip šećerca. Može da se koristi za luk, šargarepu, pašakanat, stabljike celera itd. za pripremu ukusnog povrtnog buljona.

Upozorenje

Alergijske reakcije na šećerac su retke. Nema glutena i može da bude dobra zamena za namirnice kod osoba koje boluju od celijakije. Osobe koje imaju visok nivo šećera u krvi, međutim, trebalo bi da uzimaju ograničene količine šećerca zbog njegovog visokog sadržaja prostih ugljenih hidrata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply