Mada su mnogi od nas radije skloni da jedu kuvanu pšenicu, odnosno žito sa šlagom i orasima, uz nezaobilazni dodatak šećera, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je žitarica vrlo lekovita, te da je svakako treba konzumirati u svakodnevnoj ishrani, ali ne u pomenutoj varijanti.

Kuvana pšenica i zdravlje

Iako možda zvuči čudno, kuvana pšenica i zdravlje su u tesnoj vezi, te ćete i često čuti da se preporučuje kuvana pšenica kao lek i to na prvom mestu za jačanje imuniteta. A odmah zatim, njena lekovitost se ispoljava i u lečenju steriliteta, pa zahvaljujući činjenici da je bogata vitaminom B, smatra se odličnim sredstvom za sprečavanje nervne napetosti.

Postoje indicije da se kuvana pšenica kao lek može primenjivati i kod povišenog holesterola, ali i kod određenih srčanih oboljenja. Lekovitost kuvane pšenice je uočljiva i kod gojaznosti, odnosno kod kamena u žuči, te se smatra da je treba konzumirati tokom dojenja, odnosno kod anemije, ali i kod raka dojke.

kuvana psenica recept

Kuvana pšenica kalorije i nutritivna vrednost

Ukoliko vas zanima kuvana pšenica, odnosno njene kalorije i nutritivna vrednost, morate na prvom mestu znati da osim vitamina B, ona sadrži i vitamin E. Isto tako, ima i kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, ali i bakra, hlora i cinka, te brojnih mineralnih soli.
U oko 100 grama kuvane pšenice se nalazi blizu 150 kalorija. A u istoj količini se nalazi oko 30 grama ugljenih hidrata, nešto više od 5 grama proteina, te blizu 5 grama vlakana, kao i 2 miligrama kalijuma. U njoj nema ni holesterola, a ni dodatih šećera, ali je zato prisutno nešto više od 250 miligrama natrijuma.

Kako skuvati pšenicu

U slučaju da ste ikada pripremali žito sa šlagom, onda vam je i sasvim jasno kako skuvati pšenicu. Međutim, ovo je klasičan način kuvanja, ali u našem narodu je ostalo očuvano verovanje da pšenicu, kao i pasulj, recimo treba potopiti veče pre kuvanja.

Najbolje je, na umerenoj vatri i to uz dodatak dovoljne količine vode, kuvati pšenicu oko sat vremena.

Kuvana pšenica recept

Ipak, ukoliko prvi put pripremate pšenicu, onda morate imati na umu da je recept zapravo vrlo jednostavan, ali važno da odaberete pravu pšenicu za pripremu.

Recept za kuvanu pšenicu, odnosno osnovna mera podrazumeva jednu šolju pšenice, to jest 250 grama i 3 do 4 čaše vode, a to znači oko 800 mililitara. Takođe, preporuka je i da dodate jednu ravnu kafenu kašičicu soli.

Priprema je vrlo jednostavna i podrazumeva da najpre treba otrebiti pšenicu, a zatim je isprati pod mlazom hladne vode, pa potopiti, ako želite. A ukoliko ipak nemate vremena da je potapate i čekate da odstoji celu noć, možete je iodmah staviti u šerpu za kuvanje, pa dodati soli i naliti vodom. Zatim na umerenoj temperaturi, u poklopljenoj posudi treba najpre da provri, a od tog trenutka bi trebalo još smanjiti ringlu i ostaviti da virucka oko sat vremena, to jest dok potpuno ne omekne.

Takođe postoji i recept za kuvanu pšenicu koji podrazumeva da treba ocediti višak vode i isprati je zatim hladnom vodom, ali ukoliko ste dobro procenili količinu vode, onda ovo nećete morati da radite.

Kuvana pšenica za dijabetičare

Kada je u pitanju kuvana pšenica za dijabetičare, morate znati da se ona primenjuje isključivo kod onih osoba koje imaju sklonosti prema pojavi dijabetesa tipa 2, jer postoje indicije da upravo primena kuvane pšenice u propisanoj količini bitno utiče na smanjenje rizika od pojave ovog oboljenja.

Podrazumeva se da morate voditi računa o konzumiranju ove namirnice, ukoliko imate alergiju na gluten, jer se on svakako u pšenici nalazi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply