Kurkuma i med kao lek

Kurkuma i med kao lek predstavljaju veoma moćan prirodni antibiotik, pre svega. Kada se uklope zlatna boja kurkume i med – dobije se smesa koja se smatra ‘’zlatnim medom’’, a zaista, lekovito dejstvo ove kombinacije zlata vredi.

Kurkumu zovu ”zlatnim začinom”, jer se sušenjem i mlevenjem korena ove biljke dobija začin zlatne boje zahvaljujući sastojku kurkuminu. Kurkumin je antioksidans, antibiotik, antiseptik, ima antialergijsko i protivupalno dejstvo.

Lekovita svojstva meda su svima već dobro poznata. Med je prirodni antibiotik, sprečava infekcije u našem organizmu i jača imunitet.

Kurkuma i med kao lek:

  • snažan prirodni antibiotik, pa se koriste kod različitih bakterijskih infekcija
  • jačaju imunitet
  • poboljšavaju varenje i regulišu crevnu floru
  • protiv kašlja i prehlade, ali i drugih respiratornih infekcija
  • za negu lica
  • protiv akni i bubuljica
  • za zdravo mršavljenje

kurkuma i med

Kurkuma i med recept:

pomešati jednu supenu kašiku praha kurkume sa 100 g kvalitetnog prirodnog meda, dobro izmešati i čuvati u staklenoj teglici. Vodite računa da nabavite kvaliitetan, organski prah kurkume. Inače, med se uzima sa drvenom kašičicom, tako da i ovde koristite istu. Ukoliko koristite kurkumu i med za unutrašnju upotrebu – prvo rastopite ustima ovu smesu, a zatim progutajte. Takođe, možete rastopiti kašiku ove smese u šolji mleka, čaja ili vode.

Kurkuma i med maska za lice

Upravo zbog svojih lekovitih dejstava, kurkuma se sve više koristi za negu kože lica. Usporava starenje kože (uklanja i srečava nastanak bora), leči akne i bubuljice, reguliše lučenje masnoće, pa se posebno preporučuje za negu masne i problematične kože lica, smiruje upale i iritacije, neguje i regeneriše kožu. Kao i kurkuma, i med je prirodni antibiotik koji uništava bakterije koje mogu izazvati razne probleme na koži lica. Zajedno imaju protivupalno dejstvo i temeljno čiste kožu, čineći je mekom i negovnom.

Loading...

Kurkuma i med – maska za lice:

izmešati 2 kašike meda i prstohvat praha kurkume (možete dodati i malo soka od limuna). Smesu nanesite na očišćeno lice i držite 10 minuta. Nakon toga, isperite lice toplom vodom kako biste skinuli masku, a posle toga hladnom kako biste zatvorili pore i sprečili mašćenje kože.

Kurkuma i med za akne

Kurkuma u kombinaciji sa još nekim lekovitim materijama koristi se za lečenje akni i bubuljica. Zahvaljujući svom antibakterijskom i protivupalnom dejstvu uništava bakterije koje izazivaju ovaj problem i smiruje upalni proces kod akni.

Možete napraviti jednostavnu masku od praha kurkume i meda, naneti na delove lica koji su zahvaćeni aknama, a kurkuma će ih isušiti i zalečiti. Možete dodati i limunov sok u ovu smesu, jer limun zahvaljujući limunskoj kiselini čisti kožu, reguliše lučenje sebuma i uklanja ožiljke od akni. Kurkuma i med za akne daju odlične rezultate, samo je potrebno da budete uporni!

Kurkuma i med za kašalj i prehladu

Kašalj i prehlada su svakako najčešće respiratorne tegobe, a kurkuma i med za kašalj i prehladu deluju veoma efikasno!

Zahvaljujući tome što predstavljaju moćan prirodni antibiotik, ne morate kupovati sintetičke antibiotike – jednostavno konzumirajte ovu lekovitu smesu.

Kurkuma i med za kašalj i prehladu so bično koriste tokom tri dana. Prvog dana prehlade je potrebno uzimati više puta po kašičicu ove smese, polako je rastapajući u ustima, pa progutati. Zatim postepeno smanjujte dozu, kako vreme odmiče (3. dan se uzima 3 puta dnevno po pola kašičice). Obično nakon 3 dana prehlada ili kašalj prolaze, samo trebate biti uporni.

Povezano>>> Prirodni antibiotik od kurkume i meda

Kurkuma i med za mršavljenje

Kurkuma je poznata po tome da ubrzava metabolizam i podstiče detoksikaciju organizma. Kurkuma i med u kombinaciji regulišu varenje hrane, regulišu probavu, čiste organizam i ubrzavaju metabolizam – tako da je efekat ove kombinacije na mršavljenje veoma značajan.

Kurkuma i med za mršavljenje daju odlične rezultate kada je prirodno i zdravo mršavljenje u pitanju, samo je potrebno da budete uporni. Koristite smesu od kurkume i meda u toku dana minimum 2-3 puta po kafenu kašiku, i vremenom ćete primetiti rezultate!

loading...
Loading...