Kupina i zdravlje, kalorije, nutritivna vrednost, čaj od lista kupine

Kupina i zdravlje

Slatke i sočne kupine su više nego samo ukusna poslastica, one su pune korisnih hranljivih materija i fitohemikalija koje podstiču vaše zdravlje. Možete uključiti kupine u svakodnevnu ishranu tako što ćete ih ubaciti u ovsenu kašu, jogurt ili salate, i i one same po sebi čine zadovoljavajuću užinu.

Na koje načine su kupina i zdravlje povezani? Kupina kao lek može da se koristi za zaista veliki broj uslova, zahvaljujući svom sadržaju hranljivih i drugih korisnih materija.

Kupina kao lek:

Mršavljenje

Kupine imaju malo kalorija i bogate su hranljivim materijama, tako da su izvanredan deo bilo kakve strategije mršavljenja. Jedna šolja svežih kupina ima samo 62 kalorija i daje 30,2 miligrama vitamina C. Jedna šolja kupina ima i 7,6 grama vlakana, koja pomažu u izazivanju osećaja sitosti, tako da niste više gladni odmah posle jela. Druge hranljive materije koje se nalaze u kupini uključuju mangan, vitamin K i folate. Jer su slatkw, kupine mogu da se koriste kao zdrava alternativa dezertu kada ste na dijeti. Takođe imaju malo soli, pa su savršene za ljude koji moraju da ograniče unos soli.

kupina i zdravlje

Antioksidansi

Kupina kao lek ima najviše prednosti zahvaljujući svom sadržaju antioksidanasa. Kupine spadaju među voće koje ima najviše nivoe antioksidanata, čak i više od borovnice i maline. Oni su posebno bogate antocijaninima, antioksidansima tamne boje koji daju kupini njenu karakterističnu ljubičasto-crnu boju. Antioksidansi u kupini mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka, a oni mogu pomoći i u borbi protiv znakova starenja.

Protiv klica

Kada jedete kupine, dajete vašem telu dozu elaginske kiseline za borbu protiv klica, antioksidantnog jedinjenja sa anti-virusnim i anti-bakterijskim osobinama. Svaki gram suve težine kupine ima 3,69 miligrama elaginske kiseline. Vitamin C u kupini takođe može pomoći vašem telu u borbi protiv bakterija. Vitamin C pomaže funkcije vašeg imunološkog sistema, da može pravilno da otera bolesti.

Prednosti za mozak

Kada je u pitanju čuvanje mozga zdravim, jedenje kupina je pametan potez. Studija iz 2012. godine objavljena u “Journal of Agricultural and Food Chemistry” je utvrdila da mozak ima koristi od bobica, uključujući i kupina, na nekoliko različitih načina. Pored toga što su visoke u antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala u mozgu, kupine takođe utiču na ćelijsku signalizaciju između neurona i smanjuju ćelijsku upalu. Ovo poboljšava rad neurona koji su uključeni kod razmišljanja i motoričke kontrole.

Digestivne i kardiovaskularne prednosti

Vlakna u kupinama pomažu varenje i mogu pomoći da smanjite svoj nivo holesterola, što se bori protiv kardiovaskularnih bolesti. Jedna šolja kupina obezbeđuje skoro 8 grama vlakana, što je 21 do 32% preporuka za dnevni unos vlakana za muškarce i žene, respektivno. Vitamin A u kupinama podržava vaš digestivni trakt pomažući održavanju zdravlja sluzokože. Svaka šolja sirovih kupina daje 308 IU vitamina A. To je 13% dnevnog unosa vitamina A za žene i 10% za muškarce.

Prednosti za skelet

Vitamini C i K i mineral mangan u kupinama imaju koristi za vaše kosti. Vitamin K aktivira proteine potrebne da se deponuje novo koštane tkivo – proces od suštinske važnosti za održavanje jakih kostiju. Svaka porcija kupina sadrži 29 mikrograma vitamina K – 24 i 32% preporučenih dnevnih vrednosti unosa za muškarce i žene, respektivno. Vitamin C povećava sintezu kolagena, proteina u izobilju u koštanom tkivu. Šolja kupina obezbeđuje 30 miligrama vitamina C, što je 40% od preporučenog dnevnog unosa za žene, a 33% za muškarce. Mangan takođe promoviše proizvodnju kolagena i aktivira enzime neophodne za razvoj kostiju. Svaka šolja bobica daje približno polovinu mangana potrebnog za žene i 40% dnevnog preporučenog unosa za muškarce.

divlja kupina

Borba protiv raka

Kupina kao lek može da deluje i u borbi protiv raka. Ovo duguje svojoj bogatoj ljubičastoj obojenosti usled sadržaja antocijana, a ovi antocijani imaju koristi u borbi protiv raka. Oni deluju kao antioksidansi – hemikalije koje se bore protiv genetske mutacije i oštećenja tkiva koja uzrokuju kancer – i mogu da imaju sposobnost da uspore rast ćelija raka, prema istraživanjima. Studija objavljena u “Phytotherapy Research” u 2012. godini navodi da antocijani nude prirodnu zaštitu od sunca, štite ćelije kože od oštećenja izazvanog izlaganjem ultraljubičastim zracima. Jer UV zraci igraju ulogu u razvoju raka kože, antocijani mogu da pruže neku zaštitu od raka kože.

Kalorije i nutritivna vrednost

Kupina, kao i većina bobica, ima malo kalorija i bogata je hranljivim materijama. Po šolji, kupine imaju 37 kalorija, 9 g ugljenih hidrata i 4 g vlakana. Druge hranljive materije u kupini uključuju vitamine A, C i K, magnezijum, kalijum. Vitamin A pomaže u održavanju zdravlja očiju, dok vitamin C podstiče zarastanje rana, održava desni zdravim i pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe. Vitamin K, zajedno sa magnezijumom, jeste važan u promovisanju zdravlja kostiju. Kalijum igra ulogu u održavanju zdravog nivoa krvnog pritiska. I vlakna pomažu u kontroli holesterola i pomažu vam kod varenja.

Kupine – nutritivna vrednost u 100g:

 • Energija 43 kalorija 2%
 • Ugljeni hidrati 9,61 g 7%
 • Proteini 1,39 g 2%
 • Ukupno masti 0,49 g 2%
 • Holesterol 0 mg 0%
 • Dijetalna vlakna 5,3 g 14%

Vitamini

 • Folati 25 µg 6%
 • Niacin 0,646 mg 4%
 • Pantotenska kiselina 0,276 mg 5.5%
 • Piridoksin 0.030 mg 2%
 • Tiamin 0.020 IU 2%
 • Vitamin A 214 IU 7%
 • Vitamin C 21 mg 35%
 • Vitamin E 1,17 mg 8%
 • Vitamin K 19.8 µg 16.5%

Elektroliti

 • Natrijum 1 mg 0%
 • Kalijum 162 mg 3%
 • Minerali
 • Kalcijum 29 mg 3%
 • Bakar 165 µg 18%
 • Gvožđe 0,62 mg 8%
 • Magnezijum 20 mg 5%
 • Mangan 0,646 mg 3%
 • Selen 0.4 µg 1%
 • Cink 0,53 mg 5%
 • Fito-nutrijenti
 • Beta-karoten 128 µg
 • Karoten-a 0 µg
 • Lutein-zeaksatin 118 µg

Divlja kupina

Rubus fruticosus ili divlja kupina raste kao grm, ima duge grane prekrivene trnjem i obično raste pored potoka i puteva, na neobrađenom zemljištu, možete je naći i po planinama i brdima, gde je često prisutna kao živa ograda.

Divlja kupina – lekovitost: ima impresivna lekovita svojstva i u lekovite svrhe se koriste koren, plod, cvet i list divlje kupine.

Pored navedenih lekovitih svojstava kupine, divlja kupina pročišćava krv, a dobra je i za lečenje kožnih bolesti kao što su ekcemi, osip i lišajevi.

Divlja kupina kao lek se naročito koristi protiv anemije, kod lečenja paradentoze, a plodovi kupine deluju umirujuće kod nervoznih Ijudi koji pate od nesanice.

Čaj od lista kupine

Čaj od lista kupine se primenjuje kod hroničnog proliva, za tretman hemoroida, kao i za ispiranje usta i grla – kada se daje u obliku 2%-nog dekokta.

Čaj od kupinovog lista se u narodu upotrebljavao i kod krvarenja iz zeluca, belog pranja kod žena, kao i kod upale creva.

Čaj od lista kupine – priprema: 1 kašiku sitno iseckanog lišća kupine, zajedno sa izdancima, kuvati oko 3 minute u 200-300 ml vode. Skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Nakon toga procediti čaj i piti ga nekoliko puta dnevno. Možete ga piti zaslađenog isključivo sa prirodnim medom.

Ukoliko koristite čaj od kupinovog lista samo za grgljanje, tj. ispiranje usta i desni, nije ga potrebno zasladiti.

loading...
Loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply