Kurkuma i limun recept za dobro zdravlje

Naše zdravlje je neprestano izloženo opasnosti zbog mnogobrojnih faktora: zagađena vazduha, industrijske hrane i pića koje jedemo. Potrebno je s vremena na vreme potpuno pročistiti organizam kako bi mogao pravilno da funkcioniše. Postoje brojne metode pročišćavanja i detoksikacije. Ipa,k pravilna ishrana je uvek prvi korak ka zdravom organizmu i aktivnom metabolizmu. Neke osnovne navike, poput jedenja mnogo voća i povrća, nam mogu dosta pomoći da održimo dobro zdravlje. Kad je reč o pićima, pravi izbor su prirodni sokovi, voda ili biljni čajevi.

Kada uzmete u obzir sve proizvode dostupne na tržištu, za kurkuma i limun je dokazano da su najefikasniji, pogotovo ako ih kombinujete. Limun je od drevnih vremena poznat lek, prepun vitamina C i dokazano je da uspešno detoksikuje organizam zahvaljujući svojim antioksidantnim svojstvima. Sa druge strane, kurkuma je od nedavno postala popularna jer se pokazala kao bogata antikancerogenim i antiupalnim svojstvima.

kurkuma i limun

Ovde navodimo jedan recept za fantastično piće od kurkume i limuna koje će odmah ojačati vaš organizam:

Sastojci:
– 12 limunova
– 12-14 kašika kurkume
– 200 ml tople vote
– Po želji, malo meda

Limun i kurkuma uputstvo za pripremu:
Iscedite limun u čašu. Dodajte toplu vodu i kurkumu i sve dobro izmešajte.Umešajte med. Nastavite da mešate i dok ovo pijete kako bi se kurkuma održala na površini čaše.

U Aziji, a posebno u Indiji, se kurkuma najviše koristi. Kurkuma pripada porodici đumbira. Konzumacijom ove namirnice uništavate slobodne radikale, za koje je poznato da izazivaju karcinom. Takođe je dobro da kada ste bolesni od bilo čega, a posebno ako imate bilo kakvu vrstu upale, uzimate ovu namirnicu. Štaviše, ove namirnice odlično deluju na kožu i možete samo piti ovaj napitak ili od njih praviti maske za lice i telo.

Kurkuma je takođe dobra i za gubitak telesne težine. Lako topi suvišne kilograme i održava telo vitkim i zdravim. Njena antioksidantna svojstva odlično štite jetru i bubrege i podstiču rad metabolizma.

Sa druge strane, limun sa drži mnogo vitamina C koji na prvom mestu pomaže koži i čini je sjajnijom. Svi problemi vezani za kožu, od ožiljaka i problema sa aknama do vidljivijih ožiljaka i oporavka kožnog kriva su gotovo sasvim „izlečivi“ kada se ove dve namirnice iskombinuju.

Kalijum je jedan od važnih sastojaka koji se u velikim količinama nalazi u limunu i reguliše proces mokrenja, što smanjuje stres i daje dodatnu energiju celom organizmu.

Uživajte!

Loading...
loading...