ladolez cvet

Ladolež cveće

Ladolež biljka (Calystegia sepium) cveta od juna do septembra meseca, a ova dekorativna baštenska biljka nije uopšte komplikovana za uzgoj. Ladolež je višegodišnja puzavica, dakle puzi ili se penje, a može narasti i do 3 m visoko. Ujutru se otvaraju novi cvetovi, dok se u podne ti isti cvetovi opet zatvaraju.

Ladolež cveće može biti jednobojno ili prugasto. Cvetovi su obično plave, ljubičaste, bele ili crvene boje. Karakteristični cvetovi trubastog oblika smešteni su na dužim drškama. Koren ove biljke je razgranat, listovi su trouglasti – pri čemu su na vrhu ušiljeni, a na osnovi streličasti. Stabljika ladoleža može da se obavija oko ograda, drugih biljka ili nekih potpora, a može da prekriva i zidove terasa i balkona.

ladolez biljka

Ladolež sadnja (sejanje)

Kada je u pitanju ladolež uzgoj ove biljke nije nimalo zahtevan. Idealno bi bilo da u svom vrtu ovu biljku posejete uz ogradu ili neki stubić, budući da je to puzavica koja zahteva potporu za penjanje. Ukoliko se odlučite za gajenje ladoleža u saksiji, obezbedite mu obavezno rešetkastu strukturu ili neku drugu potporu, takođe za penjanje. Poželjno je da koristite dugačke uglaste saksije za sejanje ladoleža. Ladolež treba držati na osunčanom mestu, koje je izloženo suncu naročito ujutru.

Najbolje je da se sejanje ladoleža obavi u aprilu mesecu. Ova biljka se uspešno razmnožava semenom, proizvodi puno semenki i može i samostalno da se zasejava. Zemljište za sejanje ladoleža treba obogatiti hranljivim đubrivom, a ova biljka će iznići vrlo brzo, a i njen dalji rast nakon klijanja će takođe biti brz. Ladolež treba posejati direktno na otvorenom ili u saksijice, dok se kasnije rasađuje na otvorenom.

ladolez sadnja

Seme ove biljke treba namočiti u vodu da proklija. Razmak između posejanih biljaka treba da bude 15-20 cm. Ladolež zahteva postavljanje rešetkica ili nekakve druge potpore oko koje bi mogao da se obavija dok raste. Ladolež cveta od jula do prvog mraza.

Nega i održavanje

Kada je u pitanju ladolež nega i održavanje ove biljke nisu uopšte komplikovani. Od aprila meseca ladolež cveće je potrebno prihranjivati odgovarajućim đubrivom za cvetnice, na svakih 10 dana. Zalivanje treba obavljati na 2-4 dana. Zemljšte za uzgoj ladoleža treba biti dobro propusno, a supstrat treba uvek biti vlažan. Pepelnica ima tendenciju da napada ovu biljku, a protiv nje se možete izboriti adekvatnim fungicidima.

Ukoliko gajite ladolež na balkonu ili na terasi, morate mu obezbediti rešetkastu strukturu ili nekakvu drugu potporu uz koju bi mogao da se penje. Često, ladolež prekriva zidove terasa i balkona. Ova biljka će napraviti pravi mali raj od vaše terase ili balkona.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply